Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hamilton: A tökéletes barátnő

2019. március 25. - BBerni86

Megszállottas, leselkedős, beteg szerelmes.

Juliette életének fő alakítója a szerelme. Nate helyes, tökéletes és pilóta. Aki pár hónapja szakított a lánnyal, azt mondva neki, hogy túl gyorsan haladnak, tér kell neki. A lány kicsit hajlandó visszahúzódni, de már kész a terve, hogy Nate ráébredjen, neki ő az igazi. Már lassan végez az utaskísérő tanfolyamon, hogy ő is Nate légitársaságánál dolgozhasson. Gondosan figyelemmel kíséri Nate és családja mindennapjait, időnként Nate a_tokeletes_baratno.jpglakására is belóg ellenőrizni a dolgokat. Valaki máshoz közeledne? Elég pár ügyes pletyka, némi mesterkedés, hogy továbbra is Juliette tervei szerint alakuljanak a dolgok. Ha Nate mégsem látná be, hogy őket az ég is egymásnak teremtette? Akkor kő kövön nem marad. A lány bármire kész a szerelme nevében, és olyan múltbeli titkokat is rejteget, amelyek életeket tehetnek tönkre.

Antihősök. Olvasni sokan szeretünk róluk, de a való életben jobb lenne, ha messziről elkerülnének minket. Lehetnek gonoszak, sebzettek, betegek több értelemben. Némelyiküket még akár sajnálni is tudnám, vagy éppen jól szórakozom az ügyködéseiken, de tény, hogy ők nagyon nem jó emberek.

Elizabeth Juliette, aki újabban a második keresztnevét használja, határozottan antihős. Némileg sebzett, kicsit gonosz – bár ezt ő nem látja be, és több értelemben is beteg. A barátját és a vele leélt közös életet akarja, és ezért bármire kész. Amiért nekünk izgalmas lesz, hogy honnan jön ez a megszállottság. Mert Karen Hamilton nem simán elénk tesz egy kattant nőt, hanem fokozatosan elmeséli, hogyan lett ilyen. Milyen pszichés rugók vannak a viselkedése mögött? Nem akarok spoiler zónát nyitni, így csak annyira utalnék, hogy gyerekkori traumáktól kezdve középiskolai rossz élményeken át sok minden alakította Juliette jellemét.

A történet lineárisan halad előre, ahogy Juliette kivitelezi a Nate visszaszerzése akciót. Az egyszerűnek tűnő húzásoktól (a Facebook alapos tanulmányozása), a már törvénysértőkön át (lakás feltörése és átkutatása) a nagyon durvákig (gyilkosság és zsarolás) halad a nő útja. Közben flashback elemek segítségével megismerjük azt is, hogy lett ilyen. Annyira kiszámíthatatlan a viselkedése, hogy az olvasónak valósággal gyomoridege lesz, milyen őrült húzást talál ki a következő fejezetben. Mintha egy katasztrófát néznél: érzed, hogy valami nagyon rossz közeledik, de nem bírod elkapni a tekinteted. Ez a regény is így tart a cselekményben. Muszáj tovább olvasni, hogy megtudd, mi lesz.

Még a végével is úgy voltam, hogy olvasnám tovább. A cselekmény ugyan záródik, de marad annyi kérdés, hogy érdekelne, hogyan halad tovább a szereplők sorsa. Még nem láttam, hogy Hamilton tervezné a folytatást, de ha elkészülne, engem érdekelne.

AZ E/1-es elbeszélés, az egész történet betegsége a történetben tart. Ugyan motoszkál az ember agyában, hogy ez mennyire beteges, de pont azért kell tovább olvasni.

A csavarok nagyon ülnek benne, és akad benne igazán meglepő is. Ami miatt még jobban értékelem őket, hogy Hamilton megalapozza őket. Utal rájuk korábban is, és ha már ismered a csavart, utólag tudsz ráismerni dolgokra, vagy akár átértékelni korábban olvasottakat.

Jó a stílusa is, könnyen olvasható és szórakoztató borzongató módon.

Tanulságnak pedig annyi: jól gondold meg, kivel mit teszel, nehogy szörnyet teremts!

 

Hamilton: A tökéletes barátnő - Mint thriller: 90% ötletes, pszichésen nagyon erős kötet, durva csavarokkal ékesítve.

Szubjektíven: 80% logikus, de sokkoló. Megy a polcra Kepnes Te című kötete mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9414713629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása