Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gaura: Embertelen jó

Boriverzum és más történetek

2019. április 07. - BBerni86

Természetfelettis, kalandos, halálos, szürreális.

A vámpírok lettek a vezető faj a Földön. Ám nem számoltak azzal, mi lesz, ha az emberek a kihalás szélére kerülnek – éhezés. Pár tudós azon dolgozik, hogy megoldást találjon a helyzetre. A gépüket azonban tesztelni kell, embertelen_jo_1.jpgés nem minden vámpír lesz boldog attól, ami abban a laborban megszületik. (Az áttörés) Bori egyre jobb abban, hogy vámpírok vérét gyűjtse be, hogy aztán a tudósok tanulmányozhassák őket. A cél egy IQ-vámpír DNS-ének megszerzése lenne. Már felfigyelt a csoport a lányra, és figyelmeztetésképpen meghívják a vámpír színházba. Borit azonban nem kell félteni. (Démoni színjáték) Az árus soha nem azt árulja, amire esetleg lenne kereslet. De állhatatosan kijár, próbálkozik. Nem érzi, hogy az átok, melyet előző munkaadója rámondott, törhetetlen és örök. (Színes tangák)

Gaura Ágnes nevét hallottam már korábban is, a Bori regényekkel szemezek egy ideje. A vámpíros téma azonban lelomboz, a paranormális romantikus történetek lejáratták szegényeket. Így Bori előtt bemelegítés gyanánt egy novellás kötetre esett a választásom.

Nem is bántam meg!

Szeretem a kötet változatosságát. Ahogy mindig van valami természetfeletti elem is, egy kis plusz csavar, de ezt egyszer humorral, máshol szürrealista valósággal vagy éppen drámával keveri a szerző.

Érdemes a kötet felosztását is figyelni, mert a különböző fejezetek jól reprezentálják, mire számítsunk az adott részben. A korábbi Gaura olvasók tippre a Boriverzum darabjaira hegyezik a foguk, és azt a stílust keresik minden darabban. De ki kell élvezni, mennyi minden más is van mellette!

Ok, nekem is Bori és a vámpírok voltak a kedvenceim. Nagyon bejön a humora, a karakterek is, meg az egész felvázolt univerzum is. Nem fogom megúszni, hogy ne kezdjek el Gaura regényekre is vadászgatni. De tudtam értékelni a Moszkva téri történetek fantasy képekkel dúsított világát is. Az jutott róla eszembe, hogy minden nap elmegyünk mellettük, már észre sem vesszük, mi van köröttünk. De van, aki megáll és ihletet merít. Aki tud segíteni abban, hogy majd legközelebb te is feltedd magadnak a kérdést: milyen története lehet annak az embernek? Ezek tragikusabb, példázatosabb szövegek, de pont ettől szépek.

Lépeget zsánerek és formátumok között is. Elbeszélések, hosszabb-rövidebb novellák, de még egypercesek is akadnak a kötetben. Szerettem őket, és eszembe juttatta, mennyire szerettem az Örkény egyperceseket is. Itt meg szórakoztató, természetfeletti egypercesek vannak, melyek között akad olyan is, ami mellett meg kell állni, és megfejteni, mi is a poénja.

Mert az lesz mindenben, egy végső csavar, egy bevitt ütés, amire nem is számítasz.

Különben zsánerek között is lépeget a szerző. Alapvetően fantasy kötetnek mondanám, de akad itt azért horror beütés is bőven. Plusz, ott az egyedi humora, amit néha olyan mesterien olt tragédiába, hogy azt oktatni lehetne. A zombi angyalok… sok elmebeteg dolgot olvastam már életemben, de erre felszaladt a szemöldököm. Még most is kísért a kép az agyamban, ahogy egy angyal zombiként hörög és oszlik…

Bori meglevő rajongóinak, de mindenki másnak is érdemes kipróbálnia. Ötletes, stílusos, jó.

 

Gaura: Embertelen jó – Mint fantasy: 85% sokféle történet kapott helyett a kötetben. Van humora, ötlete, stílusa.

Szubjektíven: 90% Bori fan leszek? A világa, a karakterei bejönnek. De más jó sztori is akad.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8414742485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása