Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Vaughan: Egy botrány természetrajza

2018. december 30. - BBerni86

Tárgyalótermi, viszonyos, női, botrányos.

Kate megküzdött mindenért, amit elárt. Sikeres ügyész, akinek szívügye a kihasználtak védelmezése és az igazságszolgáltatás. Bár tudja, sokszor a karizmán, a véletlenen múlik a siker. Most egy nagy horderejű ügyet kap: egykori titkárnője és szeretője vádolja az államtitkárt nemi erőszakkal. Kate, akinek eltitkolt múltja is felelevenedik, hisz a nőnek és kész harcolni érte. Sophie, a megvádolt James felesége viszont a jóképű, egy_botrany_termeszetrajza.jpgmegnyerő férjének hisz. A viszony se esik jól neki, de azzal képes szembenézni. Képes lehet újra összerakni a házasságát, két tündéri gyereke kedvéért is. De amikor a nemi erőszak vádja napvilágot lát, a sajtó rájuk száll. Sophie nagyon hinni akar a férjének, de ahogy a per halad, kételyek merülnek fel benne, és az igazság lassan felszínre kerül.

Erről a regényről nagyon hamar asszociálni kezdtem egy sorozatra, amit nagyon szerettem. A férjem védelmében, vagyis a The Good Wife. Mindkettőben van egy politikus, aki szexuális botrányba keveredik, és mindkettőben a feleség lesz, akinek a szemszögéből megismerjük az eseményeket. De a hasonlóság ennyi, mielőtt valaki azt hinné, hogy ez egy másik Alicia Florrick története. Nem az, nagyon mások a hangsúlyok.

Ráadásul azonnal adódik két olvasata is. Mivel egy tárgyalás van a történet középpontjában, le vannak írva a tanú meghallgatások, kapunk részeket a bizonyító eljárásból, ez egy tárgyalótermi krimi. Csak éppen van benne egy csavar. Megfelel ennek a zsánernek, de el van rejtve benne egy másik is.

Ez ugyanis egy femi-thriller is, amiben a zsáner egyik kedvenc témája van a középpontban. A nők elleni erőszak, a kihasználás. Ami nagyon sok szinten megjelenik a regényben. Kate szexuálisa bántalmazott egyének ügyében dolgozik, és az államtitkár botránya mellett más esetei is be vannak lengetve a cselekménybe. Kate múltjában is van egy eset, amiről direkt nem mesélek többet, mert Vaughan nagyon jó kis csavart ír belőle. Az államtitkár ügye eleve egy szexuális zaklatásos eset. És érdemes Sophie és James házasságának is mélyebb rétegéig lemenni, mert bizony ez sem egy annyira tökéletes kapcsolat, mint amilyennek kívülről látszik. És mindezt Vaughn remekül összefogja.

Nagyon jó a szerkesztés. A jelen flashback elemekkel, több szereplő szemszögéből van megfogva, folyamatosan újabb nézőpontokat adva, és egyre jobban mélyítve az ügyet. Az ember a végére komolyan a fejét fogja, hogy egy látszólag egyszerű ügy mennyire bonyolult lehet, és mi rejlik a karakterek mélyén.

Alapvetően ez a női hősök regénye, és Vaughn nagyon jól meg is ragadja, mi meg végbe elsősorban Kate és Sophie lelkében és életében. Úgy ír lelki traumákról, gyötrődésekről, hogy mellette nagyon olvasmányos is, és a cselekmény is pörög. Nem lesz unalmas egy percre sem. De a nőkön túl James karaktere is gyönyörűen kiemelkedik, és bizony jól eljátszik a szerző azzal, milyennek látjuk a férfit a cselekmény más-más pontján.

Minderre ráépül még egy réteg, amit úgy tudnék nevezni, hogy a politikai mocsok, a bennfentes barátságok ereje és a háttérben megbúvó korrupció. Aha, súlyos.

Pozitív csalódás. Jó femi-thriller, tárgyalótermi és lélekmerülős könyv is. Tetszett!

 

Vaughan: Egy botrány természetrajza - Mint tárgyalótermi: 80% több oldalról, több idősíkon elmondott okos sztori, és agyalós is.

Szubjektíven: 90% az a fajta könyv, amin rágódok a vége után. Emlékezetes szereplők, sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5914518978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása