Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

R. Kelényi: Mennyei bűnök 1.

Riva nővérek 1.

2019. április 11. - BBerni86

Kosztümös, egyházi bűnöket leleplezős, nyomozós, romantikus.

Marco Fiore atyai kívánságra lett pap, és az inkvizíció nyomozójaként sikereket is ért el. Ám egy balul sikerült ügy kiábrándította az egyházból, az emberiségből is. Már csak feledni és halni akar. Egykori nyomozótársa akarja visszarántani az önpusztítás útjáról, és egy ügyet ajánl a figyelmébe. Katharina hercegnő szexuális és a hittel való visszaélést tapasztalt egy köztiszteletnek örvendő zárdában, amit Marco kellene, hogy leleplezzen. A férfi mennyei_bunok.jpgérdeklődését felkelti az ügy, már csak egy nő kell, akit novíciaként beépíthetne. Egy menekülő kislány vezeti el a Riva testvérek házába, ahol egy ájult, összevert lányt és egy megkéselt férfit talál. Blancának alkut ajánl: a menedékért cserébe legyen a kém a zárdában.

R. Kelényi Angelika ott folytatja ebben a regényben, ahol az Ártatlan-trilógiában abbahagyta. Ok, nem az ottani karakterek életét meséli tovább, de ugyanúgy kosztümös, romantikus történet, ugyanabban a korszakban, ugyanúgy Itáliában, ugyanúgy szerelem és bűnügy keveredésével. Még örülök is ennek, sokkal jobban tetszenek az írónő ilyen regényei, mint a napjainkban játszódó szerelmes, női komédiái.

De nem tudom elhallgatni, mennyi motívum lesz ismerős a már emlegetett sorozatból. Flórának is fel kellett dolgoznia egy erőszak képeit, ha végül ő a legrosszabbtól meg is menekült, Blancával ellentétben. Marco ugyanaz a karakter, mint Lorenzo: mindketten a rejtélyek szerelmesei, ösztönösen jó nyomozók; megnyerő férfiak, akikért oda és vissza vannak a nők, mindketten ki is élték a hajlamaikat. Mindkettőben van egy korrupt rendszer, amit le kell leplezni a szereplőknek. Csak Rómában az egyház bűneit kell felfedni, míg Velencében a dózse körüli összeesküvést fejtették meg.

Bár, annyi előnye van a sok hasonlóságnak, hogy akinek tetszett az Ártatlan, annak biztosan bejön a Riva nővérek története is, bátran olvashatja majd.

R. Kelényi jó érzékkel kelti életre a korszakot – ugyan nem híres történelmi személyeket szerepeltet, nincsenek történelmi fordulópontok, de a korabeli életet és karaktereket jól megragadja. Romantikus színezettel, de női regény, ennyi bőven belefér. Kiemelt hangsúlyt fordít arra, hogy érzékeltesse a társadalmi különbségeket. Mennyire más súllyal ítéltetnek meg a bűnök, attól függően, hogy egy nemesasszony, vagy egy tisztességes, de szegény lány ellen követik el őket.

A hősei nagyon szerethetőek, és tetszett, ahogy R. Kelényi nem farag belőlük angyalokat, bár határozottan jó emberek. Blanca erőn felül helyt áll a testvéreiért, példamutató, ahogy az erényeit őrzi mélyre hullva is. Naiv is kissé, és amikor az ártatlanság máza megsérül, átalakulhat egy erősebb, a világban életképesebb nővé. Marco minden erőssége ellenére esendő, aki a rossz emlékek elől menekül a kábulatba, okozza azt drog vagy szex.

Finoman húzza a vonalakat, ahogy ez a két ember elkezd közeledni egymás felé. Romantikus, de nem nyálas. Egyelőre nagyon visszafogott is ez a szál, csak alapoz a szerző. Érezni, mi lesz köztük, de hagy időt kibomlani az érzelmeknek.

A krimi egyelőre alig indult el, de ennek is lerakja az alapjait a következő részre.

A folytatást hamarosan olvasom, akkor mesélek majd róla! J

 

R. Kelényi: Mennyei bűnök 1. – Mint történelmi krimi: 75% hangulatot, karaktereket ismertet meg, a krimi alig indul el.

Szubjektíven: 80% a nővérek sorsa érdekesnek tűnik, a szerelmi szál cseppet klisés.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2314739833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása