Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cowell: Így neveld a sárkányodat

2019. március 05. - BBerni86

Kalandos, állatnevelős, vikinges, gyerekes.

Hablaty Hibbant sziget viking vezérének a fia, így mindenki őt tekinti a sziget reménységének, a következő főnöknek, akinek hőssé kell válnia. Csak éppen Hablaty nem egy hős alkat. Vézna, szereti megfigyelni a sárkányokat, és inkább az eszére, mint a nem létező izmaira hallgat. Ideges is, hogy meg kell kezdenie a beavatási próbákat. Első lépésként be kell fognia egy saját sárkányt, akit be kell idomítania. A helyére pályázó igy_neveld1.jpgTakonypóc már gúnyolja is, amint meglátja a fiú kicsi, fogatlan közönséges sárkányát. Ráadásul a tankönyv tanácsa nem is működik Fogatlannal. Így Hablaty, aki beszéli a sárkányok nyelvét, más módszerrel próbálkozik. A vizsga napja egyre közeledik, és egy nem várt veszedelmet is le kell győznie a vikingeknek…

Ahogy ígértem, beszereztem a Cowell sorozatot, úgyhogy most neki is kezdünk az Így neveld a sárkányod regényeknek. Azt máris el kell mondanom, hogy aki a mesét akarja írásban viszont látni, kénytelen lesz egy DreamWorks mesekönyvet beszerezni! Mert ugyan Cowell eredeti történetében is találunk olyasmiket, amiket a DreamWorks felhasznált, de lényegében teljesen más a két sztori.

Először is, itt más a társadalom. A vikingek nem ellenségként tekintenek a sárkányokra, ahogy eleinte a mesében. Sokkal kisebbek is a mesebelieknél. Befogják őket, és egyfajta vadászmadarat nevelnek belőlük. Kicsik ahhoz is, hogy lovagoljanak rajtuk. Emlékeztek még a próbákra, amiket ki kellett állnia a viking növendékeknek? Nos, itt sárkányidomítás a lecke a gyilkolás helyett.

Más abban is, hogy itt nincs Astrid. Most, hogy így belegondolok, Hablaty anyja az egyetlen nő benne, aki szintén nagyon más, mint a mesében. Fogatlan is teljesen más: a mesében Éjfúria, a legritkább sárkány. A regényben meg egy kis vézna, közönséges sárkány, amiért kinevetik a gazdáját.

Mindezek ellenére a történet működik és jó is. Mert másként, de arról mesél, hogy mindenkinek meg kell találnia a saját erősségeit és módszereit, mernie kell akár eltérni a hagyományoktól is. Időnként új utakat kell keresni. A nyers erőszak helyett az eszesség és a barátság diadalát hirdeti ez a mese.

Kalandos és humoros a cselekmény is, ami még gyerekbarát szerkezetet is kapott. Egy-egy fejezet barátain rövid, de tele van eseményekkel és gyakran mosolyogtat is a szerző. Inkább szituációkkal, de akad benne nyelvi humor is.

A szereplői most is szerethetőek, és kevésbé mesések. Ha belegondolok, egyedül Hablaty az, aki mesebeli hős. Rárímel a mesebeli legkisebb királyfira, akinek senki nem adott semmi esélyt, aztán mégis övé lesz majd a korona, a széplány meg a dicsőség. Van is rá utalás, hogy ő lesz az utolsó viking Hős, csak egy más típusú hős, mint akit most sztárolnak.

Valahol az is pozitív, hogy vannak benne rajzok. Érdekesebbé teszi a kötetet, csak éppen nekem nagyon nem tetszenek ezek az elnagyolt alakok. Olyan, mintha egy gyerek rajzolta volna, nem egy grafikus.

De ahogy a szöveg helyenként rárímelt a mesére… ezért is, de magáért is tetszett, folyt.köv!

 

Cowell: Így neveld a sárkányodat - Mint gyerekkönyv: 95% humoros, kalandos, ötletes történet, amiből a kicsik még tanulnak is.

Szubjektíven: 90% jópofa, szórakoztató, nem zavar, hogy más, mint a film. De a rajzok…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4614665821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása