Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sacheri: Lúzerek éjszakája

2019. március 30. - BBerni86

Kisvárosi, bosszút állós, rablós, összefogós.

Van egy kisváros, ahol a legtöbb ember a megélhetésért küzd. Most támad egy ötletük, és közösen a tőkét is összeszedik, hogy megvegyenek egy telepet, és átalakítsák a saját elképzeléseik szerint. De a helyi bankár egy üzletemberrel összeállva átveri őket, amit képtelenek kiheverni az emberek, ha látszólag bele is törődtek a helyzetbe. Valójában azonban terveznek – amikor Manzi titkos rejtekhelyének a nyomára akadnak, kezdetét veszi luzerek_ejszakaja.jpga nagy rablás terve. Szereznek robbantási szakértőt, tesztelik a rejtekhely áramellátás, és még egyikük fiát is beszervezik, hogy kertésznek álcázva kémkedjen Manzi irodájában. Rodrigo könnyen rá is áll: Manzi titkárnője felettébb csinos lány, akin megakad a fiú szeme. De vajon összejön az öregeknek a nagy balhé?

Eduardo Sacheri egy korábbi kötetének köszönheti a világsikerét. A Szemekbe zárt titkok nálunk is megélt több kiadást, hiszen filmes borítóval is megjelent, amikor az amerikai változat a mozikban ment. Ez volt az első fecske, a harmadik a Lúzerek éjszakája.

Ami megint krimis elemeket kever egy korrajzzal. De nincs olyan csavar benne, nincs olyan lélektani háttere, mint a fentebb említett regénynek. Így kevésbé is tetszett, ha azért pár szerethető dolgot is találtam benne.

Leginkább a stílusa, az egész történetnek a hangulata, ami megfogott és a történetben tartott. Kicsit melankolikus, de van benne valami élettel teli is. A sors ezeknek az embereknek tényleg elég rossz lapokat oszt, de ők akkor is folytatják tovább, és még a kedélyüket is meg tudják őrizni.

A cselekmény már kevésbé tetszett. Nagyon hosszú a felvezetés, és a nagy rablás sem egy Danny Ocean akció. Végtelenül egyszerű, és nagyon sokáig tart, amíg a részleteket kikísérletezik, majd végrehajtják. Ugyan ilyen-olyan mellékszálakkal a szerző igyekszik feldobni az eseményeket, de ezek is lassan alakulnak.

Rodrigo és Florencia szála különben kifejezetten aranyos. Ugyan itt is felmerült bennem, hogy mennyire igazi ez a szerelem. Mert Rodrigo azért figyel fel a lányra, mert Florencia szép. Elég sokáig az a legfőbb mozgatója, hogy nála szebbet még nem látott. Ez szerintem inkább vágy, mint szerelem. De sokat jár az irodába, megismeri. A lány érzelmei igazabbnak tűnnek, de nem is ez a lényeg. Mert ez nem szerelmes regény, csak a két fiatallal került bele egy szerelmi szál is, ami aranyos. Ez a lényege.

Pozitív a regény világképe is, pedig nem a happy endek világa ez. A jó emberekkel is történnek benne rossz dolgok, és vannak olyan jónak tűnő szereplők, akik aztán árulóvá lesznek. De ahogy az élethez hozzáállna, ahogy összetartanak a szereplők, abban benne van az a plusz, amitől jó olvasni a kötetet és hinni lehet a világban. Még akkor is, ha éppen valami baj ér.

Bár nem a regény témájához tartozik, de érdemes kiemelni a borítót is. Van benne valami olyan művészeti elem, ami különben nem tetszene. Túl… modern? De a témához megy, és érzem benne a könyv szellemiségét. Az Agave jó a borítókban.

A Szemekbe zárt titkok jobban tetszik, de egyszer el lehetett olvasni ezt is.

 

Sacheri: Lúzerek éjszakája - Mint heist: 50% nem a lopáson van a hangsúly, egy kisvárosi komédia, életképekkel.

Szubjektíven: 55% egy-egy szál tetszett, de összességében kevesellettem az elemeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8414727205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása