Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Miller: Kirké

2019. szeptember 14. - BBerni86

Családi viszályos, hősies, sorssal megbirkózós, női.

Kirké előkelő származással büszkélkedhet: maga Héliosz az apja, a Nap istene. A lány azonban nem az a csodás istennő, akinek a szülei szerint lennie kellene. A hangja bántja őket, és különös tehetséggel rendelkezik: varázslónő. Mindig is kitaszított volt a saját világában is, ami azzal tetőzik, hogy apja áldozatul ajánlja őt Zeusznak, így Kirké egy szigeten találja magát száműzöttként. Gyakorolja a praktikáit, kevés esetben 9_14kirke.jpgbeleavatkozik az emberek ügyeibe is, végigél évszázadokat. Majd a Trójából hazatérő Odüsszeusz érkezik a szigetére, és az asszony nagyon szerelmes lesz a férfiba, noha tudja, máshoz tartozik. A búcsú után egy új szerep vár rá: anya lesz, akinek a magzatát maga Athéné fenyegeti, de Kirké bármire kész a gyermeke védelmében.

Madeline Miller különös kötetet tett le az olvasók elé. Egyszerre benne van az ókori mítoszok tragikuma és szépsége, miközben a hősnőjével egy modern nőt is megteremt. Régi is, ma is – ilyennek kellene lennie egy értékes kortárs női regénynek?

Amit én szerettem benne, ahogy sajátos szemszögből képes a teljes görög mitológiát átfognia. Természetesen minden történet nem kerülhetett bele, de nagyon sok igen, amit ügyesen hozzákötött a szerző Kirké istennői életéhez. Benne vannak az istenek és titánok küzdelmei, helyet kapott benne a minószi kultúra és történetek, de Trójának is bőven jut szerep benne. Izgalmas felfedezés volt számomra, hogyan és milyen mítoszok épülnek be a cselekménybe.

Miller képes volt arra, hogy új nézőpontokat találjon olyan történetekben is, amelyekről azt hittem, már nem lehet újat mondani nekem. Most kiderült, lehet. Még a Minótaurosz története is lehet új, hiszen most Pasziphaé – a krétai királyné, Minótaurosz anyja – szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket.

Még az is tetszett, ahogy ebbe az ókori világba modern és női problémákat bele tudott vinné a szerző. Kirké izgalmas karakter, aki folyamatosan alakul és küzd. Sok tekintetben küzdelmes élet jutott neki, és több színtéren helyt kellett állnia. Meg kellett tanulnia elengedni szerelmeket és győzelmeket, míg máskor körömszakadtáig védenie kellett, amije volt. Volt szerető és anya, harcos és gyógyító. Színes, erős egyéniség.

Ám volt valami, konkrétan a regény végkimenetele, ami olyan szinten kiakasztott, hogy az egész könyvet megutáltatta velem, noha addig élvezettel olvastam. Nem fogom elmesélni, ki mellett és hogyan találja meg Kirké a boldogságot, de komoly fájdalmat okozott nekem azzal a történet. Szerintem van pár olyan határ, amit ember ne lépjen át! (Kirké ugyan istennő, de a választottja nem. De ha az is lenne, akkor se.) Jó, nem bírom megállni. Konkrétan nem nevezem meg a pasikat, de aki otthon van a görög mitológiában, ennyiből rájön, kikről írok. Így óvatosan a következő 2-3 mondattal: spoiler veszély. Undorítónak tartom, ahogy a nő apa után fiú ágyába is belefekszik, még gyereket is szülve mindkettőnek. Így Kirké elsőszülöttje egyszerre lesz a testvérének a nagybátyja is, és a mostohaapja a bátyja. De hogy a srácnak van gyomra összefeküdni az apja szeretőjével… szerintem fúj.

A stílusa letisztult, kellemes könyv, aminek a szövegében is akad líra.

A végéért nagyon kár, különben nagyon korrekt és nagyon női regény.

 

Miller: Kirké - Mint modern mítosz: 75% összefogja a görög mitológiát, személyes, modern hősnővel.

Szubjektíven: 40% a vége nagyon elvette az életkedvem is. Addig érdekes, ötletes, de az…

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2115068914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása