Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cowell: Így szerezd meg a sárkánykövet

Így neveld a sárkányodat 10.

2019. május 07. - BBerni86

Kalandos, kincskeresős, barátokat megmentős, háborút megakadályozós.

Hablaty számkivetett lett, és mindenkinek rosszul megy a sora. Alvin magához ragadta a hatalmat, elszedte Hablaty megszerzett ereklyéit, és már csak nagyon kevés hiányzik neki, hogy királlyá koronáztassa magát. Hablaty elsődleges feladata lenne, hogy megszerezze a sárkánykövet, amellyel az emberek és sárkányok közti igy_szerezd_meg_a_sarkanykovet.jpgháborúnak gátat szabhatna – Alvin is ezt keresi, az ő szándékai negyed ilyen nemesek sincsenek. De a fiú nem tud koncentrálni, mert aggódik a barátai és rabságba vetett rokonai miatt. Miközben a küldetésen is dolgozik, az ő kiszabadításukat is tervbe vette. Visszatérő anyja, Alvin újabb álnokságai sem könnyítik meg a dolgát, míg Acsarka is egyre szövi a terveit a vikingek ellen.

Az utolsó három kötethez értünk, amikor már csak nyomokban fedezhető fel a sorozat korábbi hangulata. Mert eddig egy nagyon könnyed, napfényes gyerekkönyv sorozat volt ez, amiben nem kellett igazán izgulni. Még a legnagyobb veszély közepette sem hihette senki, hogy bármely fontos szereplőnek baja esik.

Most azonban egyre komorodik és komolyodik a sorozat, már egyetlen nagy mesét mondva el. Hogyan lett Hablaty hőssé, azzá az öregemberré, aki hosszú évekkel később elmeséli nekünk gyerekkori kalandjait? Mert a narráció miatt tudjuk, hogy mi lesz a fiú sorsa, de most már a többiek miatt el kell kezdeni aggódni. Korántsem biztos, hogy áldozatok nélkül, könnyeden meg fog oldódni minden.

Jól áll a sorozatnak ez a más hangvétel, ahogy az átívelés is. A részben tovább folytatódik a kincskeresés, már csak a sárkánykő hiányzik a 10 ereklye közül. Így megvannak a szokásos kalandok, a felbukkanó új és veszélyes sárkány, az ész diadala a nyers erő felett. De már mindez csak előkészítése annak a nagy csatának, ami Hablaty előtt áll. Amit nem sárkányok és mesés kihívások ellen kell megvívnia, hanem Alvin és boszorkány anyja ellen.

Ha már Alvin – az anyja kapcsán felmerült bennem, hogy ő sem annyira elvetemült, mint amennyire minden sugallja. Nem ilyennek született, ilyennek nevelték. A sorozat igazi gonosza Szipirty – egy újabb, csodás beszédes név, ami kicsapja a biztosítékot nálam. De próbálom emlékeztetni magam, hogy a gyerekeknek így pont jó. Ez pedig elsősorban nekik szól, nem a magam fajta vén meseszerető felnőttnek.

Először éreztem azt, hogy van mélysége Alvin karakterének. Ahogy az anyjának akar megfelelni, ahogy ott van benne egy szeretetre éhes kisfiú. Ez persze nem menti fel a tettei alól, de most először többet tudtam belelátni, mint egy mesebeli gonoszt.

Remekül ellenpontozza Szipirty és Alvin párosát Hablaty és anyjának kettőse. Itt is vannak traumák, fájdalmak, de itt a szeretet lesz a fontos, nem a hataloméhség és intrikák, mint a másik anya – fia kapcsolatban a történeten belül.

A szeretet a regény nagy üzenete, hogy bízni kell a másikban, segíteni és azzal, hogy így bánunk vele, jobbá tesszük. Nem véletlen, hogy egy megátalkodott, embergyűlölő sárkány is a szeretet nevében lesz képes megváltozni.

Csökken a humor, de még megvan. Kalandos, és már közeledik a végelszámolás.

Talán kicsit túlírt ez a rész, lehetett volna húzni belőle, de így is remek gyerekkönyv.

 

Cowell: Így szerezd meg a sárkánykövet – Mint gyerekkönyv: 80% példaképeket állít, van humora, és minden kezd összefüggeni.

Szubjektíven: 75% kezd kicsit túlnyújtott lenni. A kalandok tetszenek, de sok a töltelék.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4714809254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása