Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Pratt: Egy ártatlan ügyfél

2019. május 17. - BBerni86

Bíróságos, gyilkossági ügyes, játszmás.

Joe már szeretne pályát módosítani. Védőügyvédként már nevet szerzett magának, eleget keresett, hogy eltartsa a feleségét és a két gyermeküket, de már belefáradt. Mindig azt hitte, majd lecsukatni fogja a rosszakat, nem felmentetni. A születésnapján is azt kívánja, legalább ez ártatlan ügyfele legyen, mielőtt maga mögött hagyja a egy_artatlan_ugyfel.jpgjogot. Egy bártulajdonosnő, Erlene keresi meg, és fogadná fel védence képviseletére. Angel pár hete érkezett, és Erlene fogadta be, munkát adott neki a bárjában. Volt egy nyomulós vendégük, akit ki is kellett dobatnia. A férfit még az éjjel megölték, és Angel a gyanúsított. A szépséges, fiatal lány nem csak ártatlannak vallja magát, Joe hisz is neki. Miközben egy másik ügy miatt veszélyben az élete, Angel ellen a vezető nyomozó bizonyítékot is képes hamisítani, Joe felveszi a kesztyűt.

A tárgyalótermi krimik, thrillerek a kedvenc zsánereim között vannak. Sajnos, nem jön ki belőlük annyi, hogy úgy érezzem, nagy a kínálat. Tudok örülni minden új Grisham történetnek is, de amikor valami újra bukkanok, az kifejezetten örvendetes.

Most egy új ügyvéd nevet jegyezhetek meg: Joe Dillard. Védőügyvéd, aki már kezdi gyűlölni a munkáját – olyan erős az erkölcsi iránytűje, hogy nem esik jól neki, hogy bűnösök védjen. Pratt nagyon alaposan építi fel a karakterét: alapból látunk egy találékony, elvhű embert, aki szerető férj, csodás apa, és még a szakmájában is jó. Kiváló példakép is lenne, milyennek kell lennie egy férfinak. A történet során pedig látjuk, hogyan lett ilyen. Milyen gyerekkori traumát cipel magával, hogyan kezdtek gyógyulni a sebek, és lett belőle ez a szeretnivaló karakter. Mert én nagyon megkedveltem.

A családját is, és a mellékszereplők között is akadnak nagyon jó figurák. Ugyan a Dillard családtagok közül csak Caroline, a feleség kap nagyobb szerepet, ez a család tele van tehetséges, jó emberekkel. A fiuk, aki tudatosan építi a sportolói karrierjét, mellette komoly egyetemista, és jó gyerek. A lányuk, aki tehetséges táncos és ő is egy jó gyerek. Talán túl egysíkúnak kis tűnnek így, de annyira szerető, jó családot alkotnak, hogy egyszerűen jó volt róluk olvasni, és drukkoltam is, hogy senkinek ne essen baja a történet végére.

Erlene két világ között mozog, és nagyon erőteljes figura. Stílusos, és bírtam, ahogy ő az, akiben jó és rossz egyesül. Landers nyomozó pedig a tökéletes ellenpontja Dillard alakjának. Se családi béke, se szakmai alázat, csak a nyerésvágy minden áron.

De nem csak a karakterek, a történet is ütős. Több ügy is folyamatban van Angel tárgyalása mellett. Kapunk krimit, ahogy Dillard nyomoz. Kapunk tárgyalótermi részeket, hiszen a tárgyalást is végigköveti a regény. Bírtam a tanúmeghallgatásokat, az alkukat és előkészítő folyamatokat is. Bele lehet lesni abba, mennyivel több egy tárgyalás, mint amit az esküdtek végigülnek. Fordulatos, izgalmas ez a rész is.

Logikusan, követhetően van felépítve a cselekmény is. Nincs hatalmas csavar, de ami van, a jó felvezetés miatt ütős tud lenni. Nekem ezek esnek jól: amikor nem derült égből jön a villám, hanem egy előkészített, ügyes fordulat lesz a végkifejlett.

Pratt ráadásul olvasmányosan ír, nagyon olvastatja magát a könnyed, humoros szöveg.

Érdemes Dillard és Pratt nevét is megjegyezni. Ha jön az új rész, tuti beszerzem és olvasom.

 

Pratt: Egy ártatlan ügyfél - Mint tárgyalótermi krimi: 90% szövevényes ügy, jó arányban nyomozás és bíróság, rafinált.

Szubjektíven: 95% tetszett az ügy, a szöveg olvasmányossága, a szereplőket is kedveltem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9214821060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása