Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Karácsony

2018. december 25. - BBerni86

Mert az ünnepek alatt se feledjük el a betűket...

5: Karácsonyi mesék - ez a meseválogatás a magyar kortárs és klasszikus szerzők ünnepi hangulatait idézi 5_2.jpgmeg. Elsősorban mesék, így a kisebbeknek is bátran a kezébe adható. Kiderülnek belőle olyan titkok, mint Móricz Zsigmond szerint miért mérges a hóember, Tilly Gabriella elmeséli a karácsonyfa történetét, benne van a Mennyből az angyal, de egy Móra mese is a Télapó haragjáról. (Kis kacsintással megjegyzem, a szeretet helyett elég gyakran van nálunk méreg karácsonykor: a hóember és a Télapó is mérges ebben a kötetben.)

4: Christie: Karácsonyi krimik - mert bizony bűnügyek történnek karácsonykor is, és ki tálalná őket jobban mint 4_2.jpga krimi királynője! Eme kis gyűjteményből megtudhatjuk, hogyan talált Poirot egy hullát a hóban, ami aztán rejtélyesen eltűnt. Majd 40 évvel később kénytelen újra vidéken tölteni az ünnepeket, ahol ezúttal a herceg elveszett rubinjának ügye vár rá. De egy családi karácsonyi ünnepet is gyilkosság zavar meg, a családfővel valaki végzett. A durva az, ezt egy rokon se bánja. De ki a gyilkos? Végül, miss Marple is beveti magát, amikor egy vidéki hotelben pont karácsonykor ölnek. Jellegzetesen sok párbeszéd, angol századfordulós környezet, és indítékok verik a bizonyítékokat, karácsonykor is.

3: Grisham: Elmaradt karácsony - John Grisham a jogi történeteiről híres, de néha kipróbálja magát más 3_2.jpgműfajokban is. Az egyik kedvenc karácsonyi komédiámat pl. ő jegyzi. Ebben a sztoriban Luther és Nora úgy döntenek, mivel a lányuk nem jön haza az ünnepekre, idén mindent kihagynak, és elutaznak a Karib-tengerre. Jól ki is akasztják az ünnepi lázban égő szomszédságot. Ám az utolsó pillanatban a leány mégis hazajönne, hozva magával a szerelmét is, akinek már jó előre elhintette, milyen remek karácsonyok szoktak náluk lenni. Szegény Luther és Nora hogy mászik ki ebből? Viccesen. Jó történet, bájos, és jó a humora. Különben ebből készült a Kelekótya karácsony, ha valakinek ismerős lett volna a sztori...

2: Cameron: Karácsonyi kutyavásár - Josh vidéken próbál túljutni élete tragédián. Semmi szüksége nincs a 2_2.jpgkutyára, amit az elutazó szomszéd sóz rá. Pláne nem arra, amikor kiderül, a kutya mindenórás, és bizony kölyköket is kell nevelgetnie. Josh maga is meglepődik, hogy kötődni kezd a kutyusokhoz és az állatgondozóban megismert lányhoz. Az egyre közeledő karácsonyi kutyavásár több szempontból is kihívás is lesz: nem csak a kutyusoknak kell megfelelő gazdit találni, el is kell köszönni tőlük. És Joshnak a múlttal is le kell számolni, ha jövőt akar magának. Kedves, bájos, szeretnivaló történet, ami után az ember kutyát akar tartani, és nem csak karácsonykor. Olyan karácsonyi csodáról szól, ami akár igaz is lehetne. A szerző megint egy szép történetet tett le az asztalra.

1: Dickens: Karácsonyi ének - egy örök klasszikus, ami ma is olyan erővel él, mint egykoron. Ezt mi sem bizonyítja 1-2.jpg1-1.jpgjobban, mint idén a Kacsamesék karácsonyi része is e történetet idézte meg. (Az angolban különben innen kapta a nevét Dagobert bácsi is.) Szépirodalmi minőségű szöveg, egy örök történet. Ebenezer Scrooge nagyon gazdag, de nagyon kapzsi vénember. Az ünnepek sem érdeklik, csak megkeseríti a körötte élők életét. Karácsony éjjelén azonban látogatók érkeznek hozzá: a múlt, a jelen és a jövő karácsony szellemei, akiktől leckét kap arról, hogyan kellett volna és hogyan élhetne még. Mese, varázs, tanulság.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2914509570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása