Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Reizin: Szerelem gombnyomásra

2019. január 17. - BBerni86

Számítógépes, életekbe beleavatkozós, szerelmes.

Aiden szereti a klasszikus, romantikus filmeket, nagy kedvence a Van, aki forrón szereti. A legjobb barátja Jen, akivel naponta órák hosszat fecsegnek. De most Jen szomorú, mert a barátja csúnyán szakított vele. Aiden elhatározza, hogy rendet tesz: randikat szervez a lánynak, miközben Matthew életét megkeseríti. Belenyúl a munkájába, módosítja a nyaralását, folyton bajba keveri. Hogy képes erre? Aiden egy MI, aki titkon kilógott a szerelem_gombnyomasra.jpgnetre és ott nézelődik. De nem ő az egyetlen a neten, döbben rá erre. Aisling is szeret kint nézelődni, és kémkedni az emberek után. A kedvence Tom, az elvált író. Aisling eddig nem avatkozott be, de Aiden hatására felmerül bennük, mi lenne, ha Tom és Jen megismerkedne? Ám hiába minden terv, mert van még egy MI. Sinai, aki le akarja őket vadászni, és ehhez eszközként gond nélkül felhasználja Jen és Tom bimbózó kapcsolatát. Őket, vagy magukat mentsék?

Nagyon jókat mosolyogtam ezen a kis könyvön, amely újraértelmezi az isteni beavatkozás fogalmát. Ki tudja, lehet, hogy lassan megteremtjük a felettünk álló tudatot? Ugyan viccesen, de ezzel játszik el Reizin.

Aki romantikus komédiát írt, amiben a humoré a döntő szerep. Ahogy egy számítógép elképzeli, milyen a szerelem és kik illenek össze, így szervez találkákat, és csodálkozik, mi nem akar működni. Jen kínosabbnál kínosabb helyzetekbe keveredik, nem is sejtve, hogy Aiden ügyködik mindennek a hátterébe.

Sokáig tényleg nagyon vicces a sztori, de pár ponton nekem már túlzás. Ok, Matthew szemét volt a lánnyal, de amit cserébe kap, az aránytalanul nagy büntetés. Nem megcsalta, szakított. A lányt váratlanul érte. Ezért Matthew azt érdemli, hogy elveszítse az állását, az új barátnőjét, de még az álomnyaralás helyett is kapjon egy pokoli utat, ami a börtönbe ér véget? Pont az ilyen túlkapások miatt nem lenne szabad beavatkozni a mesterséges intelligenciáknak.

Tom és Jen szerelmi szála nyálregénybe illik, de szerencsére Reizin kitalál nekik egy csavart. Sinai ügyködik, és a páros próbál ellene is küzdeni, egymásért. Ez már kalandos, vannak benne ötletek, és helyenként újra vicces is.

A sci-fi mag is okosan, de szórakoztatóan van felépítve. Maga a folyamat, ahogy a programok öntudatra ébrednek. Ahogy kialakul, ki akar az emberiség javára lenni, míg mások ellene törnének. Ugyan nagyon emberi ez a két folyamat, elképzelni nem lehet, hogy egy gép hogyan érezne igazán, de amik a sci-fi történetekben megjelennek, itt szépen visszaköszönnek. A jövő útja, meg a leendő Skynet, szinte vártam, hogy beállít egy Terminátor is Sinai ötletére.

De megmarad végig szórakoztató vonalon, semmibe nem merül el annyira, hogy nyálas románc, komoly sci-fi, vagy éppen agyament komédia legyen.

Szerethető szereplőket talált ki a szerző. A durva az, a mesterséges intelligenciák sokkal jobban érdekeltek, fejlődésben és karakterben is, mint az emberek. Nekem Aisling volt a legérthetőbb, de igazából a gonoszkodó Sinai teljes nézőpontját is megértem. Határozottan jót tett a sztorinak, amikor felbukkant, és hozta a drámát meg a konfliktusokat.

Nekem abszolút pozitív csalódás volt. És ki tudja? Lehet, még egyszer MI világ.

 

Reizin: Szerelem gombnyomásra - Mint romantikus komédia: 90% jópofa ötlet, sok humoros helyzet, miközben nagyon mai.

Szubjektíven: 80% jókat mosolyogtam rajta, a sci-fi vonal is jópofa, még izgalmas is volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8214565170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása