Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Miller: Orkaváros

2019. június 28. - BBerni86

Küzdelmes, világot megváltoztatós, különleges képességes.

Orkaváros egy menedék a globális felmelegedés miatt megváltozott világban. Az Északi-sarkkörön áll, és sajátos szabályai vannak. Korrupció hálózza be, mindenki gyanúsnak talál mindenkit, saját legendákat szőnek. Ide orkavaros.jpgérkezik egy különös nő, egy jegesmedvével és egy orkával. Ő is a kor népbetegségében szenved, de tud valamit, ami itt mások még nem. A változást hozza el, egy olyan csoport felemelkedését indítja be, melyet eddig megbélyegeztek és irtottak. Most itt a lehetőség, hogy felfedezzék az erejüket, és megváltoztassák a világukat. Lentről és fentről, ellenségek és szövetségesek kell, hogy összetartsanak, különben nincs esélyük.

Újabb sci-fi, amivel nem tudtam megbarátkozni. Most is tisztában vagyok vele, hogy bennem van a hiba. Úgy tűnik, ezzel a zsánerrel csak küszködni tudok.

Tőlem nagyon idegen a világa. A jövőben játszódik, ráadásul egy olyanban, ami nem is elképzelhetetlen. Ha megolvadnak a sarkmezők, mindent elönt a víz, jön a forróság és a fertőzések, az emberiség nagyja kihal, és új városok kellenek ma lakhatatlannak tűnő helyeken. A technika itt egyszerre új és mai szemmel régi. Hiszen a civilizáció sem élhette túl az emberiség nagyjának vesztét, sok minden elveszett.

Érdekesnek találtam, hogy az emberi természet még egy katasztrófa után sem hazudtolja meg magát. Vagyis, virágzik a korrupció, bűnbandák nőnek ki, és az emberek továbbra is üldözik, kitaszítják, aki kicsit más. Van egy betegség, amitől az emberek idegen nyelven kezdenek el beszélni? Megérteni, minek? Tanulni tőlük, minek? Lehet karanténba rakni őket, száműzni és halálra ítélni, az a könnyebb megoldás!

Az ember alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz, és érdekes az is, mi van a betegség mögött. Van benne lehetőség, akár fantasy irányba is elmozdulhatna a történet. De ez sci-fi, így leginkább csak szervezkednek, beszélgetnek, és a történetben szereplő társadalmon keresztül a mi társadalmunk kritikáját adják.

Nekem jobban tetszett volna, ha az események is jobban pörögnek. Igen, vannak benne jó megállapítások és ráismerések az emberi természetre. Igen, felhívja arra a figyelmet, milyen brutális következményei lehetnek annak, ha nem kezd az emberiség semmit a környezetszennyezés és a felmelegedés problémájával. De hol marad a szórakoztatás? Azt nem találtam benne, kicsit sem.

Ami azért is van, mert a szereplők sem kerültek közel hozzám. Elvileg van egy csoport, akik mások, akikkel lehetne azonosulni az elnyomottságuk miatt, de még ez se jött össze. Mert nincsenek jók és rosszak. Nagyon úgy éreztem, hogy minden karakter romlott – amilyenné a világ tette őket – annyiban van különbség, ki milyen mértékig ment már tönkre.

Nem is olvastam könnyen, ahhoz túl sok a szereplő, és nagyon más a világ, mint amit be akart venni az agyam. Lassúnak éreztem a tempóját, és elméleti inkább, mint eseménydús. Világépítős regény, amit csak akkor élvezik, ha lírai mellett a szöveg. Itt nem volt az, így ez is növelte a nehézségeit az olvasásomnak.

Értem, miért lehet érdekes, de ettől függetlenül nagyon nem szerettem.

 

Miller: Orkaváros - Mint sci-fi: 65% ötletes az univerzuma, sok ma is fontos kérdést feltesz, sajátos lényekkel teli.

Szubjektíven: 20% nem bírtam ráhangolódni, a cselekménye és a szereplői sem tetszettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414915380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása