Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Martin: Tűz és vér

2018. december 14. - BBerni86

Háborús, családtörténetes, kalandos.

Valyria egyszerre varázslatos és démoni hely volt: sárkányokat lovagló családjai vetélkedtek, mágiával tuz_es_ver.jpgkacérkodtak, és túl messzire mentek. Kevés családban volt annyi belátás, hogy az elkerülhetetlen pusztulás előtt elmeneküljenek. A Targaryen család ilyen volt. Westeros mellett Sárkánykő lett az otthonuk, de az ambiciózus család hamar a Hét Királyság trónja felé tekintgetett. Sárkányaikkal szemben a királyságoknak esélyük sem volt: I. Aegon megszerezte a trónt, és dinasztiát alapított. A szokásaikat azonban időbe tellett elfogadtatni: a családon belüli házasságok még lázadáshoz is vezettek, amikor testvérek is a trónért vetélkedtek, és sokaknak nem tetszett a trónra lépni akaró testvér házaspár. I. Jaehaerys békét és felvirágzást hozott, nem is sejtve, hogy őt követi majd a pusztulást elindító Sárkányok Tánca.

Korunk egyik legsikeresebb sorozata a Trónok harca. Regénynek indult, az HBO pedig megalkotta belőle az évtized talán legsikeresebb tévésorozatát. Aminek lassan a végére érünk. A regényekből még van vissza, és Martin láthatóan tele van még ötletekkel, hogyan bővítse a Westeros univerzumot. Ennek bizonyítéka a Tűz és vér, amit a Targaryen család krónikájának, Westeros történelmi könyvének is nevezhetnék.

Mert miről is szól ez a kötet, ami olyan súlyos és vastag, hogy önvédelmi eszközként is bevethető lenne? Elkezdi elmesélni, hogyan került a család ide, hogyan szerezték meg a hatalmat és hogyan uralkodtak. Az egésznek van egy krónika jellege, a keret is olyan, mintha egy mester krónikát írna Westeros történetéről és királyairól.

De a hangnem messze nem tudományos, vagy száraz. Regényszerű, mesélős, csak éppen váltakoznak a fontos szereplők. Mint egy családregényben: apát követi a fia, a viszályok is öröklődnek, és megy a hatalomért a harc. Viszont, jobban összefügg, mintha novelláskötetnek akarnák kezelni. Szépen görgeti egymásból az eseményeket, összeköti a szereplőket és az eseményeket. Hiába van generációváltás, akkor is folyamatosak a történések, nincs megszakítás. Így inkább regény, mint elbeszélés gyűjtemény.

A cselekmény pedig pont olyan, ahogy George RR Martintól megszokhattuk. Vannak benne durva húzások, szórakoztató és meglepő, egyaránt jól bánik a magánéleti és a politikai szálakkal. Ha kell, működő szerelmes jelenetet ír, de ugyanolyan otthonosan mozog a csataterek és küzdelmek világában is.

Az is könnyeden beleszerethet, akinek eddig valamiért kimaradt a GoT. Nincs közvetlen kapcsolat a regényekhez, bár, aki azokat is követi, lesz, ami ismerősnek fog tűnni. Ebből a kötetből például kiderül, honnan származik a három tojás, amelyből Daenerys sárkányai kikeltek. De a kötet nem is utalgat ezekre, a saját történetét meséli, csak a szemfüles olvasó vonhat le ilyen következtetéseket, ha van kedve hozzá.

A szereplők is Martin tipikus hősei. Álnokak, hősiesek, nagyok vagy kisszerűek: de mélyen emberiek. Ez nem egy fekete-fehér világ, rengeteg a szürke árnyalat. Azért mindenkinek biztosan akad majd kedvence, az enyém I. Jaehaerys lett, de nagy a választék. Ez a rész 6 király története, és elkezdi a hetedikét is.

Talán ebből látszik is, hogy még a Tűz és vér is kaphat folytatást. Nem is bánnám – tetszett. Jut eszembe, azt még nem is említettem, hogy mennyire szép grafikákat kapott a kötet. Igényes abban is.

 

Martin: Tűz és vér - Mint fantasy: 90% jól elmesélt, érdekes, önmagában is szórakoztató, de a GoT világba is illik.

Szubjektíven: 95% sok szereplőt megszerettem, jó a története, meglepő és szórakoztató is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6114483358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása