Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Borbás: Kék Macska

2018. november 30. - BBerni86

Kosztümös, szerelmes, mulatós, korképes.

Fiatal lány érkezik faluról Budapestre a XX. század hajnalán. Egy barátnő hívta fel, egy grófi család szakácsnője lehetne. Ám a barátnő távozása miatt Eliza sem maradhat, utcára teszik. A lányt megtámadják, kirabolják, csak egy jóságos jégszállító közbelépésének köszönheti, hogy nagyobb baja nem esik. Az öreg ajánlja be őt a Kék Macskába is, a pesti élet egy hírhedt mulatójába. A lány a konyhában jól érzi magát, ügyes, így Dobos is felfigyel rá, aki a cukrászatába kisegítőként felveszi. Egy véletlennek köszönhetően Eliza összefut a katonatiszt Madarassy András gróffal, akinek az anyja olyan csúnyán elbánt a lánnyal. A két fiatal között feltámad a vonzalom, bár társadalmi helyzetük annyira más, hogy még maguknak sem vallhatják be, mit éreznek. Közben akek_macska.jpg mulatóban botrányok kezdődnek és halnak el, szerelmi afférok zajlanak, míg a pincében sötét titok lappang.

A kosztümös, történelmi környezet különösen alkalmas arra, hogy egy romantikus mesét szőjenek bele. Egy egész zsáner épül az ilyen történelminek mondott románcokra, melyekben a történelem igazából csak díszlet, melybe egy romantikus lánymesét/vágyálmot helyeznek el az alkotók. A hős lovag, a szépséges és erényes leányzó, akik lehetnek éppen a viktoriánus Anglia lakói, középkorba élő szerelmespár, de akár ókori környezetben is működik a recept. Nem is kell meglepődni, hogy inkább a románcok, mint a történelmi regények rajongói olvassák ezeket.

Borbás Edina is inkább a romantikus vonalon mozog, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az eddig megjelent két romantikus regénye, amely ugyan napjainkba volt helyezve, de szerelmi ügyekkel és botrányokkal operált végig.

A Kék Macska viszont kapott egy kis csavart, ami miatt mégis több tud lenni egy romantikus lányregénynél. Egyrészt, kiragad életképeket a pesti éjszakai életből, és van olyan a hangulatuk, hogy hitelesnek is éreztem őket. (Jó, a szadomazó bűnbarlang azért nem is kicsit különös ebben a környezetben, de ki tudja, milyen perverziói voltak más akkor is azoknak, akiknek mindenre megvolt a pénzük.) Mindenféle mulattatásból megélő lány, akik között a rutinos, hódító díva ugyanúgy helyet kapott, mint a sikerre áhítozó fiatalabb, aki még nem számolt le minden romantikus illúzióval a pénz és pártfogók ellenében. És attól lesz a környezet hitelesen történelmi, hogy Borbás ide helyez olyan alakokat, és botrányokat, melyek valóban a kor sajátjai. Kicsit fellebbenti a leplet arról, milyen alakok is voltak irodalmunk klasszikusai. Jó mókának is tartottam, hogy a keresztnevükön emlegetett írókra előbb rá tudok-e ismerni, mint ahogy végső poénként a szerző is felfedi a személyazonosságuk. Volt sikerélményem, de meglepetés is.

A bulvárosabb oldalnak jó ellenpont a lánymese, aminek Eliza és András a főszereplői. Mindketten erényes, önmagukhoz hű személyek, így a románc kimerül ki nem mondott érzésekben, lopott pillantásokban, de szimpatikusak mindketten, és lehet nekik drukkolni. Még valahogy az a mesebeli happy end se akadt a torkomon, ami mindent lehetővé tesz majd nekik a történet végére.

Ha némelyik szál furán is, de jól zártan véget érnek, és kaptunk egy hangulatos mesét.

 

Borbás: Kék Macska - Mint történelmi romantikus: 75% az alap egy romantikus mese, de feldobja korhangulat.

Szubjektíven: 70% bár egyes szálai furcsák nekem, összességében elszórakoztatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5314405006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása