Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Tchaikovsky: Hadállat

2019. július 17. - BBerni86

Jövőbeli, háborús bűnös, emberséges.

hadallat17.jpgRex egy dolgot akar: jó kutya lenni. Ha a gazdi elégedett vele, Rex is boldog. Csak éppen Rex nem átlagos kutya, hanem egy hadállat. Félig robot, félig kutya, genetikailag megváltoztatott példány. Két és fél méter magas, fegyverekkel felszerelve. Ő a falkájának vezére, akik a rossz embereket ölik a gazda parancsára. Intelligens, érzékeli, hogy valami nincs rendben. Mi van, ha a gazdi nem jó ember, és amiket kér, azok sem helyesek? Csapatának legokosabb tagja, Brumi lassan rávezeti, mi a helyes és a helytelen. Amikor a falka esélyt kap, hogy maga döntsön a sorsáról, nekik kell bizonyítani, hogy többek, mint agyatlan gyilkoló gépek. Menekülésük, kiállásuk, a tetteik döntenek a fajuk sorsáról.

Adrian Tchaikovsky újabb olyan kötete, mely egyszerre nagyon szórakoztató és nagyon elgondolkoztató. Letehetetlen, pörgeti az ember agyát, és még az után is elmélkedsz felette, hogy letetted, mert végig értél az oldalakon. Kifejezetten tetszett, nem is tudok mibe belekötni – igaz, nem is akarok.

A történet nagyon kreatív és több zsáner ötvözésére biztosít lehetőséget. Van benne egy nagyon erős sci-fi szál, hiszen a főszereplők félig állatok, félig gépek. Kérdés is, minek kell őket tekinteni: élőlények vagy robotok? Érző lények jogokkal vagy ugyanolyan tulajdonok, mint egy kenyérpirító? Egy olyan technika, ami akár meg is valósulhat a közeljövőben. Egy olyan világ képe benne, mely szintén nem tűnik, sajnos, lehetetlen jövőképnek. Amikor a nagyvállalatok a profit érdekében titkon magánhadseregeket bérelnek, és népirtásba fognak. Mit számít az élet, ha zöldhasú a tét?

Komoly dráma, amin ezek az állatok, elsősorban Rex átmennek. Az öntudatra ébredés, a felelősség kérdése. Eljutni oda, hogy ne csak vakon teljesítsék a parancsokat, hanem mérlegeljenek. Etika szerint, és kiálljanak a helyes dolgok mellett. Magukért is úgy küzdjenek, hogy azzal a társadalom részei is lehessenek. Van tárgyalótermi része is a kötetnek, újabb zsánerrel bővítve a listát.

Akcióregény is, hiszen konkrétan és izgalmasan leírja a hadállatok bevetéseit. Pörgős, jól megkoreografált, valósággal filmre kívánkozik. A szerző kreativitását mutatja, hogy mennyire sokféle hadállatot kitalált, milyen egyedi a karakterük és a harcbeli képességeik is. Nagyon megvett Raj ötlete, szimpatizáltam Brumival és Rexszel. Mind mások, mind harcosok, és egyre többé válnak.

Hosszan lehetne fejtegetni azt is, milyen romlott az emberiség. Mert ez az a faj, amely végtelen kreativitást mutat saját fajtársainak kínzásában és gyilkolásában. Mennyire kell rossznak lenni a fajunknak, hogy még egy félig gép kutya is előbb átlátja, mi a helyes és a helytelen, mint az ember?

De a regény mégse töri össze az olvasó lelkét, mert van remény. Az emberek között is vannak jók, a jövőbeli fejlődés lehetséges, nem csak a technikában, de a természetben is. Ez is kellett, hogy ennyire hatásos legyen a könyv. Megcsap, de mutat arra is példát, hogy kellene létezni.

A komolyabb témái közben is kifejezetten olvasmányos, olvasóbarát kötet.

Olyan könyv, amit érdemes beszerezni, és nem csak polcra tenni, de olvasni is!

 

Tchaikovsky: Hadállat - Mint sci-fi: 100% elgondolkoztató, kalandos és izgalmas, jó szövegezéssel és karakterekkel.

Szubjektíven: 100% intelligens, de szórakoztató is. Le se tudtam tenni, nagyon tetszett!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7314957566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása