Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dragt: Levél a királynak

2019. augusztus 22. - BBerni86

Kalandos, levelet kiszállítós, lovagi, barátos.

A jelölteknek több próbát kell kiállnia, hogy lovaggá üssék őket. Az utolsó, hogy virrasszanak a kápolnában, és bárki is szól hozzájuk, kér segítséget próbára téve a kitartásuk, ne reagáljanak. Tiuri a legfiatalabb jelölt 16 évével, egyben egy nagy lovag egyetlen fia és örököse. Már alig várja, hogy királya szolgálatába állhasson. Ám a kápolnában kopognak, Tiuri ajtót nyit, és meghallgatja a segélykérő idős férfit. Egy levelet kellene elvinnie a 8_22level_a_kiralynak.jpgszomszéd királyság lovagjának, nem tűr halasztást az ügy. A fiú, kockára téve mindazt, amiért egész életében dolgozott, elvállalja a feladatot. A lovagot azonban orvul megtámadták, annyi ereje maradt már csak, hogy utolsó küldetését átruházza az ifjúra. Tiuri hosszú és veszélyes útra indul, hogy egy rejtjelezett levelet elvigyen a szomszédos királynak.

Nem egy mai történet, de időről időre újra kiadásra kerül. A Kolibri most a történet mindkét kötetét újra hozzáférhetővé tette: ez az első rész.

Tonke Dragt regénye egy klasszikus lovagmese, egy régi hagyományokat követő ifjúsági regény sok kalanddal. Ami új lehet benne, hogy nincsenek természetfeletti elemek benne. Ugyan a környezet kitalált, nem létező királyságok és történelem világában játszódik, de különben olyan, mint a mi történelmünk középkora. Ha nagyon akarom, a lovagi erkölcsökben és rendszerben egyaránt felfedezni vélem a középkori feudális rendszert – ami a történelemben valóban volt – és az Arthur mondakör lovagi világát – ami viszont csak irodalmi hagyatékunk. A kalandok olyanok, amelyek meg is eshettek volna, nincs bennük mese elem. Nincs mágia, nincsenek mitikus lények.

Bizonyos szempontból a cselekmény is roppant egyszerű és lineáris. A fiú halad a levéllel, aminek a kézbesítését a gonoszok meg akarják akadályozni. Kémek, gyilkossági kísérletek, csapdák nehezítik Tiuri küldetését, aki emberi leleménnyel és a barátok, szövetségesek segítségével egyre halad a célja felé. Egyszerűnek tűnik a küldetés, a csapdák is, de pont ez a letisztultsága, amit vonzónak éreztem benne.

A szereplők a mesei hagyományok folytatói. Tiuri és bajtársai hősiesek és nemesek. Kiállnak a gyengék mellett, megvan a magukhoz való eszük, tisztességesek és kedvesek. A rosszakról ennél kevesebbet tudunk meg, nem is fontosak, mint karakterek. Gonosz céljuk van, ellenségek, és ebben ki is merülnek. Egy kivétel akad, egy orgyilkos, akire hat a fiú nemessége, és képes lesz egy jó cselekedetre miatta. De ő a kivétel, ami erősíti a szabályt.

Amit esetleg egy mai szemmel hiányolni lehet, a lányok hiánya. Pontosabban, egy nemes kisasszony van benne, de neki annyira minimális a szerepe, hogy szinte nincs is. Egyszer segédkezet nyújt a bajba jutott hősnek, és a végére be van lengetve, hogy ő lehet majd a folytatásban Tiuri hölgye.

Hangulatos az egész történet, és visszaidézi az elmúlt korok meséit és annak szellemiségét. Könnyed, könnyen olvasható. Érthető, lineáris, bárkinek könnyen feldolgozható. Igazából korosztályhoz sem kell kötni, ez egy örökérvényű mese, amiből mindenki kiveheti a saját maga tanulságait. A bátorság, a barátság, a becsület erényeit.

Szeretném hinni, hogy ma is lehet sikeres egy ilyen történet. Majd kiderül…

 

Dragt: Levél a királynak - Mint gyerekkönyv: 80% mesét idéző nemes hősök, kalandos cselekmény, klasszikus értékek.

Szubjektíven: 75% szerettem a régimódiságát, a hőseit és a letisztult cselekményét.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8115015618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása