Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Diktatúra

2019. április 09. - BBerni86

5_13.jpg5: Gaál: Második honfoglalás - a diktatúra egy plázában alakul ki. Egy kisváros lakói közül páran beveszik ide maguk, és kikiáltják saját köztársaságuk. Megvédik maguk a külső erőktől, igyekeznek egy ideális társadalmat felépíteni. De megjelenik a korrupció és a hatalomvágyók. Ők szépen saját hasznukra fordítanak mindent. Mindenki nekik szolgál, a nőkből prostituáltakat farag, az összes előjog és hatalom egy kézben.

4: Moore & Lloyd: V mint vérbosszú - a diktatúra Angliában virágzik. Ahol minden állampolgárt 4_17.jpgmegfigyelnek, kihasználnak, elnyomnak. Nincsenek szabadságjogok, csak elnyomás és félelem, népbutítás. Fej, Kéz, stb. nevű megfigyelőszervek tesznek róla, hogy mindenki a vezetői hatalmat szolgálja. Aki más lenne, likvidálásra kerül. De jön egy férfi, névtelenül és arctalanul, akit személyes bosszú is vezet, de közben porrá tori a diktatúrát.

3_19.jpg3: Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól - hétköznapok Észak-Koreában. Totális agymosás. Demick olyan emberek történeteit mondja el, akik kijutottak és meséltek. Hogyan nevelték őket arra, hogy a Vezér a nép atya, aki mindenkinek a legjobbat akarja és értük dolgozik. Hogy éheztek, robotoltak szinte semmiért és szenvedtek. Boldogan, mert annyira hatásos volt az agymosás... brutális.

2: Akszjonov: Moszkvai történet - egy család történetén keresztül a sztálini rendszer minden 2_23.jpgmocska a nyakunkba ömlik. Hogyan hazudnak mindenkinek, hogyan gyilkolnak és ármánykodnak fű alatt. Hogyan végeznek a politikai ellenfelekkel. Hogyan kell munkatáborba mennie az ártatlannak is, hogyan zsarolják az embereket a szeretteikkel. Hogy lökik a tömeget a szegénységbe, hogy a kevés kiválasztott arany életet éljen.

1-1_11.jpg1: Orwell: Állatfarm - egy farm, ahol az állatok átveszik az uralmat, többé nem akarnak az emberért robotolni, magukért akarnak dolgozni. Ahol minden közös, mindenki egyenlő. Aminek egy csodának kellene lennie. De itt vannak a disznók - és bár mindenki egyenlő, ők egyenlőbbek. Ahol megeshet, hogy a munkában megszakadó, 1-2_10.jpghősies lovat temetés helyett eladják az enyvkészítőnek, természetesen mindenki más elől ezt titkolva. Ahol a kevés kiválasztott a többiek vérén és verejtékén dőzsöl. El lehetne adni állatmesének is, de ez a kommunizmus tömör, nyers és megrázó rajza. Szerintem nem a Big Brother, ez Orwell leghatásosabb kisregénye.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4214747551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása