Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Marshall: Ismerősnek jelölt

2019. március 06. - BBerni86

Netes, osztálytalálkozós, régi titkos, zaklatós.

Louise élete kétszer is nagyot fordult. Egyszer kamaszkorában, egyszer két éve. Kisfia apja, a szeretett férje elhagyta egy másik nőért. Csak most kezd el jobban lenni, és próbálni a világ felé nyitni. De akkor kap egy ismerősnek jelölést a Facebook-on. Maria jelölte be, aki több mint 20 éve halott. Akinek a haláláért máig hibáztatja magát, és súlyos titkot őriz iskolai zaklatásról és egy végzetes bál éjszakáról. Ugyanekkor elhívják az iskolai ismerosnek_jelolt.jpgosztálytalálkozóra is. A nő egyre nagyobb veszélyben érzi magát, valaki figyelemmel kíséri, fenyegető üzeneteket küld, és mintha ismerné a múltja titkait. Lehet, hogy Maria még él és eljött bosszút állni? Miközben Louise próbál nyomozni a középiskolában történtek után, egyre közeledik a találkozó dátuma is.

Újabb női thrillert tehetünk a polcra, és Laura Marshall kötete a korrektek közé tartozik. Olvasmányos, női témákat is boncol, jó a dinamikája.

Két téma van a középpontjában: kiemelten az iskolai zaklatás. Annak több formája, hatása. Elsősorban női szemszögből, mert azért van különbség itt is a nemek között. A regényből is kiindulva a lányok alattomosabbak. Ha a fiúknak nem tetszel, előbb fognak fizikailag is neked menni, fellökni és megütni, mint pszichésen tönkretenni minden szabad perced. A lányok ellenben? Ha az Ismerősnek jelölt példáinál maradunk, a pletyka a legkevesebb. Hirtelen használt tampon bukkan fel a táskádban, és hasonlók.

Marshall nagyon jól megfogja, hogyan járul mindehhez a csoport nyomása. Hogy lesz zaklató egy olyan lány is, aki különben a barátod lehetne. Mit érez, aki elszenvedi, és aki zaklat. Nekem kifejezetten tetszett, ahogy Louise a zaklatók oldalán találja magát, miközben ő nem egy tipikus zaklató. Sajnálja Mariát, az elején barátkozik vele, csak a csoport nyomása képes változtatni a viselkedésén.

Engem a regény ez a része, a középiskola jobban meg is fogott, mint a jelen. Ugyan érdekes, ahogy egyre nő a nyomás, de Louise nem egy hivatásos nyomozó, csak kérdezgeti az embereket és kombinál. Meg egyre jobban retteg.

A regény másik témája a végére érkezik, és nincs előtte logikai kapocs. A nők kihasználása, házasságon belüli erőszak – de a semmiből felvezetve. Louise majd beleroppan, hogy Sam elhagyta, és nosztalgiázik. Milyen jól éltek, mennyire szerették egymást, még a szex is hiányzik neki. Aztán a végére kiderül, ami. Én meg fogom a fejem, és nem értem. Ok, Marshall meg akart lepni, de szerintem nem kellene olyan csavart beletenni, ami ellent mond annak, amit korábban állított! Azt meg ne mondja nekem senki, hogy bárkinek is hiányozna egy olyan kapcsolat, amit megtudtunk Louise és Sam viszonyáról!

De az tetszett, hogy egyszerre igyekszik pszichésen és cselekményben is pörgetni a szerző az eseményeket. Fontos, mit hogyan él meg Louise, de történnek is vele dolgok. Lehet, hogy az egy újabb fenyegető e-mailt jelent, de az mozgatja majd a történéseket.

Jó a könyv hangulata is, Marshall tud feszültséget teremteni. Átadja, hogy Louise mennyire veszélyben érzi magát. Jó a titokkeltés is, ha a megoldás nem is a kedvencem lett.

Itt még a karaktereket se utáltam, csak a végét kell még emésztenem. Összességében korrekt.

 

Marshall: Ismerősnek jelölt - Mint női thriller: 80% feszült történet. Érzelemben, cselekményben is pörög, a vég logikátlan.

Szubjektíven: 75% lekötött, tetszett is, de a vége kiakasztott. Utálom a derült égből villámot!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9114670463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása