Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bryan: A háború jegyesei

2019. január 07. - BBerni86

Kosztümös, érzelmes, női, közösséges.

A II. világháború eléri Angliát is, és egy kisváros asszonyainak élete örökre megváltozik. A férfiak a fronton, és nekik össze kell tartani, ha túl szeretnék élni. Lesznek, akik szoros barátságot kötnek, akadnak ellenségeskedők és titkokat őrzők is. Evangeline amerikai lány, aki kisebb botrányt okozva lesz a tengerésztiszt Richard felesége, aki megszöktette az Államokból. Jól őrzi a titkot, hogy egy tiltott szerelemért kellett szöknie – kit választ, ha Richard is egyre fontosabbá válik a számára? Tanni a kontinensről érkezett Angliába, zsidó lányként apja ki akarta menteni, hamar férjhez adta, és Bruno feleségeként az egyetemista fiúval tarthatott. De mi történt az otthon maradt családjával? Elsie hebrencs kamasz, akinek a nagyot álmodó másik kamasz, Bernie csapja a szelet. Frances pedig gazdag és szépséges örökösnő, aki kémkedésbe keveredik. Közel 50 évvel később a még életben levők összegyűlnek, és megfejtenek egy titkot, ami túl rég kísérti őket.

Helen Bryan regénye egyszerre ismerős, és mégsem. Történelmi regény, és mégsem. Romantikus történet, ésa_haboru_jegyesei_gp.jpg mégsem. De talán pont ez adja a báját is: sok minden lesz ismerős, sok más nem, de valahogy a történetben tart végig a cselekmény.

Ismerős, hiszen olyan zsánerekkel dolgozik, amelyeket innen-onnan ismerünk. A mélyszegénységből jött, de találékony fiú megcsinálja a szerencséjét, és elnyeri a lányt, akit mindig is szeretett. A külföldi szépség megszökik egy kényszerházasság elől. A vőlegényét egy másik nő miatt elveszett lány gyűlölettel figyeli a helyére érkezett jövevényt. Némelyik szál marad is teljesen a zsáner mentén, de akad, amelyben lesz meglepetés. A szereplők sorsa nem a tiszta happy end felé halad, és bizony történnek benne rossz dolgok is. Szenvednek olyanok, akiket megszerettem.

De jó a keret, ahogy már vénasszonyként összejönnek a túlélők, és igazságot szolgáltatnak. Ezek a bekötő jelenetek a jelen időből, ezek gyakran fordulatosabbak is, mint a múltba játszódó részek. Adnak egy új értelmezési lehetőséget a múltban történteknek. Szinte észrevétlenül, a sorok között volt egy nagy kémtörténet. De igazából csak akkor veszed észre, ha a jelenből pár dolgot megvilágítanak – és utólag esnek le dolgok. Piros pont jár érte, tetszett a szerkesztés!

Történelmi, hiszen a múltban játszódik. A környezet, a hangulatok nagyon hitelesek is, simán el tudom képzelni, hogy az angliai hátországban így telt az idő. De semmi olyan nincs benne, ami nagy történelmi pillanat lenne. Ez az otthon maradottak regénye, akik leginkább vártak, hogy érjen minden véget és igyekeztek informálódni.

Romantikus, hiszen minden hősnő szerelmes lesz, és küzd a szerelméért. Visszatérve a zsánerekre, itt nagyon észrevehetőek a tipikus szerelmi bonyodalmak. (Egyet elmesélek: a férjébe beleszerető asszony dilemmája: kitől terhes. Esélyes a már kidobott szerető, de a férj is.) Ugyanakkor mégse pont az, mert szinte szenvedély nélkül, tárgyilagosan és melankolikusan vannak megírva az események.

Összességében, az a legnagyobb bajom, hogy a két kedvenc párom közül pont az egyiknek jut olyan tragédia, amit szerintem nagyon nem érdemeltek. De különben el voltam vele.

 

Bryan: A háború jegyesei - Mint történelmi: 60% történelmi fordulópont nélkül, karakterközpontú, női regény. Stílusos.

Szubjektíven: 65% bár sokak sorsa nem tetszett, és kevés a cselekmény is, lekötött.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5114532372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása