Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

St. John: Közelgő Vihar

Az egydolláros ló 1.

2019. május 01. - BBerni86

Lóversenyes, első szerelmes, felnövős.

Casey lassan 16 éves lesz, az élet rossz lapokat osztott neki. Az anyját fiatalon elvesztette, az apja rendes ember lenne, de amióta egy ballépésért börtönbe került, minden ajtó bezárult előtte. A lány ráadásul egy nagy álommal él: lóversenyző akar lenni. Szegényen, egy lepukkadt lovarda önkénteseként, lassan kiöregedve elérhetetlen kozelgo_vihar.jpgvágynak tűnik mindez. Ám egyszer hazafelé tartva rémes hangot hall: egy lovat vonszolnak a vágóhídra. Casey apja egyetlen dollárért megszerzi az állatot, akit Casey elhelyezhet a lovardában, és öreg barátnője segítségével gondozásba vesz. A Közelgő Vihar névre átkeresztelt állatról hamar kiderül, hogy megfelelő gondoskodással bajnok lehet. Casey megkezdi az edzéseket, hippi barátnője oktatásával, és egy napbarnított, szimpatikus patkolókovács tanuló segítségével az álom megvalósulása egyre közelebb kerül.

Az egyik, hamar előkerülő kérdés az ismerkedéseknél, kinek melyik a kedvenc állata. Sokak nagy kedvencét a lovak jelentik, nem is véletlenül. Nemes, gyönyörű teremtények, melyek már rég az ember társai is. Ráadásul, sok zsánerben jelen vannak. Sport – lóversenyek. Ifjúsági. Bulvárregény. Dokumentumregény. De beugrik a Keresztapa egyik leghíresebb jelenete is, amiben szintén szerepet kap egy ló.

Az egydolláros ló ifjúsági regény sorozat, a Móra kiadásában érkezett meg hozzánk. Ez két zsánert ötvöz magában, az egyiket már el is árultam. Ifjúsági. Van egy szimpatikus hősnő, Casey, aki a történet során válik felnőtté, küzd az álmáért és lehet neki végig drukkolni. Olyan, kamaszokat érintő problémaköröket dolgoz fel a regény vele kapcsolatban, mint az iskolai kiközösítés. A konfliktusok a szülőkkel – itt tulajdonképpen az apával, hiszen Casey félárva. A szegénység. A pályaválasztás. Meg, természetesen az első szerelem.

Itt kicsit meg is állok, mert kifejezetten szerettem, ahogy St. John a kötet szerelmi szálát kezelte. Peter nincs jelen a történet kezdetétől, és nincs szerelem első látásra sem. A fiú részéről vonzalom van a kezdetektől, de ők előbb nagyon jó barátok lesznek. Tetszett, ahogy Casey fokozatosan jön rá, igazából évek alatt, hogy a legjobb barátja több neki, mint barát. Aranyos, ahogy végül egymásra találnak. Nincs túlírva, simán aranyos a kettős szála.

A szereplők talán mesésre faragottak – Peter igazi álompasi, Casey tele van jó tulajdonságokkal. A mellékszereplők sem árnyaltak, nagyon könnyű jókra és rosszakra kategorizálni. De legalább mindenki kap valami más tulajdonságot is a jók mellé, azért nem teljesen mesei jó és rossz szereplők, ha közel is állnak ehhez.

A másik zsáner a sport. Itt konkrétan lóverseny van, amit a szerző nagyon jól megragadott. Izgalmas, de nem túlírt. Megvan a folyamat, ahogy Vihar és Casey egyre jobbak lesznek. Van egy nagy vetélytárs, vannak ármányok.

Közelgő Vihar is karakter lett, ló létére ő az egyik főszereplő. St. John vele át tudja adni az üzenetet, hogyan kellene bánni az állatokkal. Állatszeretetre, tiszteletre nevel, Casey és Vihar esetén keresztül, nem szájbarágósan.

A könyv olvasmányos is, és nincs túlnyújtva sem.

Már a köteten is reklámozzák a folytatást, én várom is, ezt a könyvet szerettem!

 

St. John: Közelgő Vihar – Mint ifjúsági: 85% van fejlődési íve a szereplőknek, állatszeretettel teli, izgalmas is.

Szubjektíven: 90% tetszett, hogy kiemeli a lényeget. Szerettem a szereplőit, és Vihart is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414796212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása