Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Williams: A nyári feleségek

2019. január 27. - BBerni86

Szerelmes, múltbeli bűnös, szegény-gazdag ellentétes, családi.

Miranda hosszú ideje először tér haza, 18 éve nem járt a szigeten. De most nem tud máshova menni: híres színésznő lett, egy zseninek tartott rendező felesége, de a ragyogó látszat alatt sok szenvedés lappang. a_nyari_felesegek.jpgMenekülnie kell. De a Winthrop-sziget csak újabb fejtörést okoz neki: első szerelme, Joseph megszökött a börtönből. Lehet, hogy ő is itt van? Egyáltalán, mi történt pontosan 18 éve? A nyáron, amikor Miranda anyja beházasodott a sziget egy gazdag családjába. A nyáron, amikor Miranda beleszeretett a sziget szegény portugál lakóinak egyik fiába, Josephbe. Joseph, aki nyár végén gyilkossá lett, amit a lány soha nem tudott igazán elhinni. Miért ölte volna meg Miranda mostohaapját, aki ráadásul Joseph történetének is része volt? Most kiderül, a történet valójában még korábban, 40 éve vette kezdetét.

A Művelt Nép Kiadó köteteivel, még ha rajta is van az Ulpius Baráti Kör jelzése, óvatosan kell bánni. Ahogy az Ulpius, a Művelt Nép is váltogatja a női olvasmányokat, amelyekben az érzelmek és a szerelem vannak kiemelt témává emelve, a thrillerekkel. Ráadásul gyakran olyan a fülszöveg is, hogy nem tudom eldönteni, hogy a kettő közül melyik zsánerbe illik az aktuális kötet.

A nyári feleségek esetében is ez volt, ami a fülszöveg alapján lehetne mindkettő. Ám mire végigolvastam, úgy döntöttem, ez jó strandkönyv is lenne. Kiemelt helyen van benne a szerelem, de mellette ott van a gazdagok fényűző világa is. Van benne kis krimi szál is, de csak épp annyira, hogy ne lehessen a regényt szerelmesnek nevezni. Ha mindezt egymás mellé rakom: gazdagok és bűneik, a tiltott szerelmek, akkor máris kész a strandkönyv.

A cselekmény akár végtelenül egyszerű is lehetne. Ha külön választom az idősíkokat, akkor egyszerű történetek ezek. A gazdag lány – szegény fiú és a mindenkit kihasználó szépfiú – naiv szegény szépség szerelmei, melyek aztán elvezetnek ahhoz a katasztrófához, amelyeknek a következményeitől a szereplők a jelenben szenvednek. Ha maradunk a szétválasztásnál, akkor annyira nyilvánvaló, hogy a szegény lányért nem lesz elhagyva a gazdag menyasszony! Szóval, a konfliktusok nem meglepőek. Ami miatt mégis szórakoztató tud lenni a könyv, hogy ezek az idősíkok kiegészítik egymást.

Ahogy felváltva követik egymást az 1930-ban, 1951-ben és 1969-ben történtek, egymásnak adnak plusz rétegeket. Ez annak a tipikus esete, amikor a részek összessége több tud lenni, mint a részek külön-külön. Nekem kifejezetten tetszett, ahogy látjuk, hogy a régi érzelmek, a múlt bűnei hogyan mérgezik meg a következő generáció életét is.

Williams stílusa olvasmányos, és nagyon illik hozzá az a múlt századi környezet is, amiben a regény játszódik. Nem véletlen, hogy ez a történet akkor játszódik, amikor. A mai korban nem történhetne meg, ami ebben igen – annyira nyilvánossá vált már mindenki élete, hogy olyan titkokat nem lehetne évtizedekig megőrizni, mint amit ebben megtesznek. Plusz, a mai technikával remélhetőleg már elsőre kiderülne, ki a gyilkos. Szerencsére a szerelmi szál sem nyálas, csak érzelmes. Williams jól leírja az érzéseket, de nem csöpög.

Tetszett a címe is. De direkt nem magyarázom el, a cselekmény egy pontján nagyot üt.

Összességében nekem tetszett a könyv, ha a több thriller nekem jobban tetszene is.

 

Williams: A nyári feleségek - Mint strandkönyv: 70% szerelem, pénz, egy sziget – több idősík, mélyített karakterek, titkok.

Szubjektíven: 60% jó a szerkezete, a történet sok eleme is tetszik, thrilleresebben jobb lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4614590260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása