Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hunyady: Hollós vitéz

2019. január 28. - BBerni86

Történelmi, háborús, politikai ármányos, hősies.

Hunyadi János a semmiből érkezett, és a hadi szerencséjének köszönhetően nagyon magasra emelkedett. Európa egyik legnagyobb törökverője, Erdély és a kereszténység védelmezője, aki négy királyt is szolgált. Jó barátja és harcostársa lányát, Örzsét vette feleségül, és szerette a halálig. Megjárta az olasz hadszínteret, mikor a király zsoldosnak adta bérbe. Erdélyi vajdaként segítette Ulászló király munkáját, miközben örök ellenfele, a rőt gróf Cillei Ulrik mindenre kész volt, hogy saját atyafiságát emelje a trónja, és ott ártson Hunyadinak, ahol csak tud. A nép, az emberei istenítették, míg a hatalomra és vagyonra áhítozó főurak és papság hol kihasználta, holhollos_vitez.jpg megalázta, de mindig hozzá futottak, ha a törökök már az érdekeiket fenyegetették. Ő pedig harcolt, egy életen át.

Talán nem véletlen, hogy az a történelmi regényíró, akinek Hunyady a vezetékneve, előszeretettel ír a Hunyadiak koráról. Hunyadi Jánosról, a fiairól, és mindarról, ami az ő idejükben esett meg. Legyen az egy semmiből jött lovag felemelkedése Mátyás lovagjai közé, vagy a Budai Nagy Antal féle parasztfelkelés.

A Hollós vitéz pedig annak a Hunyadi Jánosnak a története, akinek a nevét a nándorfehérvári diadal miatt minden kisiskolásnak megtanítanak. Ám Hunyadi jelentősége, tetteinek nagysága nem csak abban az egy csatában mérhető. 25 éven át állta a sarat, és tartotta az országot, miközben brutális belharcokat is meg kellett vívnia.

Hunyady jó érzékkel rajzolja a portréját, életének egy-egy nagy korszakát és harcát emelve ki a kötetében. A zsoldos évek Itáliában, ami magyarázza, honnan származott Mátyás fia szépérzéke – már az apja elkezdte a reneszánsz stílust behozni a családi várba. Albert király szolgálata, a lengyel Ulászló vajdájának szerepe és a török elleni hadjáratok. Majd, természetesen a sor végén ott van Nándorfehérvár is. Nagy csaták, nagy győzelmek, és egy olyan hős rajza, aki már szinte legendává emelkedik. Minden tekintetben hős, hazafi, nagy ember. Hű az országhoz, a feleségéhez, magához. Mellette nagy hősök és nagy gonoszok.

A regény kalandos, pörgeti az eseményeket. A nagyobb kép, az ország helyzete és a török veszedelem van a középpontjában, bár a kezdés nem is kicsit romantikus. Hogyan lett Szilágyi Erzsébet Hunyadi Jánosné? Szép, romantikus nagy szerelem, hogy aztán ez a szál később alig-alig bukkanjon fel. Az elején már láttatta a szerző a meleg családi otthont, jöhet a háború és a politika!

Mert az is bőven szerepet kap, az intrikák. Amiben nagyon érezni azt a magyar lelkületet, amit valósággal ránk nyomnak. A sírva vigadás, az a tudat, hogy itt volt ez az ország a veszély közepében, és mindenki csak kihasználta. A nemzeti, fájdalmas öntudat. Hunyadi, aki kiverhette volna akár a törököt Európából már ekkor, ha nem kell a pápák játszmáival és a nagyurakkal is számolnia – akik mindig a maguk érdekét lesik, és abszolút nem érdekli őket, ha mások halnak vagy elpusztulnak. Hunyadi szerintem e szál monumentálissá növelése nélkül is magyar történelmi legenda, nekem túlzott volt annak a kiemelése, egész életében hogyan szúrtak ki vele és használták ki.

Jókai nyomdokain haladó, nagy romantikus regény, nem csak történelem után érdeklődőknek.

 

Hunyady: Hollós vitéz - Mint történelmi: 80% láttatja az eseményeket, nagy romantikus hősök és gonoszok kalandja.

Szubjektíven: 85% cseppet zavart a „magyar elnyomott” szemlélet, a romantikus mese bejött.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414591948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása