Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Rácz-Stefán: Túl szép

2019. április 05. - BBerni86

Szerelmes, életkérdésekben döntős, barátos.

Márk aranyos srác, aki komolyan dolgozik az álmáért. Míg összejön a pénz és a tudás álmai iskolájára, közös albérleten osztozik a legjobb barátjával, Dorinával. Iskola mellett jelentkezik egy adatrögzítői állásra, amit sikeresen el is nyer. Balszerencséjére a másik felvett fiatal Olivér, akit egy ország ismer Telivérként. Az úszóbajnok, akit egy dopping vétség miatt tiltottak el, és aki most próbálja kitalálni, hogyan folytassa az életét. tul_szep.jpgMárk a zenés-táncos romantikus filmeket szereti és kövér, vár az igaz szerelemre. Olivér dögös, The walking dead követő, és csak a testet veszi el a kapcsolataiban. De most kénytelenek együtt dolgozni, megismerni egymást, és arra eszmélnek, hogy sokat jelentenek egymásnak. De lehet ez igaz szerelem, vagy túl szép, hogy igaz legyen?

Tudom, ha időrendben haladok, nem ez a regény következne. A legutóbbi Rácz-Stefán a Szállj a dallal második része volt. Nekem azonban kimaradt egy korábbról, amit most egy ismerős a figyelmembe is ajánlott, így ismerkedtem a Túl széppel.

Egyszerre tetszett is, meg nem is.

Ami nem jött be, hogy már felismerem a tipikus Rácz-Stefán karaktereket és konfliktusokat. A fentebb emlegetett Szállj a dallal meleg párja típusát tekintve ugyanolyan, mint Olivér és Márk. Az egyik a tipikus, helyes népszerű srác, a másik meg a gyengédebb lelkű, aki Glee évadokat néz és YA regényeket olvas. Mindkettőben az érzékeny bizonytalan a kapcsolatban, csak az indok más. Itt Márk túlsúlya miatt önbizalom hiányos, míg a másik kötetben az a félelem tárgya, hogy a másik találna jobbat is, akár lányt is, hiszen ott biszex a másik fiú.

De igazság szerint kár a meleg témára rápörögni. Igen, két fiú szeret benne egymásba, de nem a nemükön van a hangsúly. Ez egy szerelmi történet, két érdekes karakter között. Az érzések, a szerelem és a fájdalmak, a humor és a konfliktusok, igaziak és hitelesek. Működne ugyanez fiú-lány párossal is. Meleg, de nem propaganda regény. Ifjúsági. Azért bevallom, eddig ez a legmerészebb Rácz-Stefán olvasmányom. Komolyan nem hittem el, hogy ebben vannak szexjelenetek is. Pedig vannak. Azért ezen kicsit sokkolódtam – jobban esett volna, ha nem látok be Márk és Olivér hálószobájába.

Van mellette más komoly konfliktus is, nem csak szerelmes regény. Dorina nem tervezetten teherbe esik, 18 évesen. A barátja nem akar apa lenni. Mit csináljon a lány? Mit tehet érte a legjobb barát? Van ilyenkor jó és helyes döntés?

Mit tehetsz, ha mindaz, amiért évekig hajtottál, semmivé lesz? Hogyan tudod újjá kezdeni?

Hogy teszed túl magad egy családon, ami csak fájdalmat okoz és bánt?

Tele van ez a könyv sok mély témával. A homoszexuális szerelem teszi szinte tabuvá, a szex miatt akár botrányos is, de tudni kellene mélyebbre látni. Több ezeknél.

A szerző stílusa már itt is felismerhető. Olvasmányos, fiatalos, és tele van utalásokkal. Aki kicsit is képben van a korszak ifjúsági sorozataival és zenéivel, bőven bukkan ismerősre és utalásokra. Szeretem a humorát is, helyenként lehet nevetni is. Máskor meg legszívesebben sírna az ember. Érzelmileg sokszínű, át is tudja adni ezeket.

Nem ez lesz a szerzőtől a kedvencem, de jó könyv ez is. Nyíljon csak a szemünk!

 

Rácz-Stefán: Túl szép - Mint YA: 90% érzékeny és értelmes cselekménye van, jó nyelvezettel. Merész, de nem bántó.

Szubjektíven: 80% kezdem felismerni a típust, de ezt leszámítva szerettem ezt a kötetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr414734707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása