Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hand: Vigyázz, Holly Chase!

2019. augusztus 28. - BBerni86

Kamaszos, karácsonyi szellemes, jobbá válós, szerelmes.

Holly Chase egy sztárrendező és egy sztár lánya, akinek a mostohaanyja is híres szépség volt. A lány azt tanulta, szépnek kell lennie, és megszerezni pénzért, amit csak lehet. Híres akart lenni, bármi áron. Nem érdekelte, hogy közben gonosz és hisztis kamasz lett, aki megkeseríti a cselédje életét, az egyetlenét, aki tényleg mellette állt. 8_28vigyazz_hc.jpgÁm egy este szembe kellene néznie a múltjával, megjavulnia. Nem megy neki – fiatalon és úgy hal meg, hogy csak kárt hagyott maga mögött. Ilyen lélekkel munkát adnak neki: a Scrooge Művekben neki kell lennie a múlt karácsonyok szellemének, segíteni másoknak, ha ő már elbukott. Holly élete kihívásával néz szembe, amikor a 18 éves, helyes Ethan, akit jó útra kellene téríteni. Gazdag, másokkal szemtelen srác, akiben Holly magát látja. Aki nagyon tetszik neki. Elkezd szabályokat szegni miatta, ezzel kockára téve a saját és Ethan esélyeit is a továbblépésre. Vagy pont ez kellett?

A Karácsonyi ének az egyik kedvenc Dickens történetem. Ráadásul szeretem az olyan történeteket, melyek új életet lehelnek a régi klasszikusokba. Ez már csak azzal megvett volna, hogy van a Scrooge Művek és hogyan dolgoznak, de ahogy a Karácsonyi éneket is újrajátsszák többszörösen is… sok mindent találtam, amiért szerethettem ezt a könyvet.

Kreatív, ahogy Dickens munkásságát és főleg a Karácsonyi éneket újrahasznosítják. Először Holly szemszögéből kívülről, majd belülről is látjuk a dinamikáját. Ez nagyon posztmodern is: egyszer a történet szereplőjének lenni, másodszor annak, aki létrehozza a történetet. Ráadásul mindeközben egy klasszikus kel új életre.

Nagy tisztelettel nyúlt Hand az eredeti anyaghoz, érezni belőle, mennyire fontos neki is az a kötet. Az alapos ismerete is kitűnik a sorokból. Így talán annak kicsit nehezebb olvasni, aki az eredetit nem ismeri, de aki igen, annak humoros és jópofa ötletek sora fakasztja majd mosolyra az arcát. Mert ez akkor az igazi, ha ismerjük az eredetit, és így pontosan látjuk, mi mire és hogyan rímel rá.

Érthető és szórakoztató e nélkül is a cselekmény, de ha már van lehetőség egy nagyobb élmény megszerzésére, arra kellene törekedni. A végére jut egy csavar is, ami akkor az igazi, ha megvan az előismeret is. Mert logikus, hogy ennek kell történnie. Ez illik az eredeti szellemiségébe is. Mégis, meg tudott lepni vele a szerző – ha egy ponton gondoltam én is valami hasonlóra, ha nem is pontosan arra, amit Hand kihoz a cselekmény végéből.

Hangulatos a kötet, ami sokban köszönhető Holly stílusának is. Furcsa, hogy én bírtam dögnek is? Ethan is ez a kategória nálam. Ok, csinálnak egy csomó rossz dolgot másokkal, de van bennük lehetőség. Ez a sztori arról szól, hogy ez a lehetőség felszínre kerülhessen.

Sok jópofa mellékszereplő is helyet kapott a kötetben. A karácsonyok szellemei voltak a kedvenceim, de Holly csapatát is bírtam. Valahogy az jött le nekem, hogy igazán rossz emberek nincsenek, mindenkinek jár egy második esély.

A szerelmes részek szerencsére nincsenek eltúlozva. Van, fontos is, de nem az a legfontosabb. Kamaszos gondokat dolgoznak fel benne, újjászületik a Karácsonyi ének, az egyének lesznek jobbá a történetben. A szerelem csak melléke ezeknek.

Kellemes meglepetés volt ez a kötet – és a belbecs mellett a borítója is szép.

 

Hand: Vigyázz, Holly Chase! - Mint ifjúsági: 90% kreatív történet, ami több szinten újrajátssza Dickenst. Tanulságos, vicces.

Szubjektíven: 85% nagyon bírtam, ahogy a Karácsonyi ének újjáéled és a szereplőket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr315022456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása