Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Graham: Ross Poldark

Poldark család 1.

2019. május 18. - BBerni86

Családos, kosztümös, romantikus, küzdelmes.

A Poldark család két ágra osztott: az egyik testvér örökölte a vagyont, a másik vidéki dolgozó nemesként igyekszik boldogulni. A fiaik jóban vannak apáik ellenségesebb viselkedése ellenére is. De a sorsuk nagyon más: míg Francis európai útra mehet, világot láthat, a szegényebb Ross katonának áll, és az amerikai gyarmatokon ross_poldark.jpgharcol. Mire hazaérkezik, betegeskedő apja meghalt, és az intéző hagyta elzülleni a birtokot és házat. De a fiatalember sokkal súlyosabb csapásként éli meg, hogy a lány, akit 2 éve szeretett, akit a hű szerelmének hitt, az unokatestvére menyasszonya lett. Ross beleveti magát a birtoka körüli munkákba, igyekszik a rászorulóknak is segítő kezet nyújtani. Azt még nem sejti, hogy az apai verések elől menekülő kamaszlány befogadása hogyan változtatja meg az életét.

Már emlegettem, miért jó, ha egy regényből sorozatot vagy filmet csinálnak. Mert, ha addig nem jelent meg magyarul a kötet – vagy csak nagyon régen, hogy már antikváriumban sem lehet példányt találni – van esély, hogy filmes borítóval érkezni fog a történet.

A Poldark család több kötetnyi regény, amely eddig magyarul nem volt elérhető. De készült belőle egy sikeres sorozat, amit már magyarul is lehet követni. Sokan szeretik, a Könyvmolyképző így belevágott a regénykiadásba is. A Ross Poldark az első rész, és most reménykedünk, hogy követi majd a többi is.

A történet meglepően reális, annak ellenére, hogy történelmi romantikus családregénynek tartom. Nincsenek nagy, romantika korabeli regényekre jellemző kalandok benne, a szereplők is nagyon emberiek, hitelesek. Ugyanakkor erős a történelmi hangulata, jó a korszak rajza benne, és haladnak az események is. Hihető, nem kalandregényes történetek, mint pl. a fiatal, beteges tüdőbeteg fiatalemberé, aki vadorzással egészítette ki a család bevételeit. A családon belüli viszonyok bonyolultak, érzelmileg többszörösen terheltek. Ok, van, ami elsőre olyan fordulatnak tűnne, ami romantikus kalandregényes: ahogy Ross arra jön hozzá, hogy a szerelme hozzámegy az unokatestvéréhez. De, ahogy tálalva van, ahogy érzelmileg reagálnak a szereplők, közelebb van a realizmushoz.

Ha már a karaktereket emlegetem: nagyon emberiek, jó tulajdonságokkal, de gyarlóságokkal is. Ross, aki a történet hőse, képes nagyon magába fordulni, lerészegedni. Van benne egy olyan makacsság, ami közel áll az önpusztításhoz. Elizabeth, akit az elején csalfa dögnek lehetne bélyegezni, valahol saját gyengesége és a szülői nyomás áldozata. (Őt nem tudom megszeretni, de időnként már sajnálom.) Francis, aki szerencsejátékossá vedlik, noha tele volt lehetőségekkel. A kedvencem Demelza lett, aki nagy utat jár be a történetben. Koszos kis senkiből értelmileg, életvitelben is felnő Rosshoz.

A kettejük történetét kifejezetten szerettem. Nem egy nagy, romantikus szerelem, hanem egy évek alatt kialakuló, folyamatosan mélyülő társulás. Talán Demelza az, aki jobban szereti a másikat, de itt még nincsenek ebből gondok. Kifejezetten szívderítő, ahogy egymásba kapaszkodnak és elkezdenek közös életet építeni maguknak.

Könnyen olvasható, nagy kedvvel elmesélt történet, gyorsan lehet benne haladni is.

Most drukkolhatunk a következő részért, aminek Demelza a címe. Talán…

 

Graham: Ross Poldark – Mint történelmi romantikus: 75% emberi karakterek, élethű konfliktusok, hiteles világban.

Szubjektíven: 80% van humora, de tud drámai is lenni. Sok szereplőt nagyon megkedveltem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr214820604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása