Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Halál

2018. október 30. - BBerni86

5: Gaiman: A temető könyve - Gaiman így ír gótikus horrorba illő mesét, mely kiválóan alkalmas lenne arra, hogy r5_1.jpgTim Burton forgasson belőle. Ifjúsági regény, elvileg. Van benne annyi horror elem, hogy a nagyobbak is szórakoztatónak tartsák. A történet szerint Senki Owens egy temetőben lakik, ahol szellemek nevelik és tanítják. Akad itt kapu egy elhagyatott, sivatagi vámpírvárosra és titokzatos lakók is. A fiú nem mehet ki innen, mert odakint vár rá az ember, aki az egész családját megölte. Mesés, helyenként szinte lírai, és ahogy említettem, horror elemei is akadnak.

4: Vincent: Banshee sorozat - ifjúsági romantikus természetfelettis, aminek a lényei az r3_1.jpgerősségei. A főszereplő egy banshee, vagy ahogy magyarosították, ludvérc. A lányok érzik, ha valaki meghal, és sikítanak tőle. A férfiak képesek ezeket a lelkeket vezetni, visszatartani. A főszereplő lány belecsöppen ebbe a világba, amikor kiderül, hogy ő is banshee, ráadásul kölcsönkapott időből él, hiszen az anyja meghalt helyette. Minden részben van valami természetfeletti vészhelyzet, amit az iskola másik ludvércével old meg, aki idővel a barátja és szerelme lesz. Vannak benne Kaszások is, vagyis a halálok. A kedvenc szereplőm is Kaszás. A szálak gabalyodnak, vannak vicces mellékszereplők, egyedi lények, és nagyon le van maradva a magyar kiadás az angolhoz képest, sajnos...

3: Cole: Arkánum sorozat - ifjúsági, posztapokaliptikus, kalandos, romantikus, természetfelettis YA. Egy igazi guilty pleasure, nagyon eredeti világgal és emlékezetes szereplőkkel. r4_1.jpgAzért szerepel e listán, mert az egyik főszereplő maga a Halál. Pontosabban egy helyes srác, aki a Halál lapja is egyben. Arra van ítéltetve, hogy az érintésével öljön és évszázadok óta nyerje a játékot. Kiderül, hogy a regény hősnője az egyetlen, akit nem öl meg az érintése. Egy korábbi életükben házasok voltak, de eddig a nő mindig elárulta. Most viszont egy ártatlan kamaszlány, akit szerethetne és szeretné őt, de rosszul indult neki a kettejük történetének. A lány már szerelmes másba. Vajon ki nyeri el Evie szívét a végére? Izgalmas, ötletes, a szerelmi szál is szórakoztató, és ez a kártyákkal teli apokaliptikus, hegylakósan csak egy maradhat világ nagyon szórakoztató. Rákattantam, de a magyar kiadás rémesen lassú...

2: Gaiman: Death - tudom, megint Gaiman. De mit csináljak, ha vonzza a halál témája és jól is ír róla? Az első r1.jpgHalhatatlan története Sandman, vagyis az Álom története volt, akinek van egy nővére is, Halál. A karakter annyira népszerű lett, hogy idővel saját történeteket is kapott. És sokakhoz hasonlóan én is szeretem a kamaszlánynak kinéző Halált, aki átkísér a saját birodalmába, amikor véget érsz. Vannak kalandjai, az egyikben például egy mágiával elzárkózott, örökké élni akaró velencei arisztokraták vadászik le, de volt már boszorkány is, aki az erejét akarta ellopni. Szimpatikus, szerethető figura, akit nem bánna az ember utolsó útitársnak. A Fumax nagyon igényesen adta ki a történeteit, élvezet forgatni is.

1: Zusak: A könyvtolvaj - lehet, hogy a filmet ismeritek, amit ebből forgattak. De a könyv r2_1.jpgsokkal ütősebb, és nem egyszer annyira fáj, hogy az leírhatatlan. Mégse rossz olvasni, mert mellette az életigenlés regénye is. A II. világháború alatt játszódik, a halál arat, rengeteg tragédia van ebben a kötetben, és mégis azt üzeni, hogy az élet érték és érdemes élni. Hogy az értékes embereket akkor is megéri beengedni az életünkbe, ha az elvesztésük majd bennünk is megöl valamit. A történet főszereplője egy kislány, akit egy idegen házaspár fogad be kommunista szülei letartóztatása után és nevel a sajátjukként. Itt tanul meg olvasni, és válik könyvtolvajjá, miközben megismerjük a háborús Németország mindennapjait. Amiben olyan jelenetek vannak, mint a kisfiú, aki minden futószámot megnyer, és cipőpasztával keni magát feketére, hogy hasonlítson példaképére, Jesse Owensre egy olyan náci közegben, ahol uralkodik a fajelmélet. Ahol a bújtatott zsidó fiú a Mein Kampf lapjait kaparja le, és ír rájuk mesét karácsonyi ajándékként. Ahol a bombázáskor, amikor mindenki az óvóhelyen menekül, ő sétálni megy és gyönyörködik a csillagokban. Ahol sokan meghalnak, akik életet érdemelnének. Ahol a Halál meséli el a történetet, olyan egyedi narrációval, hogy még a legsírósabb jelenetnél is értékeltem a fekete humorát. Ő is olyan Halál, akit nem bánnék a végelszámolásnál. Ez meg egy olyan könyv, amit imádok, és mindig megríkat. Fájdalmas és szép.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4214332639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása