Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Chirovici: Rossz vér

2018. november 18. - BBerni86

Terápiás, traumás, nyomozós, titkos.

James Cobb sikeres pszichológus, akinek a hipnózis a szakterülete. Új könyvét reklámozza, amikor egy különös, idős úr keresi meg, és kéri a segítségét. James eleinte nem akar foglalkozni vele, de a férfi levele miatt meggondolja magát. Mire észbe kap, Josh házában vendégeskedik, és egy 40 éves szerelmi történetet hallgat, rossz_ver.jpgmelynek gyilkosság és halál lett a vége. Josh máig nem tudja, ki ölte meg a szeretett nőt: ő maga begrogozva, a volt legjobb barátja? James és a hipnózis, amitől válaszokat remél. De nincsenek válaszok. James sem képes szabadulni a történettől, és Josh halála után nyomozásba kezd, hogy megértse, mi és miért történt akkor. Közben saját élete tragédiájának megértéséhez is közelebb jut – hiszen az ő életében is volt egy fontos nő, aki halott, és akinek a halálában vannak kérdőjelek.

Chirovici a Tükrök könyvével debütált nálunk, de a világon is. Az nagy siker lett – nekem annyira nem tetszett – és most itt az újabb regény. Elöljáróban annyit, hogy ezt sokkal olvasmányosabbnak és szórakoztatónak találtam.

Egyrészt, érdekes története van. Alapvetően egy thriller helyzetéből indulunk ki, gyilkossággal és titkokkal, évekkel később is fenyegető árnyként terjeszkedő fenyegetettséggel, bűnökkel és titkokkal. Folyamatosan krimis és pszichés szálak váltakoznak, keverednek, míg eljutunk a megoldáshoz. Így annak is jó móka lesz a könyv, akinek a pszichológia az érdekesebb, de annak is, aki a pörgősebb cselekményt preferálja.

A regény azzal is kényezteti az olvasót, hogy több szálon és idősíkon is titkok vannak, amelyek felkeltik az érdeklődést, és a válaszokért lendületesen olvasni kell. Minden szereplőnek megvan a maga sötét foltja és lepleznivalója, és Chirovici ezeket folyamatosan leplezi le. Nagyon jó abban, hogy elterelje a figyelmet. Én azon kaptam magam, hogy elméleteket kezdtem gyártani, ki mit tett és miért. Sokkal bonyolultabbakat, mint ami a regény végkimenetele, de pont ez a lényeg. A szerző szórakoztatóan megvezet, hogy a végén a fejem fogjam. Tényleg, erre gondolnom kellett volna!

De szórakoztató regényen túl mélyebb rétegeit is nézhetjük a regénynek, mert vannak neki. Nagyon árnyaltan mesél arról, hogy az emlékezet milyen csalóka, és mennyire képes az ember megtéveszteni önmagát is. Minden értelmezés kérdése, és a múlt egy nagy zsákutca. A regény arra tökéletes példa, hogy mindenki másképpen emlékszik. Ugyannak az eseménynek minden szemtanú, résztvevő által más az olvasata. Akkor hol az igazság?

Ugyanez igaz a karakterekre is. Valamilyennek gondolják, tudják magukat. De valóban ilyen emberek is? Egyáltalán, meg lehet ismerni önmagunk, vagy ez is olyan, mint a múlt? Az egész értelmezés kérdése?

Chirovici nem filozofál, de felveti ezeket a kérdéseket és finoman, a cselekményt nem bántva mesél is ilyesmiről. Ezért is jó, hogy a főhőse pszichológus, így ezek a kérdések a szakma miatt is elő tudnak kerülni.

Mivel ennyire pszichés olvasata is van, fontosak a szereplők. A szerző rutinosan is kezeli őket, és igyekszik sokat árnyalni. Emberi szereplői vannak, akik még fejlődnek is.

Bár olvastam már jobbat, de nagyon korrekt thriller lett, nekem tetszett.

 

Chirovici: Rossz vér - Mint pszicho-thriller: 70% fordulatos, krimis, de végig a lelki oldalra koncentrál. Érdekes.

Szubjektíven: 75% érdekelt, mi lesz a vége. Nagyon ügyesen tereli el a figyelmet a lényegről.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2214378806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása