Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kemény & Kondor: Értetek teszem

Budapest vérben

2019. január 31. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, nyomozós, forradalmas, mai.

Budapesten kitört a forradalom. A várost különféle csoportok uralják, mindennaposak a lövöldözések és összetűzések. Aki tudott, elmenekült, vagy harcol. Ferenczy Tibor százados a saját háborúját vívja. Bejár ertetek_teszem.jpgdolgozni, nyomoz, miközben minden széthullik körötte, a saját párkapcsolata is. De belső kényszere, hogy a gyilkosok megfizessenek, még ebben a világban is. A legújabb ügy egy meggyilkolt forradalmi vezetőé, és az utcán terjednek a pletykák, nem ő volt az első kivégzett. Ferenczy hamarosan egy önkéntes igazságtevő után lohol, aki egy blogon hirdeti ki: minden kannibálra halál! És számára minden politikus kannibál. Az áldozatok szaporodnak, és Ferenczy kénytelen az egyetemről kirendelt tanulók segítségével boldogulni, mert sokan nem bánnák, ha a blogger még gyilkolna egy kicsit.

Az Operettszínház műsoráról ismerős lehet a Páratlan párosok program. Az irodalomban is akadnak ilyenek néha, és most úgy érzem, ráakadtam egyre. Kemény Zsófi, aki nagyon modern hangú, nagyon fiatal, nagyon slammer generációs. Kondor Vilmos, aki nagyon kemény, noir hangulatú magyar krimiket ír. Eszembe nem jutott volna őket egy lapra tenni, nemhogy egy közös regény íróiként elképzelni. Túl nagynak tűnt a szakadék.

De megszületett az Értetek teszem, és új kedvencet avatok a magyar krimik terén.

Egyrészt, nagyon jó a története, a krimije. Modern, mai gyilkos utáni hajsza, aki egy blogon bejelenti és narrálja a tetteit. Ferenczy és társai változatos módszerekkel keresik, pörögnek az események, és a gyilkos megfoghatatlannak tűnik. Egy macska-egér játszma ez, amibe belefér a rendőrségi csapdaállítás, az internetes követés, drónok bevetése, eszelős autós hajszák, a gyilkos mesterei húzásai. Amikor álcában bemegy a rendőrségre, aztán blogol is róla, kész.

Másrészt, ahogy Kondor és Kemény két korábban már önálló regénnyel bemutatott világát összemossák, az valami zseniális. Olvastam a „Rabok tovább” és a „Bűntől keletre” című köteteket is, és ebben mindkettő folytatódik úgy, hogy egyik világát sem sértik meg. Mi több, ütős egyveleg lesz belőle. Tartalmilag roppant találó, ahogy Ferenczy, aki nagyon Kondor hős, saját és nagyon kemény etikai kódexszel, de emberi gyarlóságokkal is bővített karakter, nyomoz Kemény forradalmi Budapestjén. Visszajött az érzés, amikor legjobb volt a Bűnös Budapest. Amikor ugyanúgy feszültséggel volt tele minden, amikor a politikai és szociális igazságtalanságok leírhatatlanul magasak voltak, és ahol mégis számít valakinek az igazság.

Azért is külön jár a bravúr, hogy tud lenni egyszerre mindkét kötet folytatása, de önálló regény is. Esetleg nem olvastad az előző kettőt? Nem fogod hiányolni, annyira megáll a saját lábán. De ha olvastad őket, kapsz pár utalást, ami meg növeli az élményt. Frappáns.

De ami ennél is több, mögöttes üzenetében is összeáll a két kötet világa. Egyszerre megvan benne, hogy valamit tenni kell, a meglevő rendszer rossz. Hogy kell a forradalom, de nem ész nélkül. Változtatni kell, de ki is kell találni, hogyan. Mert csak káosz lesz különben. Nem csak szájalni kell, várni, értelmesen tenni is. (Kemény) Megjelenik, hogy minden rendszer mennyire korrupt, és a kevés erkölcsös mennyi áldozattal tud bármit is elérni. (Kondor)

Ráadásul, a szöveget is jó olvasni. Van humora, jól láttatja a cselekményt. Néhol lírai is.

Összefogva, nagyon betalált nálam ez a kötet. Szórakoztat, elgondolkoztat, igényes, izgalmas.

 

Kemény & Kondor: Értetek teszem – Mint krimi: 100% erős történet, jó krimi, emlékezetes szereplők, még a nyelvezete is üt.

Szubjektíven: 100% nagyon megfogott a háborús helyzet leírása, és jó a krimi is. Agyalós.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6814600364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása