Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú

2019. augusztus 24. - BBerni86

Nyomozós, hajón megőrülős, titkos viszonyos.

Maigret felügyelő nyaralni indul a feleségével, ám az utolsó pillanatban megváltoztatja a céljukat. Egy barát kérésére a tengerpartra mennek le, mert van ott egy fiatal tengerész, egy távírász, akit a kapitánya meggyilkolásával vádolnak. Miért tehette? Hogy bizonyítsák, vagy leljenek rá a megoldásra? Maigret megy maigret.jpgsegíteni. Hivatalosan ugyan nem lesz részese a nyomozásnak, de szabad kezet kap. Beszélhet a hajón dolgozókkal, a börtönbe zárt Pierre-rel, a fiatalember menyasszonyával, aki nagyon hisz szerelme ártatlanságában. Maigret érzi, a hajó balszerencsés okának kellett, hogy legyen oka. Valami történt ott, amiről mindenki mélyen hallgat. Egy titok, ami átkozottá tette az utat és a kapitány halálához vezetett. Maigret jó emberismerő, lassan megérti, miért és hogyan történt, az emberek pedig vallani kezdenek.

Legendás nyomozók, akikről regények tucatjai szólnak, és már filmen is életre keltek, többször is. Poirot, Agatha Christie éles elméjű belga nyomozója. Sherlock Holmes, aki Doyle óta a zseniális, de különc nyomozó etalonja. Columbo, akinek mindig eszébe jut még egy kérdés, mielőtt lelépne a színről elmaradhatatlan ballonkabátjában.

E sorba illik Maigret is, aki valamiért nem olyan jellegzetes alak, mint a fentiek, noha benne is megvannak a szükséges jellemzők. Jellegzetes, külső jegynek ott van a pipája. Ugyanolyan eredményesen oldja meg az ügyeit, mint a fentiek. A BBC most az ő kalandjait is gyártja folyamatosan, noha szerintem sokkal többen várjuk ugyanennek a csatornának az Agatha Christie és Sherlock Holmes történeteit.

Talán az a titok nyitja, hogy ő nem tűnik olyan zseniálisnak. Más a módszere. Ő a gondos nyomozó, akit érdekel, miért teszik az emberek, amit. Nem a bizonyítékok vezetik el a megoldáshoz, bár használja azokat a kriminológiai eredményeket is a nyomozásokban. Az emberi tényező, ami az ő történeteiben számít.

Ebben a regényben ez annyira szépen látszik, hogy etalonja lehetne a nyomozó történeteinek. Felméri az embereket, megismeri a tényeket és nyomokat, de az segít, hogy elképzeli, mit tettek és próbálja megérteni, miért tették. Látjuk a folyamatot, ahogy Maigret dolgozik, ahogy az emberi oldallal számol végig, és ahogy ez elvezet az igazsághoz. Abszolút lekötött, hiteles volt végig, és nem kevés feszültség is jutott a történetbe.

Az, ahogy a hajón történtek egyfajta baljós ómenként végig a történetet kísérik, nem csak hangulatot adott. Egy állandó rejtély: mi történt ott? Simenon a végsőkig fokozza ezt a feszültséget, az emberek közti viszályokat, kimondatlan ellentéteket, amelyek a kirobbanásig húzódtak. Minden fő szereplő pontosan fel lesz térképezve pszichológiailag, és a szerző alapossága, az emberek hús-vér alakká válása nagyon olvastatta velem a kötetet.

Rövid történetről van szó, és Simenon abszolút kihasználja a felhasznált terjedelmet. A rövidsége miatt sűrű a történet, itt minden fejezetnek és jelenetnek súlya van. Nincs benne feleslegesen semmi, az emberek portréja minden jelenettel élesebb. Nagyon jó, ahogy kevés vonással is többdimenzióssá válnak, és igazinak érezhetőek.

Az egésznek a hangulata, a sejtetések, a jövőre való kitekintés komplex élményt ad, egy olyan krimit, ahol valóban az emberek számítanak. Ütős, ha a szereplőket nem is szerettem meg.

 

Simenon: Maigret és az Új-fundlandi randevú - Mint krimi: 85% tömör, lényegre törő krimi, amiben az indítékok szerepe kiemelkedő.

Szubjektíven: 75% a lélektani része, ahogy Maigret összerakja a történteket, sodort előre.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1914996938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása