Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Moore & Gibbons: Watchmen

2018. november 10. - BBerni86

Hősös, békét teremtős, nyomozós.

Egy ideig a maszkos hősök vigyáztak a békére, míg egy kutatóintézetben halálos baleset nem történt. Jonathan, az atomtudós egy szuperlényként tért vissza az életbe, és doktor Manhattanként örökre megváltoztatta a világot. 20 év telt el, és most valaki az egykori álarcosok nyomába jár, gyilkolja őket. Az első áldozat a Komédiás volt, és a mai napig aktív Rorschach érzi, hogy sokkal több van a háttérben. Az igazság nyomába ered, és soha nem watchmen.jpgalkuszik meg. Míg a világ doktor Manhattan ellen fordul, míg elkerülhetetlennek tűnik egy atomháború, a világ legokosabb emberének tartott Adrian Veidt a világ megváltására készül. Dan és Laurie újra maszkot öltenek, és egymáshoz is egyre közelebb kerülnek. Manhattan pedig a Marson épít magának otthont.

A legendás képregények között ott van a Watchmen sorozat is, amit 12 számban adtak ki. Egy olyan alkotás, mely képregény volta ellenére komoly irodalmi díjakat is begyűjtött. A népszerűségét mutatja, hogy még az előtt film készült belőle, hogy a Marvel beroppant és menővé tette a képregényfilmeket.

Már nálunk is jelent meg, évekkel korábban 3 kötetben kiadták. Most a Fumax birtokolja a kiadási jogait, és egy nagyon látványos, extra kiadással vannak vele jelen a piacon. Egyrészt, a teljes sorozat egy kötetben került kiadásra, másrészt keménytáblás, harmadrészt, olyan szó szerint súlyos alkotás, hogy gyilkolni lehet vele. A csuklóm mindenesetre megfájdult, mire végigolvastam…

De a viccet félretéve ennek a képregénynek a megszületésekor, de most is nagyon hangsúlyos mondanivalója van, és sok minden kiolvasható belőle. Könnyen bele lehet látni, hogy az embereknek társakra van szükségük. Csapatok születnek benne, egyesek szerelmesek lesznek. A magányos hősök halálra vagy száműzetésre ítéltetnek – Manhattan, a Komédiás, Rorschach. Nekem nagyon megfogó volt az a kocka, amelyen a New Yorkra lecsapó halál jelenik meg, és az emberek egymás karjába vetik magukat, hogy együtt haljanak meg.

Ha mélyebbre megyünk, ott a világ sorsának kérdése. Nem véletlenül az éjfélhez közeledő óramutatók a kötet jellegzetes ikonja. Mert a mi világunk az, amely közeledik a végső órához, a végítélethez. A történet születésekor az atomháború réme fenyegetett, minket más helyzetek sodornak az utolsó perchez, de a helyzet ugyanaz. A végbe rohanunk, kényszerpályán.

Végül, az is a kötet kérdése, hogy ki vigyázza az őrzőket? Vagyis, annak a kérdésnek is fel kell merülnie, hogy a vezetők, akiknek vigyáznia kellene a világra, lehetnek korruptak. Ha bármit megtehetnek, és meg is tesznek, van-e bárki, aki az útjukba állhat?

De mindezen túl ez egy cselekménydús, akciós kötet is, amiben nagyon sok minden történik, és sok zsáner keveredik. Sci-fi, akció, de karakterdráma és romantika is akad benne. Annyi minden történik benne, annyi szálon futnak az események, hogy röviden össze se foglalható, a film is közel 3 órás volt.

Van történet a történetben – a kalózhajós képregény. Vannak benne betétek, interjúk és regényrészletek. Komplex munka ez a kötet. Nem véletlenül kultikus.

Egyedül az fájt, hogy nem látom szépnek a képeit. Azt a végéig se sikerült jobbnak látnom.

 

Moore & Gibbons: Watchmen - Mint képregény: 85% összetett történet és karakterek, több értelmezési szint, tartalmas.

Szubjektíven: 75% a történet erős, még tetszene is, de a grafikát nehezen szoktam meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4014361043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása