Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rowling: Grindelwald bűntettei

Legendás állatok 2.

2019. március 09. - BBerni86

Varázslós, múlt titkait kutatós, háború előtti.

Grindelwald szövetségeseinek hála kijut a fogságból. Azonnal meg is kezdi a tervét, melynek végcélja az emberek feletti uralom, és a varázsvilág hatalmának kiterjesztése lenne. Az aurorok világszerte a nyomába erednek, az angolok Göthét szeretnék besorozni, hogy Credence nyomába eredjen, akire Grindelwald is szemet vetett. Göthe megtagadja, még akkor is, amikor Dumbledore kéri hasonlóra. Viszont, amint képbe terül Tina, aki azt hiszi, hogygrindelwald_buntettei.jpg a férfi eljegyzett mást, máris kész nyakig ugrani a kalandba. Mindenki Párizsba megy, ahol Credence a múltját keresi, mindenki más meg őt, miközben szerelmesek vesznek, össze vagy éppen békülnek ki.

Belém hasított, hogy azért lényeges különbség van egy filmkönyv és egy könyvként kiadott forgatókönyv között. A filmkönyvnek van lehetősége hozzátenni a filmhez, gyakran sokkal szórakoztatóbb lesz, mint a mozgókép. Pl. jobban tetszett az Assassins Creed film is regényben, vagy a Valerian. A forgatókönyv ezt nem tudja megtenni.

A Legendás állatok 2. forgatókönyvének olvasása közben teljesen, és totálisan ugyanazok a panaszok fogalmazódtak meg bennem, mint amikor a filmet néztem. Itt esetleg még jobban is éreztem a súlyokat, mert a filmet a látványa feljavítja.

1: a cselekmény üressége. Az egész konkrétan egy nagy előkészület, hogy a jövőben merre viszik tovább a cselekményt. A háború, a varázslók közti harc még nem tör ki, ez a vihar előtti csend, amikor mindkét fél kivár és csendesen vadászik a másikra. De még a végére betett harc is nagyon vérszegény, ennél Rowling talált már ki lényegesen ütősebb összecsapásokat. A drámáról nem is beszélve… bármelyik Harry vs. Voldemort csörte sokkal fájdalmasabb, elemibb volt, mint amit itt kaptunk.

2: a feleslegesen sok és ki nem fejtett utalás. Ugyan eleinte élveztem ezeket, de már úgy érzem, hogy ezzel csak belemagyaráznak dolgokat. Nagini, aki egyszer nő is volt. Több száz oldalnyi Harry Potter regénybe erről szó sincs, most meg behozzák. És mi értelme? Még csak a viszonyok sincsenek rendesen kifejtve. Szerintetek Credence és Nagini szerelmesek, vagy csak bajtársak voltak? A filmbe, de most se lett világosabb a kérdés.

3: ami menő fordulat akar lenni, nem üti meg az olvasót. Kifejezetten rühelltem, ahogy tulajdonképpen a sztori arra van kihegyezve, hogy Leta titka kiderüljön. Most komolyan, ezért a történetért kellett egy egész kötet? Még egy filler részhez is kevés.

4: a szereplők lebutítása. Kivétel nélkül, mindenki. Göthe és Tina szerelmi ál-konfliktusa egy rosszul megírt újságcikk miatt röviden, röhejes. Ahogy Quennie megbolondul, pedig eddig nem volt ostoba, még fájdalmasabb. Se Göthe, se Jacob nincsenek az eseményekben, úgy éreztem, itt mindenki csak sodródik.

Egy valami van, amire több időm volt. A jóslatra az utalások itt jobban kijöttek. Az már csak a személyes kínom, hogy ezt is annyira ködösítik, hogy igazából nem lehet érteni, miért olyan fontos az a látszólag semmit mondó jóslat.

Nagyon úgy éreztem, hogy a filmes látvány nélkül ez túlírt és felesleges is, csak egy újabb bőr lehúzása a Potterverzumról, a pénzért.

 

Rowling: Legendás állatok 2. Grindelwald bűntettei - Mint forgatókönyv: 50% formailag oké, de a film látványa nélkül sovány a cselekménye.

Szubjektíven: 50% az tetszett, hogy egyes részeket jobban átrághattam, de kevesellettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1514677918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása