Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lawrence: Szürke nővér

Ős könyve 2.

2019. július 26. - BBerni86

Harcos, iskolás, barátnős, küldetést beteljesítő.

Nona továbbra is halad a képzésekben. Benne három vérvonal egyesül, így ő lehet az Argenta pajzsa. Olyan régen várnak már rá, hogy most a Kegyes Irgalom nővérei mindent megtesznek, hogy az Argenta és Pajzsa egyszerre haladjon az osztályokon. Akkor is, ha Nona egyes akadályokat nehezebben vesz, mint a többiek. Mivel legutóbb megvált a saját árnyékától, lehetetlennek tűnik, hogy a következő vizsgát letegye. De Nona az eszét is használja, és barátai segítségével egyre közeledik a célhoz. Közben a Kolostor a világhatalmi játszmában is szurke_nover25.jpgegyre fontosabb tényező lesz. Üveg nővérnek van egy terve, hogy a legnagyobb ellenségük megleckéztesse. De ez veszélyes játszma, amiben mindannyian odaveszhetnek. Nona pedig ott van az események sűrűjében.

Mark Lawrence kiváló abban, hogy a civilizációnk bukása utáni világokat teremtsen. A Széthullott Birodalom nagy kedvencem volt, és egyre jobban megszeretem az Ős könyvének világát is. Mert Lawrence minden kötettel épít is.

Ez a középső rész, de több egy sima átvezetésnél a kezdet és a befejezés között. A szereplőknek normális kalandjaik vannak, fejlődik a jellemük, és meghatározó, ami itt történik velük. Nem csak időhúzás, hogy egy nagy csúcsponton később mindent le lehessen zárni. Ezt mutatja az is, hogy a világ, annak története is minden kötettel egyre jobban kibomlik. Elkezdjük megismerni, mi történhetett a múltban, jobban megértjük a jelen fenyegetett helyzetét, és hogyan válnak a hatalmasok egy nagy sakk-játszma résztvevőivé, aszerint, hogy milyen megoldás mellett állnak ki.

Természetesen Lawrence nem lenne önmaga, ha nem lennének hataloméhes, egészen pszichopata karakterei is. Jól illenek ebbe a világba. Izgalmas az is, ahogy a hőseit felépíti. Nem tipikusan jó emberek. Némelyikük egy-egy résznél még kifejezetten ellenszenvesnek is hat. De mindig jön egy csavar, hogy helyén tudjuk kezelni, ki mit és miért tesz. Itt nagyon fontos a szituáció.

Annyira összetett a történet is, hogy gyakran utólag értünk meg dolgokat. Van a felszínen egy kalandos, iskolai kalandokat is vegyítő akcióregény, de mögötte van egy nagyon komoly politikai és hatalmi játszma. Nem kezdem el a Trónok harcához hasonlítani, de Lawrence világai, ez is, van, amiben emlékeztet Martin sorozatára. Egyiküktől sem állnak távol a mocskos húzások, durva halálok.

Amit nagyon szeretek benne, a különféle képességek kibontása. Az, ahogy Nona a többvérűsége miatt keverni is tudja őket, kifejezetten izgalmas. Egyedi nyelvet, cselekményszálakat hoz ez a történetbe, amitől az egészen egyedi lesz.

Ha valamibe bele akarok kötni, hogy a regény történetének monumentalitása egészen az utolsó fejezetekig rejtve marad. Lawrence végig altat, mintha most csak az iskolában/kolostorban történtekre koncentrálna. Aztán a végén már látjuk az igazi téteket, de ugyanazt az epikusságot vártam volna végig.

Plusz, a tanulók 13-14 éves majdnem gyerekek. Durva, mennyire nem a koruké a személyük.

Roppant kíváncsi leszek, milyen zárlata lesz a sorozatnak, és nem is kell sokat várni rá.

 

Lawrence: Szürke nővér – Mint fantasy: 85% összetett világ és karakterek, jó elbeszélői stílus, kellően sötét és izgalmas.

Szubjektíven: 80% valamivel monumentálisabbat vártam. De izgalmas, és átvezet a végéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314980684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása