Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Tóth: A sci-fi politológiája

2019. június 21. - BBerni86

Ismert világokat megismertetős, más szempontú, elemző.

A popkultúra tele van mindenki által ismert univerzumokkal, amelyek annyira közszájon forognak, hogy az is tudja, mi az a jedi, aki egy Star Wars filmet se látott még. Ezek a világok közösek abban, hogy a valódi világon alapulnak a viszonyai, így tanulmányozásukkal a mi rendszereink is jobban megismerhetőek. Tóth Csaba és a_sci-fi_politologiaja.jpgmunkatársai a sci-fi univerzumok politológiáját vizsgálják, és ezekkel a valós rendszereket is kapcsolatba hozzák. Az éhezők viadala kapcsán kielemzi a diktatúrák működését, elemzi, Katniss miért állt rá olyan nehezen, hogy a lázadás jelképe legyen. Elemzi, miért bukott el a Köztársaság és emelkedhetett fel a Birodalom a jedik ellenében. Megismerjük, hogy változtatja meg az univerzumot a Fűszer feletti uralom, mi történik a forradalmak után – párhuzamba állítva a Dűne világát a francia forradalommal és Napóleon felemelkedésével.

Hamar le kell szögezni, ehhez a kötethez kétféle előismeret szükségeltetik. Kell, hogy az olvasó ismerje a sokféle sci-fi univerzumot, amelyet elemeznek benne. Hiszen mit érthet egy mélyebb szövegből az, akinek nincs tudása arról, mi volt Panem vagy a Fűszer, pedig ezekre épül az egész érvelési rendszer? Ugyan van arra törekvés, hogy az alaptörténetet elmeséljék, és minimálisan képbe hozzák azt, aki az adott regényt vagy filmet nem ismeri, de ez nem elég ahhoz, hogy valóban meg lehessen érteni az érvrendszert.

Hiszen politikai rendszereket elemeznek ki, és keresnek hozzájuk párhuzamokat a korunkból vagy az emberiség történelméből. Ezért kell a másik előismeret: a politikai alapfogalmaké, és némi történelmi előismeret. Félig szakszöveg, így akinek hozzám hasonlóan nem a politológia fakultáció volt az egyetemi karrierje csúcsa, nem árt, ha van kéznél egy értelmező szótár, de Google is jó barát tud lenni.

Szórakoztatóan tanulunk sokat belőle – olyan művekhez és filmekhez köti a szaktudományt, ami sokakat érdekel. Hiszen, ha csak azt emelem ki, az hány embert érdekelne, hogy a forradalmi rendszereket miért követi gyakran a történelemben egy diktátor megjelenése, kevesen olvasnának lelkesen. De ha azt vizsgáljuk, hogy a Paul forradalma után a fia hogyan emelkedett császári rangra és hozott létre a Fűszerre építve egy az előző rendszernél is keményebb diktatúrát, már több lesz a jelentkező. Majd jöhet is a párhuzam Napóleonnal, így már érdekes ez is. Média és a diktátorok kapcsolata – vagy Katniss és Panem vezetőjének kapcsolata? Innen már csak egy lépés azt vizsgálni, miért nem lázadtak tömegével a németek Hitler ellen.

Amikor ismertem az alapművet, remekül szórakoztam a könyvön. Azt is észrevettem, hogy másként, mélyebben átlátom a történeteket. Az éhezők viadalát hozom sokszor fel, mert ott volt meg ez legerősebben. A fejemben egy kis tini sztori volt, a Battle Royale lányos verziója. De most egy példázatnak látom arra, hogy lehet a médiával uralni tömegeket, és mennyit érnek a jelképek.

A stílusa is olvasmányos, csak ahogy már említettem, ez magasabb szintű szöveg. A köznyelven felül rengeteg a szakkifejezés benne, de ez nem baj. Tanuljunk magyart is!

Van még hasonló kötet, benne jó kis GoT cikkekkel, visszatérünk még rá!

 

Tóth: A sci-fi politológiája - Mint ismeretterjesztő: 90% előismerettel okos könyv, ami segít elmélyedni és tanulni is.

Szubjektíven: 80% nagyon élveztem, amikor ismertem az alapművet. Különben nehéz.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314894820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása