Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Butcher: Kísértő vész

Dresden akták 3.

2019. július 18. - BBerni86

Varázslós, szellemvilágban zavaros, nyomozós.

Harry Dresden napjai újabban igencsak zsúfoltak: valami miatt felforgás van a szellemvilágban. Egyre több és dühös lélek van a városban, akiket neki kell megfékeznie. Egy lovag, Michael Carpenter van a segítségére, de még így is kevésnek bizonyul az erejük. Kísértik a sorsot, pontosabban Harry tündér keresztanyját, akinek kiserto_vesz18.jpgminden vágya, hogy magával ragadja és kiszipolyozza a varázslót. A helyzetet nehezíti, hogy a vámpírok is mozgolódnak. Harry egyik ellenlábasa kap kinevezést, és a férfi is a parti meghívottjai között van. Nyomozási célból elmegy, és egy rémálomban találja magát. Barátnője, akit riporteri vére hajt, szintén bajba keveredik. Lassan már a saját biztonságukat sem tudja garantálni, nemhogy a városét.

Sokáig téves kép élt a fejemben az urban fantasy regényekről. Mert mi akadt a kezembe? Anita Blake. Halhatatlanok alkonyat után. Ok, van mindkettőben természetfeletti elem, mágikus lények a mai nagyvárosokban, még a krimi is felbukkan részben. Csak éppen ezekben a sztorikban a szerelmi és erotikus szálak sokkal erőteljesebbek, mint minden más. Nem is tartottam sokra a zsánert.

De, azért szerencsére ennél szélesebb a paletta. Vannak olyan urban fantasy regények is, amelyekben krimi, fantasy, akció elemek keverednek, és a szerelem legfeljebb halvány mellékszál. Ezek között már kedvenceim is akadnak.

Nagyon rákaptam Harry Dresden történeteire, például. Ez a 3. rész, és még mindig meg tud lepni a szerző, mennyire komplex ez a világ, amit Harry köré épített. Annyi természetfeletti lény van benne, hogy az ember tűnik a kisebbségnek. Most van tündértől kezdve vámpíron át szellemig minden, misztikus lovagokról nem is beszélve.

Tetszett az is, hogy krimiként, akcióregényként is olvastatja magát. Dresden folyamatosan küzd a természetfeletti lényekkel, hol ő a támadó, máshol menekülni kényszerül. Az biztos, hogy folyamatos a pörgés és az adrenalin dömping. Ő van a történet fókuszában, de most egész jó képet kapunk Michael lovagról és Susanról is, aki már színre lépett korábbi kötetben is, de most fontosabb szerepet kap.

Tetszettek az összeesküvések, a természetfeletti trükkök a háttérben. Nem simán egy pörgős, krimis varázslós akciót kapunk, a felszín alatt komoly hatalmi játszmák zajlanak. Ahogy megy előre a cselekmény, Butcher szépen összeilleszti a darabokat, és mindent érteni fogunk. Nem csak pörgős, logikus is a cselekmény, ami nálam jó pontot ér.

Ha valamibe bele akarnék kötni, az a karakterek jelleme lenne. Kicsit mesés: vannak nagyon jó, meg nagyon elvetemült szereplők. Kevés az olyan, aki emberibb, aki gyarlóbb. Mert pl. amit Dresden hibájának lehetne nevezni, igazából nem is hiba. Makacs – szerintem az egy jó dolog. Kitart a dolgok mellett miatta, nagyobb arányban ér el ott sikert, ahol más már feladta volna.

Jó a szerző stílusa is. A humorát nagyon szeretem, és Harry Dresden ontja is magából a sziporkákat. De Butcher jó mesélő, élvezetes a szöveg maga is.

Már vár a polcon a 4. kötet is, fogok még mesélni Harry kalandjairól!

 

Butcher: Kísértő vész – Mint urban fantasy: 85% ötletes és fordulatos cselekmény, komplex világ, emlékezetes hős.

Szubjektíven: 90% szeretem a humorát, érdekes a világa és kellően kalandos is a történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7314948218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása