Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Link: Fogócska

2019. május 10. - BBerni86

Emberrablós, nyomozós, családi konfliktusos.

Pár évvel korábban egy kisvárosból eltűnt egy lány, holtan találtak rá. Utoljára egy valamivel idősebb, helyi fiúval látták, akinek a családja miatt rossz a híre. De semmit nem sikerült rábizonyítani, most saját bárját vezeti. Ebben a városkában áll Kate örökölt háza, amit a bérlők nem is kicsit dúltak fel. Leutazik, és egy kétségbeesett házaspár fogocska.jpgfordul hozzá segítségért. 14 éves lányuknak nyoma veszett, amíg az anyja beszaladt a boltba. Kate nem akar beavatkozni a helyi rendőrség nyomozásába, nagyon próbál távol maradni, de a szimata másfelé vinné, mint a hivatalos nyomozás. Összefüggésbe hozná ezt az esetet a régivel, de a kamaszlány környezetét is lenyomozná. Amikor a lányt félholtan előkerül, egy másik eltűnik, csak a kérdések szaporodnak. Kate pedig nem tud kimaradni az eseményekből, még akkor sem, ha fájdalmas igazságokkal kell szembenéznie.

Charlotte Link története a lélektani krimi és a thriller határán mozognak. Ez a könyve is ilyen, ismerős hősöket visszahozva. Hiszen a londoni rendőrnő, Kate egy újabb ügyébe nyerhetünk betekintést – ha most nagyon próbálkozik is azzal, hogy ne avatkozzon be a nyomozásba.

A kötet hosszas felvezetést kap – több szálon vezeti az eseményeket, és minden szereplőt alaposan megismertet, mire elkezdi pörgetni az eseményeket. Megismerjük a körülményeiket, a jellemüket, majd látjuk azt is, mi történik velük a bűnügyek közepette. A nyomozás is több szálon halad, a szereplők történetei is elkülönülnek. A kapcsolódási pontok gyakran halványak, de a végére Link minden szálat összehúz.

Van benne meglepetés – aki ártatlannak vagy áldozatnak tűnt, lehet, hogy egészen más. Link jó a megtévesztésben – elrejti a nyomokat, de teljesen másfelé vezeti az olvasó figyelmét. Főleg a Goldsby lány esetében. Ott működik, hogy logikus a cselekményvezetés, meglep, miközben ésszerűnek és hihetőnek is érzem a csavart. A másik lány eltűnése már más történet: izgalmasan van megírva, az emberrablásos szál működik, de az emberrabló személye és indítéka kissé légből kapott. Nem teljesen derült égből villám, de majdnem. Ez kevésbé is tetszett a másik esethez képest.

A cselekmény egy ponton sem halad gyorsan, így minden szereplő lelki nyomora terítékre kerülhet. Mert sajnos ez a történet tele van nyomorult, sebzett és magukat rosszul érző szereplőkkel. Nézzük csak Kate alakját! Hiába sikeres a munkájában, az önbizalma nulla, és magányos. Úgy érzi, senki nem kedveli és magát okolja miatta. A helyi rendőrfőnök? Komoly gondok az alkohollal. A Goldsby család? Az apa majd beleszakad a munkába, folyton a pénz miatt aggódik. A felesége mintha nem akarna a valóságban élni – a lányuk eltűnése, majd visszatérte csak még jobban kihegyezi a konfliktusokat.

Hiába jó a krimi, vannak izgalmas részei, de nehéz ezt olvasni, ahogy mindenki szenved, rosszul érzi magát a bőrében. Ha valakinek valami sikerülne, jobb lenne, biztosra lehet venni, hogy a végére kiderül, hogy az egész átverés/tévedés volt.

Jól olvasható önmagában is, a története teljesen önálló és zárt. Ami utalás van Kate korábbi nyomozására, a jelen eseményeket, de még csak a karaktereket se módosítja. Szóval, nyugodtan belekezdhet bárki előismeret nélkül is!

 

Link: Fogócska - Mint krimi: 70% több szálon vezetett, jól összeálló regény, sok lélekrajzzal és drámával.

Szubjektíven: 60% a történet, a krimi és a megoldás tetszett, de oly nyomorultak a szereplők!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9814813950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása