Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Fiala: Balatoni nyomozás

2019. augusztus 30. - BBerni86

Nyaralós, balatoni, kincskeresős, kiskamaszos.

Amikor megszületett, az Annamária keresztnevet kapta. Ám már csecsemőként olyan örökmozgó volt, annyi figyelmet követelt, hogy az ápolónők Hiszti Krisztinek kezdték becézni. A kislányon ragadt a név, és 8_30balatoni_nyomozas.jpgkiskamaszként is mindenki Krisztinek szólítja. A szája most sem áll be sosem, a szülei meg is könnyebbülnek, amikor nyárra a nagymama jelentkezik és nyaralni viszi a gyereket. A Balaton körül pihennek, amikor egy régi dobozban Kriszti kincses térképre akad. Mivel a nagyi fiatalos és jó fej, unokájával a rejtvények megoldásába kezdenek, haladnak nyomról nyomra. Kriszti közben új barátot is szerez a helyi Huba személyében, és a kincs kutatása közben egy másik rejtélyt is sikerül megoldaniuk: egy balatoni rablóbandáét.

Kinek mi ugrik be, ha azt mondom, gyerekkönyv? Az idősebbeknek eszükbe juthatnak a Csíkos könyvek kamaszkorukból, de sokaknak biztosan beugrik Harry Potter neve is. Lehet találni nem egy külföldi sikersorozatot, amelyek némelyike nálunk is olvasható folyamatában. Így neveld a sárkányodat, a Percy Jackson történetek. Szerencsére már magyar szerzőktől is szerezhetünk be olvasnivalót a kisebbeknek, így valami plusz élményt adva a kezükbe.

Voltatok már úgy, hogy olyan helyen jártatok, ahol egy számotokra kedves regény játszódott és lekövettétek élőben a helyszíneket? Számomra nagy élmény volt Langdon professzor nyomában járni Firenzében, és itthon is előszeretettel megyek olyan helyekre kirándulni, amelyek regényélmények is egyben.

A Balatoni nyomozás pont ezt kínálja. Gyerekkönyv, de annyi humorral és szeretettel van megírva, hogy idősebbeknek is kellemes kikapcsolódást nyújthat. Sok helyszínen játszódik, és a Balaton környékén több várost is bejárnak benne. Egyet már ki is pipáltam én is, míg olvastam a regényt. A tapolcai malmot megnéztem, amikor arrafelé jártam.

A cselekmény pörög végig, fejezetenként jut valami érdekes benne. Néha ez akciósabb jelenet, mint a rablók csapdába ejtése a kötet végére. Van sok rejtvényfejtős, hiszen a térkép az első helyet adta meg, onnantól kezdve minden helyszín egy újabb nyom a következő felé. Még akár azt is lehet játszani, hogy nem olvassa az ember folyamatosan, hanem megáll az aktuális rejtvénynél, és megpróbálja maga is megfejteni. Akad benne nehezebb, könnyebb is – így ezzel is változatos.

Az ötlet azonban pazar, és akinek van kisgyereke vagy unokája, innen ötletet merítve nagyon jól fel lehet dobni egy nyaralást.

A szereplői kedvesek, helyesek és jelenségek. Töpszli néni, Kriszti nagymamája egy jelenség. Kalandos múltja van, most is nagyon pörög még, és nagyon szereti az unokáját, a lakóhelyét. Ő az a nagyi, akit mindenki szeretne magának. Kriszti eleven, élénk kislány. Könnyű megkedvelni, és a sok fecsegéséből sok érdekeset is lehet tanulni.

Kiemelném még a kötet állatbarát voltát is. Töpszli néninek van egy szamara és egy norvég macskája, akik szintén jelenségek. A macska vs. helyi vadászeb jelenet nagyon kész…

Humoros és szerethető végig. Alapvetően szituációs poénok vannak benne, nekem bejött.

Balaton mellé nagyon ajánlom, de nélküle is megmosolyogtat!

 

Fiala: Balatoni nyomozás - Mint gyerekkönyv: 90% kalandos a cselekmény, szerethetőek a szereplők, tanít is kicsit.

Szubjektíven: 85% jópofák a szereplők, az állatokat különösen bírtam. Hangulatos, vicces.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3115022472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása