Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Az év magyar science fiction és fantasy novellái 2018

2018. október 25. - BBerni86

Mesevilágos, űrbeli, varázslatos, csúcstechnikás, kalandos.

A tükrön át súgta a lánynak, jöjjön hozzá, és nyerje el a herceg szerelmét! A fagyos táj, a vadász és a szíve kivágása, a hét törpe és az alma – mind egy próbatétel, hogy a kastélyban szembenézzen a végzettel a kiszemelt szépség. (Árnyék) Az emberek tudják, hogy az ő istenük, Titán az igazi isten. Sorra járják az ember lakta világokat, és térítenek, vagy kipusztítanak minden mást. Míg egy napon egy szépséges eretnek egy történetet nem mond a Földről, és az istenek születéséről, ami mindent megváltoztat. (Mesterséges istenek) Csontváz tanulók a harc alapjait tanulják, hogy a mágus által rájuk bízott ereklyét megóvhassák a kalandoroktól. Ők a leggyengébbek, mindenki más nevet rajtuk. De most egy fiatal csontváz véletlenül szembe kerül egy kalandorral, és meglátja az esélyét. (Hét perc és egyetlen pillanat)az_ev_magyar_sci-fi_es_fantasynovellai_2018.jpg

A Gabo 3 éve adja ki az amerikaiak után az év legjobb sci-fi és fantasy novelláit, és idén először megcsinálták a magyar párját is, Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor szerkesztésében. Bevallom, szkeptikusan vettem a kezembe, nem hittem, hogy méltó párja lesz az eredeti, amerikai ötletgazdának. A döbbenet pedig az, hogy idén jobban tetszettek a magyarok!

Talán azért is, mert a két zsáner közül nekem a fantasy a kedvesebb, és ebben a kötetben az volt túlsúlyban, míg az amerikaiak a sci-fi felé tolódnak évek óta. Ebben viszont mesés, kalandos történetek sora található meg, és a sci-fi is olyan szinten, ami még nem elvont – legalább annyira szórakoztatóak, mint amennyire elgondolkoztatóak.

A kötetre nagyon jellemző az ötletesség. A legtöbb történetben nagyon erős a világteremtés, és szabályosan elringatnak egy másik világba. Veres Attila a regényében, de az Agave kiadta novelláiban is nagyon tudott más világokat írni, sötét hangulatokat hozni, és ezt most is teljesíti. Egyszerre van líra és valami nagyon sötét horror a Fekete talán történetében. Tallódi Féligazában pedig felfedezni véltem Böszörményi Gyula és Krúdy hagyatékát, ahogy a boldog békeidők megelevenednek.

De a cselekményekben is bőven akad ötletesség. Nálunk novellában nagy divat a mesék modernizálása, újragondolása, aminek különösen örülök, mert ezt a típust nagyon szeretem. Ebben Gaura Ágnes írt egy olyan Hófehérkét, hogy egyenesen Gaiman Hófehérkéje jutott róla eszembe, olyan szinten döbbenetes és kreatív, mert természetesen nem Gaiman története, ez eredeti ötlet és nagyon ütős. Mese, horror, sötét líra – nekem nagyon bejött. Szerettem az Égigérőt, ami egy klasszikus népmese újraírása, amibe korunk girl power mozgalma is simán belelátható. Gaura annyira bejött különben, hogy már nekiálltam a regénysorozata beszerzésének is, nekem ő a kötet felfedezése.

De ha már a szerzőket akarom dicsérni, akkor remek szerkesztéssel egyszerre vannak jelen a kötetben olyan sikerszerzők, mint Baráth Katalin, Veres Attila, Dragomán György, és olyan friss hangok is, akiknek még nem jelent meg saját kötetük.

Nagyon tetszett, ahogy a szerzők hangjukban is teljesen máson. A tudományos fantasztikumot idézőtől kezdve a népmesék nyelvét idézőn át iskolázatlan gyermeki hang is akad benne. Nem lehet beleunni, annyira más szín minden történet más hangon.

Nagy meglepetés, jó értelembe, élveztem elejétől a végéig!

 

Az év magyar science fiction és fantasy novellái 2018 - Mint sci-fi/fantasy: 100% változatos stílusok, érdekes történetek, szórakoztató és ötletes.

Szubjektíven: 95% szinte mind tetszett, van olyan szerző, akinek már regényét is kutatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6214320601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása