Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

French: Hallgatag erdő

Dublin Murder Squad 1.

2019. augusztus 07. - BBerni86

Nyomozós, múlttól szenvedős, depresszív.

Adam két barátjával járja a környéket, de csak Adam kerül elő élve. Sokkos állapotban, a cipője tele vérrel és semmire nem emlékszik. 20 évvel később rendőrként dolgozik, a gyilkossági osztályon. A második keresztnevét használja, hogy senki se kapcsolhassa össze a jelenét a múltjával. Mint Rob, jól kijön a társával, Cassie-vel. Bár hallgatag_erdo8_7.jpgsokat ugratják őket, hogy járhatnának is egymással, csak barátok. Az életét felforgatja, amikor szülővárosában újabb gyerek tűnik el, majd kerül elő holtan. A múlt kísérteni kezdi, olyan emlékdarabok törnek felszínre, melyeket örökre elveszettnek hitt. A nyomozásra is kihatnak az emlékei, és a társával való kapcsolatát is újra kell gondolnia.

Vannak ennek a kriminek jó tulajdonságai is, de jelen pillanatban az tölti ki a gondolataim, hogy mennyire depresszív volt ez az egész. A történet, a karakterek, az egész atmoszféra. Ha nem Írországban játszódna, ha nem tudnám, hogy French ír írónő, simán elhinném, hogy egy skandináv krimi akadt a kezembe. Miért is?

1: a főszereplő nyomozóról mintázni lehetne a nyomor szobrát. Valóban van egy mély tragédia a múltjában, amely ráadásul rejtély is. Máig gyötrődik miatta, és minden kapcsolatára rányomja a bélyegét. Szenved, és az embernek eret lenne kedve vágni magán, annyira nyomasztó az egész légkör, ami a nyomozót körbeveszi. Ő észre sem veszi, hogy lenne esélye kitörni, boldogabbnak lenni – mire felismerné, már késő. Marad neki a nyomor. Roppant lehangoló.

2: a társadalomról meglátott kép. A szexuális visszaélések nem csak skandináv jellegzetességek, más ír krimiben is olvastam már arról, milyen borzalmak történnek zárt ajtók mögött. Itt is, olyan családon belüli erőszak lesz a téma, amely tulajdonképpen nyílt titok, mégse tesznek ellene semmit.

A csavart nem írom ide, mert itt nem állna meg. Nem olyan okos, csavaros ez a kötet.

De persze ez nem is skandináv krimi, hiszen:

1: a skandináv, nyomorult sorsú nyomozók emellett zseniálisak is tudnak lenni a szakmájukban. Rob nem az. Hibázik, itt például félreviszi a teljes nyomozást. Ezért a regény teljes első felét egy nagy, felesleges körnek is éreztem. Ugyan a múlt és jelen eseményeinek összejátszása tetszett, de ez az abszolút holtvágány bosszantott.

2: nem vonatkoztatja le a szereplők esetét az egész társadalomra. Skandináv krimis a bűnügy, de a csavar nem olyan éles. Megmarad az eset házon belül, míg a klasszikus svéd krimi képes ítéletet mondani az egész rendszer felett.

Karakterközpontú, nagyon Rob szemszögéből van megfogva a történet. A regény második felére, ahogy megvan a nyomozás jó iránya, javult a kötet is. A kihallgatások nagyon tetszettek benne, feszültséggel teltek, izgalmasak. Kár, hogy nem ilyen lett az egész regény.

Valahol még azt is díjazhatnám, hogy ennyire el tudta venni az életkedvem. Az atmoszféra áthatja az egész regényt, jellegzetes. El tudom képzelni, hogy ez a krimi sorozat végig ilyen lesz. Érnyitásra csábítóan depresszív.

Még nem tudom, akarom-e folytatni. Tényleg, nagyon nyomasztó kötet.

 

French: Hallgatag erdő – Mint krimi: 60% ír létére elmenne skandináv kriminek. Szenvedő hősök, baljós atmoszféra.

Szubjektíven: 40% annyira depressziós és szenvedős a főhős, hogy elment az életkedvem is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8714998610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása