Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Dick: Az utolsó tréfa

2019. szeptember 10. - BBerni86

Diktátori rendszeres, lázadós, egyéni küzdelmes.

Allen Purcell elégedett ember kellene, hogy legyen. Örökségének hála egy olyan lakásban élhet, amelyről a jelen rendszerben sokan csak álmodozhatnak. Van egy felesége, akivel kölcsönösen szeretik egymást. A munkáját megbecsülik, még kinevezést is felajánlanak neki, amit hajlik elfogadni is. De Allen, talán még önmaga előtt is titokban, a rendszer ellensége, tele elégedetlenséggel. Egy reggel arra ébred, hogy egyfajta önkívületben 9_10az_utolso_trefa.jpgmegrongálta a vezér szobrát, viccelt csinált belőle. Ezt titkolnia kell, rendes és dolgos tagja akar lenni a társadalomnak, de egyre nehezebben titkolja maga elől, mennyire rossz és elnyomó a világ, aminek a részének kell lennie. Milyen esélye van változtatni rajta? Megéri, megpróbálni, ha mindent elveszthet vele?

A XX. század egyik nagy élménye, amit az irodalomnak is fel kellett dolgoznia, a totális diktatúrák modern változatai. A század embere láthatta, hogyan épít ki egyeduralmi rendszert Sztálin és Hitler is, ha csak az európai legjellegzetesebb példáknál maradok. A szép- és a szórakoztató irodalom egyik ihletője is lett mindkét rendszer.

Philip K. Dick többször is megírta a figyelmeztetéseit, legtöbbször a sci-fi keretein belül, iszonyatos diktatúrák képét vetítve elénk. Ilyen Az utolsó tréfa is, amely ma is éppen olyan aktuális, mint egykor. Hiszen a világ még mindig nem lépett túl az embereket elnyomó, zsarnoki rendszereken…

Ahogy a szerző szokása, most sem a rendszer egészének hatalmas portréját ábrázolja. Ennél sokkal emberhez közelibb, személyesebb perspektívát választ. Egyetlen embert tesz a középpontba, egy átlagos polgárt, akinek a szemén keresztül majd mindent meg tud mutatni az olvasónak. Egy személy személyes és munkahelyi problémáin keresztül mutatja meg, miért és hogyan rossz az általa megmutatott világ.

Bár tényszerűen nem történik sok minden a regényben, Allen életének fordulópontján vagyunk, amikor felismeri élete igazságát, ami egyben a rendszer legnagyobb kritikája is. Ő belül tudja, hogy ez a diktatúra embertelen és élhetetlen. De így kell élni, aláveti magát, mondhatni, része a nyájnak. A történetben a belső meggyőződése erősödik fel, és kezd el viaskodni magával. Eljut oda, hogy valamit tenni kell. Még, ha annak komoly ára is lesz.

A cím ezért is olyan találó: a regény az utolsó tréfa megszületésének és kivitelezésének sztorija. Arról már hallgat a szerző, mi lesz utána. De az üzenet szempontjából nem is fontos, mert az üzenet maga az, hogy cselekedni kell. Nem szabad birkaként és beletörődve élni az elnyomásban, mert az mindenkinek rossz.

Van humora a kötetnek. Talán nem feltűnő és nem hangosan vihogós, de a sorok között ott van a könnyedebb hangvétel is. Kell is, hogy oldja annak a feszültségét, amilyen a Dick megmutatta világ. Embertelen, kegyetlen.

A stílusa szokás szerint tömör és lényegre törő. Most ez jól esett, hiszen Allen szemszögéből megkaptam az érzelmi oldalt, és végig élhettem a hőssel, milyen rádöbbenni arra, hogy a jól szervezett és szabályozott világa egy okosan felépített börtön.

Ez a kötet tetszett. Legközelebb, ha minden igaz, novellákat olvasok a szerzőtől.

 

Dick: Az utolsó tréfa - Mint sci-fi: 85% erőteljes világábrázolás, átérezhető mondandó és szimpatikus a hőse.

Szubjektíven: 90% bele tudtam élni magam, aktuálisnak érzem az üzenetét, van humora is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2715060312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.09.11. 00:39:16

Egyszerre gondoltunk Philip K. Dickre, és egyszerre kerültünk címlapra.:) Úgyhogy ide is teszem a gondolataimat Az ember a Fellegvárban c. regényről:

puffcinq.blog.hu/2019/09/10/the_man_in_the_high_castle_579

:))
süti beállítások módosítása