Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Goo: Hogyan fogj pasit 24 lépésben

2019. április 28. - BBerni86

Kamaszos, szerelmes, trükközős.

Desi úgy érzi jól magát, ha mindent megtervezhet. Pontosan tudja, hogyan és miképp jusson be álmai egyetemére. Kitűnő tanuló, sportoló és ezerféle klubban is benne van. Anyja halála óta erős szövetségben áll imádott apjával. Még helyes is. De a szerelemben nincs szerencséje. Amikor új és dögös osztálytársat kap Luca személyében, zavarában rosszul indít. Simán lecsúszik róla a melegítője, amíg beszélgetnek. Elbujdosás helyett hogyan_fogj_pasit.jpgtervet készít Luca meghódítására: az apja koreai sorozatfüggő, és a lány e műsorok alapján gyűjt össze csábítási trükköket és ír listát. Bele is vág a pontok teljesítésébe, és egyre közelebb kerül a fiúhoz. Csak azzal nem számol, hogy nem lehet mindent előre eltervezni. Vagy, hogy igazán szerelmes lesz. Mihez kezdjen?

Nem tudom, feltűnt-e, de egyre több ázsiai-amerikai történet kerül be hozzánk. Ott volt a Lara Jean sorozat, ami nagyon hasonlít tematikájában erre. Abban is egy ázsiai lány szerelmi, középiskolai ügyei voltak a téma. Eleanor és Park, szintén, csak itt a fiú a vegyes rasszú. A szerelem egyenlete, a Kőgazdag ázsiaiak a felnőtteknek. Csak nem születik egy új trend?

Ha igen, ne ez a kötet legyen az etalon! Voltak benne jó dolgok is, de inkább a csalódások közé tenném, mint a kellemes olvasmányok listájára.

Kezdjük azonnal a cselekménnyel! Nekem kell, hogy pörögjenek az események! Itt viszont nem így van. Nem teljesen lassú, apró dolgok történnek, de nem ez a jellemző. Inkább beszélgetnek. Jó sokat. Többet, mint ami nekem jól esett. Oké, értem, hogy szerelembe esnek, meg kell ismerni a másikat, inkább ez, mint az első látásra az igaz szerelem. Csak éppen, közben történhetne is valami.

Pláne, hogy elvileg a lánynak van egy listája a szerelem elnyerésére. Azt hittem, ez majd hoz bele humort. Mégis, milyen elmebeteg módszereket lehetne gagyi sorozatokból összeszedni? De nem humort kapunk, hanem olyan általánosságokat, hogy akár mexikói vagy török sorozatokból is meríthetett volna Desi. Egy pontot megosztok: legyen tragédia a múltadban! Na, köszönöm szépen. Ennyit arról, hogy jókat mosolygok az elmebeteg módszereken. Ez nem is módszer szerintem. Ilyenekkel van tele.

Ifjúsági regényként jó, hogy sok kamasz problémát összeszednek, megbeszélnek és feldolgoznak. A szülőkkel való kapcsolat, a továbbtanulás, az első szerelem, bizalom, ilyesmik. Még értékeltem is volna, ha a cselekmény támogatja a tartalmat.

Bajom volt azzal is, hogy nem kerültek hozzám közel a szereplők. Luca még jobban formált, de Desi az agyamra ment. Igazából tökéletes figura, akinek egyetlen negatív tulajdonsága van: az önbizalomhiány. Elmondani nem tudom, mennyire irritál, amikor a hősnő észre sem veszi saját helyzetét, előnyeit, csak a rosszat látja és sajnálnom kellene. De miért? Mert kicsit béna, szégyenlős, ha fiúkkal próbálkozik? Bocs, de nem. Ezért nem kapsz szánalom szimpátiát.

A regény stílusa viszont tetszett. Goo jól ír, olvasmányos, és neki humora is van. Komolyan sajnálom is, hogy az ifjúsági zsánert inkább a drámához és a lelkizéshez közelítette, nem a komédiákhoz. Mert akár jó is lehetett volna.

Összességében kamaszként simán olvasható, de idősebbeknek annyira nem való.

 

Goo: Hogyan fogj pasit 24 lépésben - Mint ifjúsági: 60% a stílusa jó, humoros, kamasz problémákat dolgoz fel. Csak tipikus.

Szubjektíven: 30% nem szerettem a hősnőt, jobb sztorikat vártam, néha untam is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3914790940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása