Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Soes: Restart

2018. november 16. - BBerni86

Kamaszos, megszállottas, internetes.

Jonas átlagos holland srác, az a tipikus, aki beolvad a környezetbe. Senki nem utálja, nem is szereti túlzottan. Nem a legrosszabb, de nem is a legjobb tanuló az iskolában. A középiskola után kicsit a helyét keresi, majd tanárszakra megy egyetemre, elköltözik otthonról. Összebarátkozik a szobatársaival, szerelmes lesz és életében először igazi barátnője lesz. Otthoni legjobb barátja, Björn mutat neki egy internetes játékot. Létre kell hozni egy re-start.jpgharcos karaktert, Jonas az övét Sanojnak kereszteli el, akivel csatákat kell megvívni. Minél magasabb szintre jut, annál jobb csapat lehet és rangot szerezhet. Jonas egyre jobban a játék rabjává válik, sorra feladva mindent, ami az életét jelenthetné. Az iskola, Sophie, a családja, a lakótársai – mindenkit elárul, és nem biztos, hogy egyedül valaha visszatalál-e.

Ez tipikusan olyan könyv, amit szívem szerint kötelező olvasmányként a felsősök kezébe nyomnék, de hajlok rá, hogy sok szülőnek is érdemes lenne elolvasnia. Nagyon aktuális, nagyon mai, és olyasmi, amiről nem beszélünk, pedig érdemes lenne róla.

Nekem sok saját emléket is visszahozott. Ugyan addig messze nem jutottam, mint Jonas, de nekem is megvolt az a játék, vagy éppen játékok, amelyek miatt hajnali négyig a számítógép előtt ültem, és úgy beállt a kezem, hogy meleg víz alatt kellett masszíroznom, de amíg kattintani tudtam az egérrel, annyira nem is zavart. És szerintem sokan ismerjük az érzést, amikor annyira elkap a nyerni akarás, hogy a játék rabjai leszünk. Legyen az zombik kiirtása növényekkel, farmunk fejlesztése, vagy éppen kalandorunk menővé tétele egy kitalált világban. (A múlt héten még a South Park is hozott hasonló témát.)

Ilyen világban élünk, ömlik rénk az online és vehető játékok halmaza, és ha nem figyel az ember, függővé lehet válni. Ha ezt a regényt elolvassuk, talán felismerjük máson is a jeleket, vagy akár magunkban. És a felismerés a kezdet, utána már lehet kezdeni segíteni és gyógyulni. Ezért kellene elgondolkozni a könyvön.

Ami nagyon személyesen, mélyrehatóan mutatja be az egész jelenséget. Jonas maga mondja el a történetét, és belülről megmutatja az egész folyamatot. Hogyan válik a játék mindennél fontosabbá, nagyon pontosan megmutatja a szakadék szintjeit is. Mindezt úgy teszi meg, hogy a regény végig pörgős, mozgalmas, és még szórakoztató is. Az egyetemi környezet, barátok és szerelem nagyon ifjúsági regényes. A karakterek pár vonással is élővé válnak, drukkolni lehet nekik. Nem úgy kalandos, mint egy kalandregény, a történések mondhatni hétköznapiak, de a mögöttes tartalom miatt mégis többnek érződnek.

A regény nagy erőssége a stílusában rejlik. Mivel Jonas már a jelenből visszanézve meséli el a történetét, nagyon izgalmas hangnemet tud választani. Érzem benne az iróniát, de a függőt is. Aki tudja, mennyire rosszat tett magának és mindenkinek, aki szégyelli is ezért magát, de szüksége van rá. És ez olyan, ami kiemeli a regényt az átlagból. Úgy magyarázza el a függőséget, hogy megértsük, átérezzük, felfogjuk.

Nagyon olvasóbarát is, ami a fiatalabb olvasóknak is megkönnyíti a termék fogyasztását. A fejezetei elég rövidek, és maga a kötet sem vastag. Hamar végig lehet olvasni.

Tetszett, de jó is. A történetért, de az aktualitásáért is érdemes elolvasni.

 

Soes: Restart - Mint ifjúsági: 90% aktuális téma, nagyon olvasmányosan, szórakoztató és elgondolkodtató is.

Szubjektíven: 95% az egésznek a témája berántott, főleg, hogy saját emlékeket is idézett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4714372693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása