Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Klein: Ophelia

2019. június 30. - BBerni86

Szerelmes, kosztümös, őrületből elmenekülős.

Ophelia még kislány, amikor az apja elnyer egy fontos hivatalt a királyi udvarban. A család is vele költözik, és az élénk kislányra felfigyel a királyné is. Az udvarhölgyei közé fogadja. Ophelia beilleszkedik, és ahogy nő, egyre jobban beleszerelmesedik Hamlet hercegbe. Ugyan az alacsony származása miatt nem mer jövőt álmodni maguknak, idővel a herceg is viszonozni kezdi az érzelmeit. Hosszú boldogság azonban nem jut kettejüknek: a király meghal, a szelleme a várban kísért és Hamlet gyötrődni kezd. Bosszút kell állnia, de bánthatja a saját ophelia.jpganyját? Bizonyíték kell neki. Ophelia rádöbben, ez a férfi már nem az, akinek a szívét adta. Felméri, Hamlet őrülete őt is magával fogja ragadni, hacsak nem cselekszik. Egy titkot rejtve szervezkedni kezd, hogy mentse magát, ha a szerelmét már nem tudja.

Ha már rajongói kötetekről beszéltünk tegnap. Itt van egy, ami valamilyen szinten szintén annak tekinthető. Csak ebben több az eredeti vonás. Ophelia, valószínűleg a legtöbb embernek Hamlet szerelme jut róla eszébe, a nagyon popkultúrán nevelkedőknek meg Winslow O-ja, de ő azért nagyon más karakter. Ez az Ophelia Hamlet-é.

Lisa Klein pedig most általa akarja közelebb hozni az emberekhez Shakespeare világát. Volt már hasonló, egy mellékszereplőt kiemelve máshogy nézni a Hamletre, itt is valami hasonlóról van szó.

Tagadhatatlan, mennyire érezni a feminista hatást a könyvön. A romantikus irodalomban az a divat, hogy a nő feláldozza magát a szerelemért. Küzdenek, kitartanak, de nem menekülnek el. Ophelia ennél öntudatosabb: ő is próbál a szeretett férfi társa lenni, de ő látja, mikor jön el a pont, ahol már nem tehet semmit. Ahol magát kell védenie. Fiatal kora ellenére Klein nagyon erős, érett személyiségnek ábrázolja ilyen téren.

Amivel eljutunk az egyik problémához. Nem következetes a karakter. Képes a nagy szerelmet hátrahagyni, józannak lenni. A végén meg pont úgy viselkedik, mint bármelyik lányregény nagyon nyálas hősnője. Értem, Klein boldog véget akart neki adni, de így? Annyira erőltetett, és olyannyira eltér a nőtől, akivé a karaktert korábban érlelte…

Különben is, ennyire happy end a végén. A meseszerető énem próbál neki örülni, de nem engedem neki. A Hamlet tragédia, ne legyen már belőle lányos happy end egy kis csavarral!

Különben is, e történet viszonya a Hamlethez, nagyon szoros. Jelenetek, néhol még a szöveg is ki van emelve Shakespeare tragédiájából. Klein célja nem is titkoltan az, hogy meghozza az olvasói kedvét az eredeti történethez. Ám azt kell mondanom, szerintem ellentétes hatást ér el vele. A Shakespeare sorok ilyen környezetbe helyezése csak még jobban felhívja arra a figyelmet, hogy mennyivel nehezebb értelmezni, megérteni, mint egy mai prózát. Aki eddig nem riadt el tőle, most el fog.

Annak nem kedvez a kötet, aki a Hamlet világába akarja mélyebben beleásni magát. Én pl. azt szerettem volna, ha a herceget ismerhetem meg jobban. De nem tárja fel mélyebben a dán herceg jellemét, alig kapunk keretet annak, ami történik majd vele.

Most olvasom, hogy film is készült a történetből. Ez eddig kimaradt nekem, de ennek még utánajárok. Majd mesélek, mire jutottam.

 

Klein: Ophelia - Mint ifjúsági: 55% a nyelvezete helyenként nehéz, a történet fordulata nagyon mesei.

Szubjektíven: 40% az alapötlet tetszett, a szándék is dicséretes, de a változás nem jött be.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4214918202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása