Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Történelmi romantikus

2019. február 05. - BBerni86

Egy lista már volt a témában: Link.

5_5.jpg5: Moran: Nofertiri - az ókori Egyiptom egyik leghíresebb asszonya volt. Mi a mellszoborról ismerjük leginkább, ami mai napig őrzi kivételes szépségét. De Nofertiri királyné is volt, férje hű támasza. Az életén keresztül megismerhetjük az egyiptomi történelem egyik legizgalmasabb időszakát, és a fáraót, akt nagyon ki akartak később törölni az emlékezetből, de fennmaradt az emléke, és a feleségének is hála, tudunk róla. Moran egyszerre ír történelmi regényt, és egy nő portréját. Aki okos volt, hűséges, nem csak szép.

4: Tóibin: Brooklyn - ahogy ifjúsági regényt illene írni történelmi környezetbe. A borító már súg, ebből készült a 4_8.jpgSaoirse Ronan film, aminek köszönhető, hogy magyarul is megjelent a regény. Eilis fiatal ír lány, akire otthon nem vár semmi. Szegénység van, nulla lehetőség. Nővére segítségével Brooklynba költözik, ahol szép lassan minden a helyére kerül. Lesz egy jó állása, iskolába jár, és az olasz Tony személyében a szerelem is az életébe lép. Ám mikor testvére meghal, hazautazik, és itt is nyílnak lehetőségek. Átveheti a nővére állását, itt is felbukkan egy fiú, aki meg tudná dobogtatni a szívét. Melyik életet válassza? Érzékeny karakterrajzok, és az ír, amerikai hétköznapoknak is érzékletes rajza az 1950-es évekből. Ahogy Eilis a saját lábára áll, életet épít magának, szerintem minden mai lánynak inspiráló lehet.

3: Dumas: Ascanio - Firenze és a reneszánsz. Nagy kedvencem mindkettő, sok művészettel megfűszerezve, és 3.jpegegy igazi, romantikus kalandregénybe ágyazva. Cellini a korszak egyik zsenije. Ötvösművész, akinek kupái legalább olyan híresek, mint szobrai. Egyik nap új szobrán dolgozik, amikor felfigyel a szomszéd lányra, akibe ismeretlenül is beleszeret, és akiről szobrot kezd formázni. Ám kedvenc tanítványa, a fiatal Ascanio is e lányba szeret bele, és a lány az ifjú érzelmeit viszonozza. Cellini félretéve saját szerelmét, a pártfogójuk lesz, ami rájuk is fér. Mert egy féltékeny nemes lady mindent megtenne, hogy tönkretegye őket. Kalandos, vannak benne fordulatok, és nagyon jó karakterrajzok. A reneszánsz zsenijének Leonardót szoktuk nevezni, de itt felvillan egy másik korszakos zseni portréja, aki szintén megérdemli, hogy ismerjük a nevét.

2: Fiorato: Bíbor és csont - egy gyönyörű, fiatal lány akar öngyilkos lenni Londonban. Hányatott sorsú lány, akit 2_8.jpga megélhetés az utcára kényszerített. Most terhes, és nem látja, hogyan élhetne tovább. Egy gazdag nemes menti meg, aki befogadja, és a modelljévé teszi, miközben kiműveli. Művész és múzsája Firenzébe költöznek, ahol hamarosan egy sorozatgyilkos kezdi áldozatait szedni. Mikor hősnőnk szerelmes lesz egy beépített rendőrbe, szembe kell néznie azzal, jótevője álarca mögött mi rejlik. Fiorato nagyon jó mesélő. atmoszférát teremt, valósággal bele lehet veszni a regényeibe. Most is elragad a viktoriánus Londonba, Firenzébe. A szereplői mélyek, tele vannak érzelmi és értelmi lehetőségekkel. Ebben a kötetben imádtam, ahogy a művészet és a sorozatgyilkos szál összekapcsolódik. Komolyan bajba is lenné, ha a kedvenc Fiorato regényem meg kellene nevezni. Ez lenne az egyik, ami esélyes lenne a címre.

1: Krantz: Örökölt szerelem - három generációs családregény egy kötetben, amiben megfér egymással a 1-1_4.jpgművészet, a világháború, nagy szerelmek, a divatvilág is. A történet elején egy fiatal, zsidó származású lány érkezik Párizsba. Csinos, meg kell élni, modellkedni 1-2_4.jpgkezd. Ám Maggie beleszeret a stílusát kereső festőbe, Mistralba. A férfi, miközben szenvedélyes viszonyuk is lesz, egy nagy sorozatot fest a lányról. Egy amerikai örökösnő felfigyel rá, és a férfi a pénzt választja a szerelem helyett. Maggie új életet kell, hogy kezdjen. Évekkel később saját divatházát vezeti New Yorkban, és az egyik legsikeresebb modellje a saját lánya. Teddy egy sorozat kedvéért repül Franciaországba, és találkozik Mistrallal. Mintha a történelem ismételné magát. Évekkel később Fauves, Teddy és Mistral lányas szembesíti az apját háborús bűneivel. A regény pörgős, izgalmas, és jó érzékkel használja a történelmet is. Imádtam, hogy a bohém Párizs megelevenedik. Szerettem a New York-i divatvilág harcait benne. E regénynek még a szerelmi szálai is lekötnek, mert érzelmileg felépítettek, nem nyálasak, de facsargatják az ember szívét. Ha már szívtörés... ahogy Julien Mistral bocsánatot kér a bűneiért a lányától, az egyetlen módon, ahogy képes rá... már attól potyognak a könnyeim, ahogy eszembe jut. Nem  mellesleg egy jó minisorozat is született a regényből.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8114608542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása