Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hajdú-Antal: Léggömbök – Utánad

2019. június 22. - BBerni86

Középiskolás, felnövős, szerelmes, felelősséget vállalós.

Dorka nem tartozik a népszerű lányok közé, de jól érzi magát a bőrében. Egyedüli gyerekként a szülei mindent igyekeztek megadni neki, és megvan a jövőképe is. Nagyon jó angolból, ezzel kellene kezdenie valamit. Az utolsó tanévben azonban az életébe lép a szerelem. Matyi gazdag család sarja, de a pénz mellé jár az elhanyagolás is. leggombok.jpgA fiú ráadásul egy betegséggel küzd, és sokáig Dorka sem tudja, mennyire komoly a helyzet. Közös barátjuk, Jani igyekszik terelgetni őket, ha néha fura is a viselkedése. Dorka 1 év alatt a mennyet, de a poklot is megjárja. Hogy utána képes legyen önállóan boldogulni, és felkészüljön egy olyan szerepre, amelyhez talán még túl fiatal, de ezt érzi az egyetlen helyes útnak.

Kockázatos, ha egy regényen belül nagy érzelmi, akár zsánerváltást hajt végre a szerző. Hajdú-Antal Zsuzsanna ezt az akadályt sikerrel vette, és a Dorkáról szóló két könyve közül az elsőben profin átvezet egy könnyed, szerelmes ifjúsági regényből valami lényegesen komolyabba. Mindezt úgy, hogy valóban van átmenet, és következik is a cselekményből, hogy ilyen váltás történjen.

Az Utánad már klasszikusabb New Adult történet, de még annyival könnyedebb – nem annyira szerelmes –, hogy elmenjen az is ifjúsági irodalomnak. Az Utánad a cselekmény zárása, a sorsok miatt kellett, de sem súlyában, sem stílusában nem éri el az első rész szintjét.

Tetszett benne, hogy mennyire éretten kezeli a szerelem, felnövés kérdéskörét. Nem válik érzelgőssé, nem a happy end hajszolása a regény célja. Igen, Dorka kétszer is szerelmes lesz, de mivel a két rész közben ő maga is nagy változáson ment át, a két szerelme is egészen más jellegű. Matyi az első nagy szerelem, a kamaszkori lángolás, amibe szinte bele is tudnának halni. Jani is fontos, de érettebben. Az egy olyan szerelem, amire a mindennapokat is fel lehet építeni, és tartósan együtt lenni.

Dorka van a középpontban, az ő fejlődése a regény mozgatója. Ugyan események is bőven vannak benne, de a karakterközpontúság az erőteljesebb. Hogyan éli meg a szerelmet, a veszteséget, hogyan képes felnőni a utanad.jpgfelelősséghez, amit vállalnia kell. Rengeteget komolyodik már az első rész alatt is, ez a folyamat halad tovább a 2. kötetben is.

Az első részben Matyi, a másodikban Jani, akiről még többet megtudunk. Egyiküket sem találtam olyan érdekesnek, mint Dorkát. A lány felnő, Matyi még a súlyos betegsége ellenére is sok tekintetben kamasz. Nem lesz koravén, és látványos, mennyire igyekezett semmibe venni a komoly helyzetet. Mintha a természete így védekezne a komor valóság ellen: ha figyelmen kívül hagyja, mintha nem lenne. De az egészség nem ilyen. Ezzel nem old meg semmit, és ezzel majd szembe is kell néznie mindenkinek.

Jani nehezebben megfogható figura. Egyrészt, benne mintázva van egy hazaszerető fiú. A romániai születése miatt vele behozza a kint élő magyarok kérdését a szerző. Másrészt, talajvesztett alak is, aki folyton keresi a kapaszkodókat. Lehet az szerelmi kapcsolat, iskola, de több a kudarc, mint a siker. Neki ezen kell túllépnie, és küzdeni tovább.

Lenne bőven téma a regény kapcsán, de nem akarom nagyon lelőni a fordulatokat. Tipikusan jó beszélgetéskezdő, amivel tabutémákat is fel lehet hozni és elemezni.

 

Hajdú-Antal: Léggömbök – Utánad - Mint ifjúsági: 70% könnyed és komoly témák váltakoznak, lelkileg kibontott sztori.

Szubjektíven: 65% az első kötet ütősebb, de tetszett benne, ahogy könnyed és komoly is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr814904126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása