Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Moriarty: A hipnotizőr szerelme

2018. december 18. - BBerni86

Szerelmes, kémkedős, kapcsolatos.

Patrick a férfi, akit két nő is nagyon megszeret. Az egyikük Ellen, aki hipnotizőrként dolgozik. A harmincas éveiben járó nő hisz az elme erejében, és ezzel igyekszik segíteni a dohányzásról leszokni akaró menyasszonynak, vagy a nőnek, aki nagyon küzd az anyaságért. Számára Patrick új élmény, a társkereső oldalon megismert özvegy, akit nagyon hamar megszeret a kisfiával együtt, és aki mellett el tudja képzelni magát. A másik Saskia, aki a megözvegyülése után lett Patrick támasza és a kis Jack nevelőanyja. Patrick hirtelen szakított vele, és Saskia a_hipnotizor_szerelme.jpgképtelen feldolgozni a történteket. Négy éve a férfi nyomába jár, kémkedik utána. Ellen is a célpontjává válik, akihez álnéven be is jelentkezik terápiára. Ahogy a sorsuk egyre jobban összefonódik, mindenkinek szembe kell néznie a múltjával és hibáikkal.

Liane Moriarty neve nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt sem. Már az előtt elkezdtek megjelenni a regényei, hogy tavaly nyáron a Hatalmas kis hazugságokból forgatott mini sorozat nagy HBO nyári siker lett. De tény, hogy a sorozat sikere jót tett a könyves megjelenéseknek is. Nem csak a Hatalmas kis hazugságok, de más történetek is érkeztek sorban – természetesen a sorozatot használva reklámnak.

A hipnotizőr szerelme rafinált kis könyv. Ahogy Saskia Patrick és a családja nyomában jár, ahogy Ellen szinte betegesen kíváncsi lesz rá, és a férfi múltjára, az nagyon thrilleresen cseng. A regényben is megvan ennek a hangulata, ha úgy tetszik, íze. Nagyon sokáig ott lebeg a szereplők felett a bárd, és olvasóként arra vártam, mikor robban a feszültség. Mikor pattan el valami Ellen vagy Saskia lelkében annyira, hogy a maguk keretei között valamilyen vérfürdőt rendezzenek.

De Moriarty másképpen vezeti a cselekményt. Igen, megvan a thriller feeling. De nem thriller a regény! Ez egy női, lélektani, és szerelmes regény. A fő nézőpontja Ellen lelki világa, aki szerelmes lesz, aki kíváncsiskodik, aki hivatásából adódóan is mások traumáját keresi és segíteni akar, ha néha emészti is magát a határai miatt. Az a fontos, ezek a nők mit gondolnak, és hogyan éreznek.

Ahogy megy előre a cselekmény, a fenyegetettség, a feszültség egyre csökken. Mert pontosan lehet érezni, hogy ez nem thriller. Ez egy női történet, érzésekről és érzelmekről. Egyszerűen érezni, hogy nem lesz itt nagy jelenet, ahol egymásnak esnek a szereplők vagy bonyolult tönkretételi taktikák. Amikor eljön a szembenézés, ezek az érző lények beszélni fognak és érezni, nem harcolni.

Amivel nincs is semmi baj. Moriarty ír annyira érdekesen, hogy lekötött, ami a szereplőiben zajlik. A szembenézés az anyasággal, a szeretet és szerelem formáinak típusaival.

Lehet szeretni a szereplőit, pedig mindenki maximálisan valóságos. Tele vannak kétségekkel, hibákkal, és nem éreztem gonosznak senkit. Nincs jó és rossz paletta, csak hibák, amiket helyre lehet hozni, ha felkészültek rá és bele mernek vágni.

A stílusa lelkizős, de jó értelemben. Átélhetően ír érzelmekről, és cseppet sem nyálas. A kis thriller feszültségek is jót tesznek az összképnek.

Meglepett, de szerettem ezt a történetet. Illik a sémába, ahogy Moriarty regényeit hirdetik.

 

Moriarty: A hipnotizőr szerelme - Mint romantikus: 80% thriller elemekkel feljavítja, mélyen ábrázolja hőseit, érdekesen.

Szubjektíven: 70% főleg az eleje tetszett. Megfogta a karaktereit, és elénk nyitotta őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5014498702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása