Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cowell: Így lehetsz kalóz

Így neveld a sárkányodat 2.

2019. március 12. - BBerni86

Kalandos, kincskeresős, sárkányos, gyerekes.

Hablaty túlélte az első próbát, de még nem lett teljes jogú viking. El kell kezdenie a kalózképzést, melynek részét képezik olyan tárgyak, mint a káromkodás, esztelen erőszak és a vívás. Hablaty érzi, hogy belőle egyszer még jó vívó lesz, de egyelőre unokatestvére, Takonypóc jobb nála, és továbbra is Hablaty örökösi címére pályázik. A igy_neveld2.jpgmindennapokat egy hajótörött érkezése zavarja meg, aki egy térképpel érkezett, egy kincses térképpel. Szörnyű Szőrmók Hablaty felmenője volt, és Alvin azt reméli, a Hibbant szigeten élők segítenek neki a kincse felkutatásában. A kalózok lendületbe jönnek, és elindulnak a gyilkos sárkányok közé kincset keresni, Hablaty figyelmeztetésére senki nem hallgat. Ahogy Fogatlan is hiába mondja, hogy Alvinnal valami nem stimmel…

Aki nézte a sorozatot – nem az egész estés meséket – most egy újabb ismerőst üdvözölhet. Továbbra sem érkezett meg Astrid, viszont megkaptuk Hablaty egyik nemezisét, Alvint és vele a Számkivetetteket. A történet meg teljesen új, úgyhogy minden a sorozatot szerető személy elmerülhet a kalózos kalandban.

Ami még mindig büszkélkedhet azzal, hogy egy kalandos, nagyon szerethető gyerekkönyv. A fejezetek továbbra is rövidek, olvasmányosak és pörgetik az eseményeket. Egy rövid köteten belül fel tudott mutatni két eléggé veszélyes sárkányt, akikkel meg kellett küzdeni. Volt benne haditanács, kincskeresés, iskolai oktatás keretén belül hajón való vívás, ármánykodás felnőttek és gyerekek között is.

Bár egynémely fordulata felnőtt fejjel nagyon előre látható – lehet sejteni, hogy Alvin, aki egy becsületes földművesként mutatkozik be, igazából nem egy becsületes földműves. (Csodálom is, hogy Hablaty nem fogott gyanút, amikor Alvin elkezdte vívásra tanítani – egy földművesnek ugyan honnan lennének ilyen ismeretei?) Mégis, vannak benne jó húzások, meglepetések, és tetszik az út is, ahogy nekünk van rálátásunk a jövőre is, hiszen Hablaty már legendás Viking Hősként állítja össze gyerekkora történeteit, így tudjuk, hogy hiába minden balszerencséje vagy szerencsétlenkedése most, túl fog ezeken lendülni.

Szimpatikus, ahogy ő folyamatosan azt az utat követi, hogy az erőszak helyett ésszel oldja meg a helyzeteket. Hogy jobban bízik a kommunikációban, mint az izmaiban. Cowell nem kell, hogy a szánkba rágja, a cselekményen keresztül képviseli, hogy a konfliktusokat meg kell beszélni, hogy az erőszak nem a célravezető út.

Továbbra is nagyon szerethető karakterekkel dolgozik, és bár már vannak elvetemült ellenfelek is, mégsem ijesztő szörnyek. Még Alvin is kap egy vonzó oldalt, noha simán lehetne egy korrupt és züllött semmirekellő is, aki a renegát és kannibál vikingek törzsét vezeti. Durva is, hogy nem érzem a terrort abban sem, hogy a Számkivetettek kannibálok, és van is olyan jelenet, melyben vacsorát készítenének Hablatyból és apjából.

Ok, azért Halvér néha az agyamra megy. Itt még csak nem is olyan okos, mint a mesében, simán csak szerencsétlen, akinek régen annyi lenne Hablaty nélkül. Tudjátok, hogy hívja itt a sárkányát? Horrorborjú. Jep, szerintem is borzalmas egy név.

A rajzok most se lettek szebbek, de a sztori ötletes és szórakoztató, folyt.köv!

 

Cowell: Így lehetsz kalóz – Mint gyerekkönyv: 90% önállóan, de folytatásként is ok. Humoros, kalandos, játékos.

Szubjektíven: 85% még mindig zavarnak a rajzok, de a cselekmény kárpótol. Szíve van.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8414680560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása