Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bessenyei: Az első csók és egyéb démonok

2019. február 03. - BBerni86

Kamaszos, szelleműzős, szerelmes.

Patrik 16 éves múlt, és keresi a helyét az iskolában, a társai között is. Nyáron sokat változott, és talán felfigyel végre rá Emma is, a lány, aki rég tetszik neki. De mielőtt randikon és az első csókon törhetné a fejét, fel kell dolgoznia a kutyája elvesztését. Majd azt, hogy mégsem távozott. Patrik látja Titán szellemét, és már attól kezd tartani, hogy bekattant. Eszébe jut, hogy otthon van egy lány, akit a környéken az anyjával együtt boszorkánynak az_elso_csok_es_egyeb_demonok.jpgtartanak. Mivel nincs mit veszítenie, és az anyján is egy különös betegség tör ki, felkeresi Lilit. Mire Patrik feleszmél, már nyakig van egy ártalmas kannibál lélek nyomában, aki az anyja szenvedését okozza, és akitől Titán az utolsó védelmi vonal, akinek lassan lejár a földi ideje. De hogy lehet összeegyeztetni a szerelmet és a démonvadászatot?

A YA alapvetően lányos műfaj. Elég csak arra gondolni, hogy a regények 95%-ában egy lány a főszereplő, aki majd beleszeret a minden téren tökéletes pasiba, akivel aztán boldogan él, amíg meg nem hal. Vagy amíg a szerző nem akar még egy bőrt lehúzni a sorozatról, és amíg nem születik ezért egy újabb, gyakran már gyengébb sorozat.

Így pláne meg kell becsülni az olyan történeteket, amelyek mások mernek lenni, és mégiscsak ebbe a zsánerbe tartoznak. Mint Bessenyei Gábor és Az első csók. Ami YA, amiben van természetfeletti szál is, meg kamasz problematika, de valami egészen más szín a palettán.

Már eleve az, hogy nem egy lány a főhős. Első körben az Útvesztő újszerűségét is az hozta, hogy nem egy újabb Katniss, hanem egy Thomas vállát nyomta a világ megmentésének súlya. Itt Patrik van, aki 16 múlt, nagyon kamasz és jól megírtan fiús. Érezni is, hogy egy férfi írta, és nem egy nő képzeli el, mit gondolhat meg érezhet egy fiú. Egyszerűen más a kettő, amit nem is igazán tudok elmagyarázni, el kell olvasni, hogy értsétek. A női szerzők másképpen lelkiznek, mint a férfiak, és a hősnőik is máshogy éreznek, mint Patrik. Az nem igaz, hogy a lányok esetében több az érzelem, mert Patriknak is mély érzései vannak, ugyanúgy gyötrődik az álomlány miatt, mint a lányok az álompasi miatt, csak éppen más az egésznek a hangulata meg a szempontrendszere. Ez nekem most kifejezetten üdítően hatott.

Jópofa, ahogy a természetfeletti megjelenik egy ennyire reális és hiteles történetben. Ötlet van benne, és mindkét oldalán mozgásban tudja tartani a szerző. Az iskolai első szerelem, az izgulás, a különféle osztálytársakkal a viszony, volt annyira érdekes, mint otthon a szellemek nyomába eredni.

Tetszett az is, hogy a vége is mer más lenni. Természetesen nem mesélem el, kivel mi fog történni, de nem az a lányosan rózsaszín és nagyon happy end lesz itt, mint amivel már Dunát lehetne rekeszteni.

Van a kötetnek humora, és ez a párbeszédekben is benne van. Kifejezetten élveztem Patrik és Lili csörtéit. De humoros karakterekből sincs hiány, a banyakör kifejezetten mosolygósra sikerült.

Sikerül a kötetnek kamaszosnak, átérezhetőnek maradnia, miközben jól kezeli a természetfeletti kalandokat is. Határozottan jó szórakozás volt. És zárt kötet, nem sorozatnyitány, de tetszett annyira, ha Patrik visszatér, belenézek, mi történik még vele.

 

Bessenyei: Az első csók és egyéb démonok - Mint YA: 85% humoros, eredeti a fiú szemszög és a történet is, a vége se szokványos.

Szubjektíven: 90% a természetfeletti és a kamasz szerelmi szál is jópofa, nekem tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3914605808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása