Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kay: Eastern

2018. november 05. - BBerni86

Bosszúállós, összedolgozós, vadkeletes.

Vajk sikeres katona volt, aki megtalálta a maga boldogságát a sivatagon túl. Szerelmes lett egy előkelő lányba. Hogy Saori nyíltan is az övé lehessen, hírnevet szerzett magának. De elkésett, a lány családját legyilkolták. Neki csak egy beteljesítésre váró ígéret maradt: vigyáznia kell Saori húgára, aki évekkel korábban megszökött a családból. Yuko Nakamura azonban nem egyszerű eset – megszökött, amikor apja szembesítette vele, hogy ő csak egy fattyú, anyja félrelépésének eredménye, akiről mindig egykori barátja és felesége árulása jut eszébe. Mégis, Yuko most mindenre kész, hogy végezzen a Nakamura családot legyilkoló bandavezérrel. Eleinte Vajk is az agyára megy, de rendszeresen a férfi húzza ki a bajból és egyre jobban megkedveli a férfit. De van egy súlyoseastern.jpg titka, ami közéjük állhat.

Alapvetően én szeretem a mixeket. Egészen jó dolgok sülhetnek ki abból, ha látszólag össze nem illó zsánereket kevernek. Bár az animáció volt, és nem regény, de ennek a könyvnek a zsánerei miatt emlegetem a Batman Ninját, ami bedobta Gotham hőseit és gonoszait egy középkori japán környezetbe, és a grafikai motor is erősen anime alapú lett.

Az Eastern már a címével elárulja, hogy milyen mixet szolgál fel. Western, csak éppen nem nyugaton, hanem keleten. Vadnyugatos helyett vadkeletes, ha nagyon magyarítani akarom.

És remek ötletek vannak a történetben, amelyek működnek is. Már eleve az egy érdekes kombináció, ahogy a harcművészetek és a keleti szamuráj, ninja, stb. szellemiség a vadnyugat pisztolyhősös világával kombinálódik. Ahogy a két világ hat egymásra, ha néha elég érdekes képek is születnek ebből.

Az alapötlet is tetszik, ami az anime világ és a western alapmotívumainak a keresztezése. A klánok közti harcok, a nemesi családok viszályai és egymás irtása nagyon japán, bár a történet helyszínei nekem inkább kínainak tűnnek, mint Japánnak, esetleg orosz területesnek. A vérbosszú mindkét zsánerbe belefér. A halott kedvesnek tett ígéret betartása, a szótlan pisztolyhős, a párbajok viszont a vadnyugatról lesznek ismerősek.

A zsáner mixet még igyekszik kis komédiával is hígítani a szerző, ahogy Yuko mindig bajba keveredik és Vajk érkezik megmenteni őt. Akár romantika kezdeményeket is felszámolhatok neki, mert bizony egyre erősebb utalások vannak arra, hogy a közös harc és kalandok nem csak barátokká, hanem annál többé formálják a lányt és szótlan pisztolyhősét.

A karakterek is jól kiszolgálják a zsánert.

Tetszett a kötetben, hogy anime stílusú rajzokkal van feldobva. A végére még egy mini képregény is bekerült. Hangulatot ad neki, és még inkább mélyíti a zsánermixet, ami a kötet erőssége volt nekem.

De akkor a bajok: a cselekmény annyira rohanós és akcióhajszoló, hogy az események súlyukat vesztik. Igazából vannak szórakoztató jelenetei, akciói, de a tényleges cselekmény alig haladt valamennyit. A karakterek közti dinamikát is inkább fejből adtam hozzá, mint olvastam a kötetből. Maga a világ is ellentmondásos, és jobban fel kellene építeni. Pl. máig nem értem a japán hagyományok és világ hogy fért át ennyire a szigetről a kontinensre?

De ötlet van benne, azt nagyon tudom értékelni, ha a cselekményt annyira nem is.

 

Kay: Eastern - Mint akció: 75% eredeti mix: az akciójelenetek western és anime hatásokkal készülnek.

Szubjektíven: 50% tetszett a beletett rajzok, az alapmotívumok, de maga a cselekmény nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1114352575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása