Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Delaney: Játssz velem!

2019. június 26. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, átverős, szerelmes, megtévesztős.

Claire Wright álma a színpad volt. A csinos, tehetséges angol lány már majdnem megvalósította a célt. Bekerült jatssz_velem.jpgegy filmbe, egy sztár mellé. Csak éppen a viszonya a családos színésszel mindent tönkretett. Az Államokba kellett mennie, de ott papírok nélkül nem játszhat. Így színi iskolába jár, és egy magánnyomozó segédjeként férfiaknak tesz ajánlatot, akiknek a hűségéről a feleség így megbizonyosodhat. Egy férfi van, aki nemet mond. Az egyetemi tanár, a jóképű Patrick. Akinek a feleségét nem sokkal később megölik. Akiről a rendőrség azt gyanítja, sorozatgyilkos. Felkérik Claire-t, férkőzzön a közelébe. Férfi és nő között halálos játék indul, melyben nem tudni, ki hazudik és mi az igazság. Játszanak mindketten, vagy ez tényleg szerelem?

A lány a múltból se volt rossz, de Delaney ezzel a kötetével egy még csavarosabb és összetettebb, de nagyon szórakoztató regényt tett le az asztalra. Nagyon mesélni sem akarom a cselekményét, annyira jól egymásra épülnek a rétegei.

Egyrészt, ott van a sorozatgyilkos szál. Van valaki, aki prostituáltakat kap el, és húsból, vérből faragja igazivá Baudelaire verssorait. Patrick ezért is lesz gyanús: irányításmániás, aki Baudelaire szakértője. Miért pont Baudelaire? Mert ő más, mint a megszokott. Hiszen volt már olyan regény, melyben a gyilkos egy költőnagyság sorait használta ihletként. De általában olyan szerzőt választanak, akinek direktebben kötjük a sötétséget a műveihez. Nagyon népszerű, pl. ha az ilyen karakter Poe művészetére kattan rá. Delaney választott valaki mást, akinek a nevét ismerjük, a verseit nagyon nem. A képei pedig alkalmasak véres, emberi torzók elkészítésére. Nyomoznak a gyilkos után, van rendőr és pszichológus is a csapatban, működik kriminek ez a történet.

De ott van Claire szála, aki egyszerre lesz csali és játékos a neki szánt szerepben. Még az olvasó se tudja eldönteni, mi is történik Patrick és Claire között. Mert mindig jönnek a fordulatok és meglepetések, újra és újra rá kell döbbenni, hogy amit igaznak hittünk, lehet, hogy csak álca és megtévesztés.

A szerkezet ennek megfelelő, és Delaney nyelvében is kifejezte az elbeszélőjét. Claire összetett személyiség, egy ponton megszállott és kaméleon is. Egy vérbeli színésznő, akinek tényleg a színjáték az élete. A mindennapjai is filmként pörögnek a fejében, és ennek vetületét olvashatjuk mi a kötetben. (Majdnem, mint egy forgatókönyv. Csak több benne a leírás, nem csak párbeszédek és instrukciók.) Ő jelenetekben gondolkodik folyamatosan, és az igazi személye üres. Ő játszik. Ettől lesz tökéletes csali, de ettől lesz annyira rejtélyes is, hogy mi történik igazán vele, és mit érez Patrick kapcsán.

Nem mozgat sok szereplőt a szerző, de nem is kell. Annyira játszmában van mindenki itt, hogy így is elég őket kiismerni. Delaney terelgeti az olvasót, mindig gyanús valaki, és egészen a végéig nem lehet tudni, ki és miben bűnös.

Talán csak mélyebb tartalmat nem tudok kihozni belőle, de nincs is szükség rá. Ez egy átverős, okos thriller, egyedi stílusban megírva, ami szórakoztat.

Zárásul: emlékeztek kb. két hete a kitalálós játékra? Már megvan a megfejtés?

 

Delaney: Játssz velem! - Mint thriller: 95% tele van csavarral, emlékezetesek a szereplői, és az elbeszélés is egyedi.

Szubjektíven: 90% megfogott a stílusa, a folyamatos meglepetések. Egészen letehetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4114912442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása