Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Fiala: Kalandok az erdő mélyén

2023. augusztus 10. - BBerni86

kalandok_az_erdo_melyen.jpgFülszöveg: 

Ez ​itt életed legjobb nyarának receptje!

Hozzávalók:

2,5 hónap dögunalmasnak ígérkező nyári szünet

2 db szigorú nagyszülő

1 db elviselhetetlennek tűnő unokatesó

1 db cserfes, vagány lány

Elkészítés:

Fogd a hozzávalókat, keverd össze őket, és fűszerezd meg egy igazi filmcsillag felbukkanásával, házi kedvencek eltűnésével és egy szerelmi bájital készítésével. Adj hozzá néhány furcsa eseményt a régi óvodánál, és szórd meg a tetejét egy igazán, de tényleg igazán felejthetetlen esküvővel! Már tálalhatod is, jó étvágyat hozzá!

 

Szerintem: 

Nyári, jópofa, kalandos és

nyomozós, kisvárosi. Fiala Borcsa egy újabb kötete, amely gyerekeknek íródott, de idősebb fejjel is kikapcsol.

Rögtön az egyik összetevő, ami nekem eladta: a nyomozás és a bűnügy maga. Adott egy kisváros, ahol sorra tűnnek el a háziállatok. Mi történik szerencsétlen kedvencekkel? A gyerekek, bár nem ez a fő érdeklődésük, rábukkannak a válaszra és ötletesen buktatják le a rosszban sántikálókat. A skandináv krimik után nekem nagyon jól esett egy ilyen könnyed, humorosan megfogott bűneset, amelyben igazából nem sérült senki. Kicsit felidézte bennem Mészöly Ági Hanga és Várkony sorozatának könnyedségét, amit szintén szerettem.

A humor és könnyedség különben is a történet egyik fő eleme. Életrevaló, egyedi vonású gyerekek kalandjait követjük, akik mindig zűrbe taudnak keveredni. Jancsi, aki különben Janka, de annyira fiús természet, hogy senki nem is hívja az eredeti nevén. Blanka, aki annyira el tud veszni a fejében dúló románcokban, hogy csodabogárnak tűnik tőle. Vele különben Fiala a romantika zsánernek is tud egyfajta paródiát írni – történet a történetben elemként leírja a lány fantáziáit, amelyek között akad történelmi kaland, szappanoperát idéző is. Ahogy beszélnek, viselkednek, amilyen helyzetekbe keverednek, mind-mind könnyed és mulatságos.

Jó ötlet volt a szépfiú sztárszínész, Georges helyi forgatása és jelenléte is. Szintén egy kis fekete tükör tud lenni, amivel a filmek álomvilágára figyelmeztet a szerző. Megmutatja, hogy a látszat mennyire csalóka, és az eladott kép egészen más lehet, mint a híres emberek valósága. Georges többek között hamisított egy múltat magának, és a kedves álompasi PR mögött egy önző, rendetlen, narcisztikus alak rejlik, akinek a külseje a legfőbb vonzereje. Benne van, hogy egy elvakult és tévhiteken alapuló rajongásnál mennyivel többet ér az a hús-vér barát, akinek ugyan vannak hibái, de igazából ott van veled és nem csak egy ábránd.

Ha valami kevésbé tetszett, az egy korábbi ötlet újrahasznosítása. Volt már olyan szereplő, aki hibásan használta a szólásokat, közmondásokat. Most megint van egy, és ugyanúgy a kötet végén egy játékos kvíz található, hogy a kis olvasók kitalálják az eredeti formát. Jópofa, értem a nevelő szándékot is, csak ez egyszer már volt. Ismétlésnek tűnik, saját maga másolásának. Amennyi ötlet különben van benne, nekem jobban esett volna, ha ezt az ötletet nem hasznosítja a szerző újra.

De mindezzel együtt egy vidám, nagyon szerethető gyerekkönyv, amit szívesen olvastam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1318190749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása